• Styly

aktualizováno

Ohýbané židle – potěšení z jejich jemného designu

Ohýbané židle se s velkou parádou vrátily do trendů interiérového designu. Jejich design je tak nadčasový, že se tato móda stále vrací. Skvěle se také hodí do různých stylů interiérů – klasických i moderních. Díky tomu se stávají praktickou ozdobou každého interiéru. Seznamte se s historií ohýbaných židlí a zjistěte, proč stojí za to zařadit je do svého interiéru.

Ohýbané židle – 140 let tradice

Moderní ohýbané židle se od svých originálů velmi liší. Nicméně technika ohýbání dřeva používaná k jejich výrobě zůstala stejná a její historie má polské kořeny – proto stojí za to se s ní seznámit. Vše má svůj počátek v továrně Fameg, která vyrábí židle z ohýbaného dřeva již od roku 1881. Továrna na ohýbaný nábytek bratří Thonetů zpočátku fungovala jako rodinný podnik. V současné době se nábytek Thonet vyrábí nepřetržitě na základě tradic sahajících až do 19. století. Židle společnosti Fameg jsou vyrobeny z přírodního bukového, jasanového, ořechového, olšového a dubového dřeva. Z tradice ohýbání dřeva, kterou rozvinula továrna bratří Thonetů, dnes čerpá i mnoho dalších výrobců židlí. Díky tomu máme v současné době široký výběr individuálních návrhů designu a stylu.

krzesła gięte

Výrobní proces židlí z ohýbaného dřeva 

Výroba židlí z ohýbaného dřeva začíná přesným výběrem dřeva, které se následně suší a tepelně upravuje. V této fázi se formují jednotlivé prvky. Hotové formy z masivního dřeva se umístí do parních pecí se zvýšeným tlakem, aby se dřevo změkčilo. Dřevo se pak ohýbá umístěním do speciálních kovových konstrukcí. Ohýbání dřeva je proces, který vyžaduje zvláštní přesnost a zkušenosti, protože nesprávně připravené a ohnuté dřevo se může zlomit. Po ohýbání se jednotlivé prvky židle obrousí a připevní na pevnou konstrukci. 

nowoczesne krzesło gięte

Moderní a klasické ohýbané židle 

Není pochyb o tom, že židle z ohýbaného dřeva se opět staly mimořádně módními. V nabídkách jednotlivých výrobců najdeme kromě tradičních, nadčasových modelů židlí, které odkazují na ikonické vzory, také moderní židle s propracovaným designem. Stále častěji se však designéři vracejí k modelům z minulého století, sahají po vzorech z 50. a 60. let a zavádějí je do moderních úprav. To dává nový život dříve zapomenutým vzorům. Aranžmá získávají eklektický charakter. Židle z ohýbaného dřeva jsou esteticky univerzální, díky čemuž se hodí do každého interiéru a stylu. 

Krzesło gięte Dakota


Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články