• Průvodce

aktualizováno

5 pravidel uspořádání malého interiéru

Uspořádání malého interiéru se často jeví jako velká výzva. Známe několik triků, které zaručí, že malé interiéry nemusí vypadat těsně, temně nebo přeplněně. Stačí se řídit několika praktickými radami a můžete zařídit byt tak, abyste si užili optickou prostornost a originální styl.

To, jak uspořádáte malý interiér, má klíčový význam nejen pro jeho vzhled a funkčnost, ale také pro to, jak se v něm budete každý den cítit. Je třeba si uvědomit, že estetika našeho každodenního prostředí má silný vliv na naši pohodu a tím i zdraví. Váš malý byt nemusí být chaotický a vizuálně stísněný, ale může se stát skutečnou oázou prostorového klidu, pokud použijete jen několik ověřených metod uspořádání. Musíte pouze rozumně vybírat barvy, nábytek, doplňky a osvětlení.

Małe wnętrze a stół Neptun 

5 pravidel uspořádání malého bytu

1. Světlé barvy

Světlé barvy jsou nejlepším řešením pro každý malý interiér. Princip je jednoduchý – světlé barvy opticky zvětšují a tmavé zase zmenšují. To platí jak pro barvu stěn, tak pro materiály, ze kterých je nábytek vyroben. Díky jasným barevným kompozicím vypadá prostor větší a organizovanější. Nejprve je dobré zvolit velké interiérové ​​prvky ve světlých odstínech, například bílou obývací stěnu a pastelové textilní doplňky. V každé místnosti malého bytu je důležité použít barvy mírně podobných odstínů, aby byl celek konzistentní a harmonický.


2. Nábytek do malého interiéru

Malé interiéry musí být estetické, ale i funkční. Často je obtížné sladit tyto dva aspekty, ale není to nemožné. Stačí si vybrat nábytek, který bude plnit své funkce, ale esteticky místnost nepřeplní. Minimalistické obývací stěny proto budou fungovat nejlépe díky velké úložné kapacitě, ale zároveň budou zabírat malou plochu místnosti. Je také důležité vybrat komplety nábytku, nikoli jednotlivé kusy. Potom nebude sada příliš nápadná a vytvoří harmonické uspořádání.

Małe wnętrza z meblościanką Pure 

3. Zrcadlové obrazy

Nejúčinnějším způsobem, jak opticky zvětšit malé interiéry, je lámat prostor zrcadly. Zrcadla nejen zvětšují interiér, ale dodávají mu také sofistikovaný a stylový výraz. Jednoduchá zrcadla ve velkolepých rámech budou skvěle fungovat, stejně jako zajímavé zrcadlové koláže. Rovněž je dobré zvolit nábytek s vestavěnými zrcadly: efekt prostornosti krásně zdůrazní skříně s posuvnými dveřmi, komody a dokonce i noční stolky se zrcadlovými vklady. V malých bytech je také dobré použít hladké a lesklé povrchy, například na dvířkách kuchyňských skříněk nebo na desce stolu.

4. Univerzální podlaha

Při výběru podlahy je dobré zvolit takovou, kterou lze použít po celé ploše malého bytu. Pokud zvolíte dřevo nebo panely podobné dřevu, užijte je v celém bytě, neměňte typ podlahy v každém z pokojů. Aby se interiéry zdály větší, odstraňte prahy oddělující místnosti.

Stół Uran do małego wnętrza 

5. Minimum dekorací

Dekorace doplňují jakékoli aranžmá a nakonec formují jeho výraz a styl. Malý byt se stane zajímavějším a rafinovanějším díky dobře vybraným dekoracím a detailům. Je důležité si však pamatovat, nepřehánět to s množstvím, jelikož mnoho dekorací může v uspořádání zavést vizuální chaos. Proto doporučujeme zaměřit se na minimalistický přístup k dekoracím a jejich počtu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články