• Průvodce
  • Styly
  • Uncategorized

aktualizováno

Objevte nejoblíbenější japonské metody pro udržení krásného a šťastného domova!

Japonské domy jsou spojovány s prostorností, dostatkem světla, klidem a harmonií. V takovém interiéru je dobré si odpočinout, uvolnit se po náročném dni. Hledáte způsob, jak do svého obývacího pokoje nebo ložnice vnést trochu dálněvýchodní rovnováhy? Pak zjistíte, že je to jednodušší, než si myslíte!

V tomto článku se dozvíte:

  • Které tradiční prvky jsou přítomny v moderních japonských interiérech?
  • Jak můžete ve svém obývacím pokoji vytvořit pocit klidu a harmonie?
  • Proč jsou ekologická řešení pro japonské interiéry dobrým nápadem?
  • Které předměty se vyplatí koupit a které by měly být z prostoru odstraněny (a proč)?

Vliv tradice na modernu aneb co jsou japonské interiéry ve skutečnosti

Jak vypadaly tradiční japonské domy? Dříve se stavěly z přírodních materiálů, jako je bambus, hlína, dřevo nebo sláma. Uvnitř byla obvykle jen jedna stěna vyplněná například trávou. Ostatní „stěny“ byly tvořeny lehkými panely, které bylo možné kdykoli odstranit nebo umístit jinam. Interiéry tak byly velmi prostorné. Jedna místnost mohla mít i více funkcí – přes den byla například obývacím pokojem, večer se rozdělila na ložnici a pracovnu pána domu..

Tento způsob zacházení s místnostmi znamenal, že se mu musel přizpůsobit nábytek a další vybavení. Těžké skříně nebo masivní postele by vůbec nefungovaly! Přednost dostaly nízké skříňky a komody, koše, krabice a lehké doplňky, které lze rychle umístit kamkoli.

Láska k lehkým strukturám a přírodním materiálům je pro japonské interiéry charakteristická i dnes. Právě díky těmto prvkům jsou domy z Dálného východu tak krásné.

ZEN v interiéru – harmonie a klid

Jaký je nejjednodušší způsob, jak se doma cítit krásně? Nejen v konkrétním interiéru, při sledování jeho designu, ale i uvnitř? Japonská odpověď je jednoduchá: zvolte styl, který by se dal označit jako ZEN. Prostor kolem vás by měl být světlý, bez zbytečných předmětů a jasný. To však neznamená, že by se měl vnucovat nějaký konkrétní styl interiéru. Styl známý z japonských domů není zcela jednotný – uspořádání vychází z myšlenky, že si interiér zařizujete sami. To vy byste se v nich měli cítit dobře, abyste se mohli zregenerovat a uvolnit. Odstraňte proto zbytečné vybavení a zvolte nábytek z přírodních materiálů. Rozhodnutí o tom, co v místnostech ponechat a čeho se zbavit, by však mělo vycházet z vašich vlastních pocitů, nikoli z příruček pro zařizování interiérů.

DOBRÉ VĚDĚT! Váš domov bude krásný, pokud se rozhodnete uklidit a odstranit přebytečné věci. Jak na to? Pomoci může japonská technika danshari. Uvnitř nyní nechte jen to, co potřebujete. A odstraňte všechno „harampádí“, které se v průběhu let nahromadilo a nikdy nebylo použito.

Ekologie všedního dne

Japonské domy a japonský styl, pro který se staly inspirací, předpokládají jednotu mezi člověkem a přírodou. Silné pouto, které je vidět na každém kroku. V Japonsku se předává z generace na generaci, zatímco v Polsku je to někdy obtížnější.

Jak tedy zavést ekologická řešení do vaší domácnosti? Vyberte si kvalitní vybavení z přírodních materiálů: dřeva, hlíny nebo kamene. Vyberte si ty nejfunkčnější, které vám budou sloužit opravdu mnoho let. Pak rychle zjistíte, že toho vlastně moc nepotřebujete. Bude pro vás snazší každý den uklízet a mít pocit, že domov, který jste si zařídili, je opravdu krásný.

DOBRÉ VĚDĚT! V japonských domech převládají materiály jako rákos a bambus. Jsou přírodní a rychle rostou, takže jejich používání nezatěžuje životní prostředí. Japonci si cení také cedru – jedná se však o luxusní materiál a nábytek z cedrového dřeva se prodává mnohem dráž.

Rozumný minimalismus

V Japonsku panuje přesvědčení, že pouze v čistém prostoru (bez mnoha věcí) je prostor pro čisté pocity. Proto se Japonci důsledně zbavují předmětů, které denně nepoužívají. Nesbírají a neuchovávají mnoho rodinných památek. Ve většině domácností také nenajdete rozsáhlé knihovny, skříně přeplněné oblečením nebo množství ozdob a figurek. Méně často používané předměty jsou uloženy v krabicích, skříních nebo koších.

Tento přístup vytváří kliedný a harmonický domov! Navíc si obyvatelé mohou snáze vyčistit hlavu a odpočinout si. Pořádek v prostoru kolem člověka usnadňuje udržení rovnováhy i uvnitř.

To však neznamená, že se vzdáte každodenního pohodlí. Naopak! Pokud je počet nábytku omezený, je třeba věnovat jeho výběru větší pozornost. Pořiďte si tedy pohovku, na které se vám bude sedět opravdu pohodlně, a stůl, u kterého budete rádi sedět. Tyto položky jsou sice o něco dražší, ale vydrží mnohem déle než jejich levnější a méně kvalitní protějšky.

Jaké jsou japonské způsoby, jak být doma šťastný? Vyčistit prostor, uklidit ho a pak ho doplnit přírodními prvky. Důležité je také pečovat o své vnitřní pohodlí. Taková rada zní jednoduše, ale její uvedení do praxe může být poměrně obtížné. Stojí to za pokus? Pokud si ceníte pohodlí a kvality života, určitě!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

1 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články