• Průvodce
  • Styly
  • Trendy

aktualizováno

Objevte námořnický styl!

Chcete si udržet idylickou a bezstarostnou prázdninovou náladu ještě chvíli? Pak přeneste námořnický styl do svého domova! Díky světlým interiérům se budete i uprostřed zimy cítit jako na přímořské promenádě. Podívejte se, jak proměnit klasický obývací pokoj v moderní interiér plný energie a pozitivní nálady!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké barvy zvolit při zařizování interiéru v námořním stylu?
  • Jaký nábytek se k tomuto stylu interiéru hodí nejlépe?
  • Jak mohu zpestřit a ozvláštnit svůj obývací pokoj?
  • Jaké doplňky podtrhnou námořní styl interiéru?

Nejdůležitější rys námořního stylu? Barvy z pobřeží!

Při zařizování obývacího pokoje v námořnickém stylu mějte vždy na paměti nejdůležitější pravidlo: udržujte ho světlý, svěží a radostný. Jako na divoké pláži u moře nebo v luxusní chatě na pobřeží. Jak tohoto efektu dosáhnete?

Především používejte správné barvy! Bílá barva vždy dodává interiérům svěží nádech – a je také základem námořního stylu. Záleží však na vás, zda se rozhodnete pro nejčistší, sněhově bílou, nebo zvolíte o něco teplejší, mléčné odstíny.

V interiéru v námořnickém stylu nesmí chybět ani odstíny připomínající sluncem prohřátý plážový písek. Patří mezi ně všechny béžové, barvy ecru, máslové a pudinkové odstíny.

S vlastním světlým pozadím lze dokonale vyniknout modrým tónům, které jsou neodmyslitelně spjaty s námořním stylem. Nemusíte se hned rozhodnout pro tmavě modrou. Pokud si přejete, můžete zvolit také světle modrou, tyrkysovou nebo ultramarínovou.

Nakonec přidejte do interiéru nádech výrazné červené barvy. Je ideální pro doplňky a dodá celému aranžmá charakter.

Nadčasový nábytek v pobřežním stylu

Jaký nábytek nejlépe doplní váš námořnický interiér a podtrhne jeho jedinečnou atmosféru? Rozhodněte se pro jednoduchost! Vyberte si nábytek klasických tvarů, bez nadměrných ozdob a dekorací. Důležitá je také jejich barva. Nábytek v námořnickém stylu vypadá dobře:

  • v přírodních barvách světlého dřeva
  • v modrých tónech
  • v bílé
  • starší, např. s opotřebovaným stylovým kováním

Důležitou vlastností nábytku používaného v námořních interiérech je jeho funkčnost a pohodlí. Skříně a komody by proto měly být prostorné a pojmout všechny vaše věci. Pohovka a křesla by naopak měly potěšit měkkostí sedáku.

DOBRÉ VĚDĚT! Pokud se rozhodnete zvolit dřevěný nábytek a zachovat jeho přirozenou barvu a strukturu, vyberte si dřevo, jako je borovice, jasan, bříza nebo buk. Mají světlou barvu a malou hmotnost. Umocní lehkou pobřežní atmosféru!

Užitečné: funkční designové prvky a originální tapety.

Efekt vytvořený správnými barvami a nábytkem umocňují vhodně zvolené menší prvky, jako jsou lampy nebo hodiny. Bílé lampy s kovovými stínidly připomínajícími drátěné pletivo jsou nejoblíbenější volbou pro interiéry v námořním stylu. Mnoho designérů se také rozhodlo pro modely napodobující staré rybářské zářivky.

S těmito designovými prvky by mělo být v souladu i další zvolené příslušenství. Chcete mít v interiéru hodiny? Vyberte si kulatý, mírně zestárlý model ve světlé barvě. Chcete záclony? Ať zůstanou v jedné z předních barev!

Zvažte také zavedení trochu decentnější výzdoby do interiéru. Jedním z oblíbených a zároveň zajímavých nápadů jsou tapety a nástěnné malby. Pokud je umístíte na 1-2 stěny, dodají interiéru nádech modernosti a nonšalance. Které si vybrat? Skvěle fungují tapety s bílými a tmavě modrými nebo bílými a šedými svislými pruhy. Dáváte přednost nástěnné malbě? Vyberte si mořskou krajinu a umístěte ji na stěnu podle vlastního výběru – například za pohovku!

Námořní příslušenství pro váš domov

Bez textilu se pravděpodobně neobejde žádný interiér! Dodají vašemu domovu útulnost a teplo. Abyste dosáhli námořnického vzhledu, ujistěte se, že máte na pohovce měkké polštáře. Polštáře mohou být zdobeny námořními motivy (např. kotvou, kormidlem, lodí), mořskými vlnami nebo klasickými námořnickými modrými a bílými pruhy.

Pokud chcete interiér doplnit také kobercem, je nejlepší, když je světlý a jednolitý. Dobře se hodí bílý, krémový nebo béžový koberec.

Ještě více podtrhněte atmosféru přímořského letoviska a dovolené pomocí doplňků. Mohou to být ozdobné mušle, figurky majáků, racků, mořských hvězdic nebo záchranných kruhů. Dobře se hodí také obrazy zobrazující mořské pobřeží nebo molo. Pokud chcete, můžete je nahradit stylizovanými fotografiemi lodí z počátku 20. století nebo slavných, módních přímořských letovisek.

DOBRÉ VĚDĚT! Milovníci přírody mohou do námořních interiérů vnést ozdoby ze světlého dřeva. V ideálním případě by měly mít drsný povrch a praskliny. Ať vypadají, jako by je někdo nedávno vylovil z mořských hlubin!

Námořnický styl vnese do vašeho domova letní bezstarostnost a idylu, kterou si můžete užívat po celý rok. Navzdory tomu, co si možná myslíte, i člověk, který zdobí byt poprvé a je naprostý amatér, to zvládne. Postačí, když bude založen na několika základních barvách a jednoduchém nábytku. Efekt jistě předčí vaše očekávání!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články