• Ložnice
  • Místnosti
  • Styly

aktualizováno

Ovlivní ložnice v rustikálním stylu naši náladu?

Rustikální ložnice je spojena s klidem, útulností a harmonií. Místo, kam se s úlevou vrátíte po dni plném stresu, abyste si odpočinuli a relaxovali. Všechny tyto asociace jsou naprosto správné! Jaký další vliv může mít rustikální ložnice na vaši pohodu? Určitě si přečtěte tento článek!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou charakteristické rysy rustikálního stylu?
  • Které doplňky a dekorační prvky vám pomohou proměnit klasickou nebo minimalistickou ložnici v rustikální?
  • Jak může styl interiéru a použité barvy ovlivnit vaši náladu?
  • Jaký nábytek vybrat do rustikální ložnice?

Čím se vyznačuje rustikální ložnice?

Nejdříve je dobré se dozvědět více o rustikálním stylu a o tom, čím se vyznačuje.

Rustikální styl, ačkoli je spojován především s představou idylického venkova a statků bohaté šlechty, ve skutečnosti pochází z… Spojených států! Zrodil se na přelomu 19. a 20. století. Zpočátku se měl jednoduchý dřevěný nábytek a doplňky vytvořené podle této nové koncepce designu používat především v letních chatách. Rychle si však získaly takovou oblibu, že se prvky rustikálního stylu začaly zavádět i do běžných bytů a domů.

Rustikální styl dnes dokonale zapadá do konceptu „slow life“. V místnostech, jako je ložnice nebo obývací pokoj, uspořádaných podle těchto zásad, převládají barvy přírody a dřeva. Nejlépe takové, které vypadají co nejpřirozeněji – s viditelnými kruhy nebo uzlíky, které tu a tam vyčnívají. Dřevěný nábytek a podlahy mohou být doplněny přírodním kamenem. Skvěle vypadá krbová římsa nebo kus podlahy z kamene. Kámen se hodí i jako dekorace na zeď. Měla by být udržována v bílé, béžové nebo jemně šedé barvě.

Barvy rustikálních interiérů jsou klidné a tlumené. Zahrnují především bílou, béžovou, odstíny žluté, zelené a modré.

DOBRÉ VĚDĚT! V době, kdy se ve Spojených státech zrodil rustikální styl, byl v Česku populární jeho protějšek – zámecký styl. Předpoklady obou se ukázaly být natolik podobné, že dnes prakticky splývají v jeden. Nejzřetelnějším rozdílem je odkaz na historii a část světa, kde daný pojem vznikl.

Jak rychle dodat interiéru rustikální nádech?

Sníte o rustikální ložnici, ale nemůžete si dovolit kompletní rekonstrukci? Změny provádějte pomalu. Na komodu nebo noční stolek umístěte jednoduchou keramickou vázu s divokými květinami. Na stěny umístěte grafiky a obrazy s přírodními prvky. Mohou to být obilné klasy, kmeny stromů nebo květinové louky. Nejdůležitější je, aby byly v tlumených barvách – pak vnesou do interiéru klid a harmonii.

Rustikální ložnice se neobejde bez nočních lampiček. Ideální jsou klasické modely s dřevěným nebo keramickým podstavcem a lehkým látkovým stínidlem.

V neposlední řadě věnujte pozornost textiliím: ložnímu prádlu a přehozům. Vyberte si jednobarevné (např. béžové), kostkované nebo pruhované provedení. Nebo si vyberte retro ložní povlečení v bílé barvě s pevným krajkovým lemem.

K posteli také přidejte bílé krajkové závěsy a měkký koberec.

DŮLEŽITÉ: V rustikální ložnici by neměly chybět ani rostliny! Umístěte velké květináče na podlahu nebo instalujte závěsné květináče. Místnost tak bude okamžitě působit útulnějším dojmem.

Síla vzorů a barev – co je nejlepší pro vaši náladu

Čím je rustikální ložnice tak výjimečná? Co ve vás okamžitě vyvolá pocit klidu v interiéru?

Existuje přinejmenším několik faktorů:

  • Dřevěný (nebo dřevu podobný) nábytek zatepluje interiér. Jejich barva a struktura působí na lidské smysly uklidňujícím dojmem
  • Vzory, jako jsou krajky, výšivky nebo kostky, jsou spojeny s teplem domova, idylickým obrazem venkova nebo jednoduše s prázdninami u babičky. Při pohledu na ně se mimovolně usmějete a uvolníte napětí
  • Důležité jsou také barvy v místnosti. Tlumené barvy podporují relaxaci, pocit klidu a odpočinku. Pokud je tedy ložnice v rustikálním stylu zařízena v barvách lomené bílé, béžové a dalších přírodních odstínech, bude pro vás snadnější se v interiéru okamžitě uvolnit

Pokud chcete do místnosti vnést ještě idyličtější atmosféru, věnujte pozornost vůním. Umístěte do místnosti například svícny a umístěte ohřívače s vůní divokých květin, vanilky, skořice nebo jablečného koláče.

Rustikální nábytek, který změní vzhled vaší ložnice

Pokud vám doplňky, dekorace a vůně nestačí, dopřejte své ložnici kompletní proměnu! Doplňte ložnici o správný nábytek, který jí dodá rustikální nádech.

Vyberte si postel, komodu a skříně, které jsou tvarově jednoduché a vyrobené z masivního dřeva. Nábytek by měl být těžký, pevný a v přírodních barvách. Hodí se jak tmavé dřevo (např. ořech nebo palisandr), tak světlejší druhy (dub, olše nebo modřín). Nábytek může být zdoben kovovým kováním – typickým pro vybavení z počátku 20. století. To dodá celému aranžmá nádech retro elegance!

Styl interiéru, který si pro svůj domov vyberete, má velký vliv nejen na vzhled prostoru, ale také na vaši náladu, když se v něm nacházíte. Uvědomte si to a vyberte si kombinace vzorů, barev a materiálů, které vám pomohou uvolnit se a posílit pocit vnitřního klidu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články