• Obývací pokoj
  • Retro
  • Styly
  • Trendy

aktualizováno

Módní nábytek z 60. let – podívejte se, co bylo žhavé!

Móda nábytku z období komunismu pokračuje. Není divu, vždyť návrhy z 50. let 20. století nebo 60. let jsou skutečnými skvosty , které dokonale ladí se současným dekorem obývacích pokojů. Podívejte se, jaký byl tehdy oblíbený nábytek. Šedesátá léta byla v dějinách užitého umění opravdu zajímavým obdobím.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké bylo vybavení bytů v 60. letech?
  • Jaký nábytek v 60. letech dominoval?

Nábytek z 60. let – tedy zařizování malometrážních bytů

Pro pochopení souvislostí, ve kterých návrhy nábytku v 60. letech vznikaly, stojí za to poznat společenské pozadí této doby. Poválečná léta v Česku byla dobou, kdy Češi mohli počítat s velmi malými dělnickými byty. Když v 60. letech nové předpisy zvýšily počet metrů čtverečních z 6 na 9, které bylo možné přidělit jednomu členovi domácnosti, stále to pro tříčlennou rodinu znamenalo místo pod 30 metrů. Znamenalo to také, že nábytek musel být především kompaktní, mít lehkou konstrukci a malé rozměry. Není divu, že když se zamyslíme nad nábytkem z 60. let, vidíme kompaktní obývací stěny, malé konferenční stolky na lehkých nohách nebo slavné rozkladací pohovky.

Níže jsme sestavili žebříček tehdejších nejoblíbenějších modelů nábytku, které si možná pamatujete z bytů svých rodičů nebo prarodičů. Nábytek z období komunismu je již mnoho let velkým triumfem a návratem do interiérů v českých domácnostech a moderní výrobci vycházejí ze starých vzorů.

Královna – obývací stěna

Naše první cesta do minulosti je již velmi známá obývací stěna. Královna nábytku z období komunismu a ta, která měla obsahovat vše: nádobí, oblečení, lůžkoviny nebo křišťálové sklenice a ozdobné talíře. Kompaktní korpus nábytku obvykle těsně vyplnil celou plochu jedné ze stěn v obývacím pokoji, což z tohoto kusu nábytku udělalo nepříliš subtilní korpus. Jedna věc, kterou nelze obývacím stěnám upřít, je funkčnost a možnost uložení většiny předmětů nasbíraných danou rodinou. A to bylo v té době klíčové, protože malá plocha bytů neumožňovala hromadit příliš mnoho nábytku.

Obývací stěny jsou dnes opět v oblibě, i když v mírně modernizované podobě, a výrobci je vyrábějí z moderních odolných materiálů. Moderní obývací stěny jsou také prvkem modulového nábytku, tedy takového, který můžete libovolně demontovat a měnit uspořádání jednotlivých modulů podle svých potřeb a preferencí.

Józef Chierowski – křeslo 366

Máme královnu, a tak je čas na krále, kterým je bezpochyby slavný model křesla s číslem 366. Tento malý, čalouněný kus nábytku s dřevěnou konstrukcí byl nejoblíbenějším modelem křesla v dobách komunismu Na jeho věhlasu se pravděpodobně podepsaly malé, dalo by se říci skladné rozměry a zároveň to byl (a dál je) velmi pohodlný kus nábytku. Křeslo 366 kupovali naši rodiče a prarodiče do svých bytů, ale tento model se často používal i v kavárnách, klubech nebo kancelářích.

Slavná rozkládací pohovka

Nábytek 60. let je nutností pro úsporu místa. Nepochybně pro této účely byla ideální rozkládací pohovka – typ nábytku tzv.“křeslo-postel“, Jedná se o kus nábytku, který se dal přes den využít jako křeslo, na kterém by se mohli například přijímat hosté, a večer se proměnil v úzké místo na spaní pro jednu osobu. Takový kus nábytku se skvěle hodil jako doplňkové místo pro hosta, který měl přenocovat, nebo do malého dětského pokoje, kde nebylo místo na rozkládací postel.

DOBRÉ VĚDĚT!

Dnes v obchodech s nábytkem snadno najdete i nábytek podobného designu. Můžete jej použít k podobnému účelu, jako to dělali naši prarodiče. Jsou ideální do pokoje pro hosty nebo do pokoje malého dítěte. Koneckonců i dnes má mnoho z nás denně k dispozici několik desítek metrů čtverečních.

Židle Ka 237

Dalším kusem nábytku populárním v 60. letech je židle, jehož design se nazývá Ka 237. Jednoduchý tvar, sedák a opěrák jsou plastové a celek podpírají 4 kovové chromované nohy s kulatým průřezem. Výhodou tohoto modelu bylo, že za prvé nezabíral moc místa a pro získání ještě většího prostoru bylo možné pokládat židle na sebe, když je nebylo potřeba používat.

Knihovny a prosklené vitríny

Dokonale si pamatujeme zvuk chvějícího se skla posuvných skleněných dveří ve vítrinách a knihovnách z 60. let, které se pohnuly, jakmile někdo udělal pár dynamických kroků poblíž tohoto kusu nábytku. Nicméně tyto vitríny a knihovny byly synonymem jakéhosi luxusu a elegance. Jejich povrch byl obvykle pokryt stylovými dýhami nebo lakován do různých, často intenzivních barev. Nábytek se navíc vyznačoval svinutými nohami, které se zužovaly dolů a šikmo od svislice. Díky tomu vypadal nábytek lehce.

Za prosklenými dvířky jste mohli obdivovat křišťálové sady talířů, mís a váz kterým se tehdejší paní domácí mohly chlubit. Dnes je tento typ zařízení mimořádně oblíbený a sběratelé užitého umění je draží za vysoké ceny na aukcích uměleckých děl.

http://žlutý%20Křeslo%20čalouněné%20 Křeslo Retro

5650.00 Kč 5650.00 Kč

http://Zelený%20Křeslo%20PRL Klubové křeslo PRL

3050.00 Kč 3050.00 Kč

http://Křeslo%20na%20nožkách%20 Křeslo s došíváním George

11199.00 Kč 11199.00 Kč

http://Pohovka%20rozkladana%20Klubová%20PRL%20-%20tkaniana%20Zetta%20303 Pohovka Klubová PRL

10800.00 Kč 10800.00 Kč

Kompaktní pohovky

Co ještě můžeme zařadit do katalogu „nábytek 60. let“? Určitě malý pohovky bez funkce rozkládání. Tento nábytek spočívá na válcových nohách a velmi často na vysokém opěradle, dosahujícím až k temeni hlavy. Tento typ nábytku byl extrémně kompaktní, takže se skvěle hodil do malých interiérů.

TV stolek se dvěma zásuvkami

Po válce se v českých domácnostech začaly objevovat televizory, a tak se našel vhodný kus nábytku k vystavení tohoto zařízení. V 60. letech byly velmi oblíbené jednoduché, dřevěné televizní stolky se dvěma úzkými zásuvkami těsně pod horní linkou a přídavnou policí o něco níže. Boky této skříně jsou zaoblené a celek působí i přes svou jednoduchost velmi elegantně.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články