• Industriální/Loftový
  • Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Industriální nebo loftový styl – zjistěte, jaké jsou mezi nimi rozdíly

V současné době jsou oblíbené zejména obývací pokoje inspirované industriálním nebo loftovým stylem. Oba designové trendy jsou často považovány za jednu společnou estetiku. Skutečnost je však jiná. Designéři a dekoratéři interiérů je rozhodně oddělují a upřesňují jejich rozdíly. Některé rysy jsou samozřejmě také společné, a proto je častou chybou považovat oba styly za jeden. Jak poznáte, zda je byt zařízen v industriálním nebo loftovém stylu?

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou rozdíly mezi industriálním a loftovým stylem?
  • Industriální nebo loftový styl – jak rozpoznat rozdíly v konkrétním uspořádání?
  • Jaké jsou společné rysy obou stylů?

Co mají společného industriální nebo loftový styl?

Industriální a loftový styl se obvykle vzájemně zaměňují nebo se dokonce považují za jeden trend v interiérovém designu. Proto velmi často považujeme oba pojmy za synonyma, když chceme definovat aranžmá s moderním, ale syrovým charakterem. Přes mnohé podobnosti se však jedná o dvě odlišné estetiky, které se liší v jednotlivých detailech.

Proč je problém určit, zda se jedná o industriální nebo loftové uspořádání? Důvodem je společná historie obou trendů. Pocházejí z počátku 20. století a popularitu si získaly nejprve ve Spojených státech. Jejich charakteristickým rysem je využití po továrních halách a skladech jako bytů. Oba styly jsou založeny na otevřených prostorech bez funkčního rozdělení mezi místnostmi. Kromě toho jsou zde velká okna a dekorace je syrová a vychází z továrních prvků. Spojuje je základní barevná paleta šedé, bílé a černé a použití přírodních materiálů. K jejich společným rysům patří také minimalismus a střídmost v dekorování.

Jak rozlišit industriální a loftový styl?

Jak tedy poznat, zda je byt zařízen v industriálním nebo loftovém stylu? Nejdůležitějším rozdílem, na který je třeba upozornit, je útulná atmosféra. Industriálnímu stylu jasně dominuje efekt syrovosti, který je ovlivněn šedými betonovými stěnami, a ostatní barvy jsou tmavé a výrazné. Doplňky jsou inspirovány minulostí a připomínají industriální dobu. Základní materiály použité v úpravách jasně odhalují tovární povrchové úpravy, např. beton, kov, cihly.

Loftový styl naopak působí útulnějším dojmem a efekt syrovosti je výrazně tlumen použitím teplých, tlumených barevných kompozic. Častěji se také používají interiérové dekorace, jako jsou textilie a rostliny, a objevují se vzory. Klima interiéru lze považovat za mnohem měkčí a o něco útulnější. Ačkoli základ loftové vestavby je jednoduchý a používá stejné materiály jako v průmyslovém stylu, tj. cihly, architektonický beton, kov. Tento typ uspořádání se vyvinul ze surového industriálního stylu, který doplňuje doplňky a působí útulně.

Čím se vyznačují uspořádání v industriálním stylu?

Lidé, kteří zvažují, zda zvolit industriální nebo loftový styl, by měli vzít v úvahu konečnou atmosféru a estetický účinek, kterého chtějí ve svých domácích prostorách dosáhnout. Předpoklad je poměrně jednoduchý – industriální styl znamená původní syrovost a otevřené prostory v atmosféře továrních hal, zatímco loftový styl je kombinací moderních, teplých akcentů s industriálním základem. Pokud dáváte přednost první estetické variantě, podívejte se, čím se vyznačují průmyslová uspořádání.

Industriální interiéry se vyznačují otevřenými prostory, zdůrazněnými velkými okny s přístupem přirozeného světla, minimalistickými formami nábytku, neutrálními barvami a doplňky z přírodních materiálů. Jejich uspořádání má strohou atmosféru a ihned asociuje staré továrny a průmyslové haly. Vzhledem k tomu, že v tomto stylu je důležitý efekt prostornosti, měly by být místnosti prostorné a vzájemně propojené. V ideálním případě by měly mít velká okna, cihlové zdi, betonové podlahy a viditelné stropní trámy, a dokonce i viditelné trubky a rozvody. Jak ale z tak surového prostoru vytvořit pohodlný domov?

Nejdůležitější je v tomto ohledu samozřejmě správný nábytek. Měl by být pevný a vyrobený z odolných materiálů, jako je kov nebo dřevo. Neměli bychom používat nábytek z plastů, jako je PVC apod. Typickým industriálním nábytkem jsou kovové regály, dřevěné komody, taburety a jednoduchá křesla. V takto minimalistickém prostoru je nejlepší použít stejně strohé doplňky. Úpravu doplňují reflektory, lampy s kovovými stínidly nebo holými žárovkami a viditelné elektrické instalace. Nepoužívejte dekorativní textilie, jako jsou záclony, ubrusy, koberce nebo závěsy. Aranžmá doplňte geometrickými zrcadly v kovových rámech, plakáty nebo fotografiemi odkazujícími na estetiku továrny. Celý interiér by se měl vyznačovat neutrálními barvami doplněnými několika výraznými akcenty, např. červenou nebo lahvově zelenou. Perfektní bude pohovka s velurovým čalouněním v intenzivním odstínu.

Industriální nebo loftový byt? Volba je zcela na vás. Industriální interiéry jsou rozhodně strožejší, zatímco ti, kteří ocení trochu více útulnosti, mohou využít loftový styl. Není však pochyb o tom, že obě možnosti jsou velmi módní.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články