• Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Styl Japandi – byl stvořený pro Vás?

Máte rádi jednoduché a harmonické interiéry? Obývací pokoje s malou výzdobou, ale s hřejivým, útulným dojmem již od prahu domu? Pak se vám pravděpodobně bude líbit styl Japandi! Řekneme vám o něm více informací a zjistěte, zda pro vás bude vhodný!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou charakteristiky stylu Japandi a kdo si ho nejčastěji vybírá?
  • Jaké barvy vybrat?
  • Jaké materiály zvýrazňují styl Japandi?
  • Na co se zaměřit u nábytku ve stylu Japandi?
  • Jaké doplňky vám pomohou vnést styl Japandi do vašeho domova?

Styl Japandi – charakteristika a použití

Jaký je styl Japandi? Jednoduše řečeno, jedná se o kombinaci japonského a skandinávského stylu. Společná je jim jednoduchost a harmonie, ale vzhledem k odlišným kulturám, z nichž pocházejí, se tyto styly také výrazně liší.

Japonský styl je založen na minimalismu – v tradičních japonských domech nebylo místo pro náhodné předměty z nekvalitních materiálů. Místnosti tak mohou působit poměrně stroze. Skandinávský styl dodává tomuto téměř asketickému základu nádech domáckého tepla. Světlé barvy, přírodní materiály a pohodlný nábytek, na který je kladen zvláštní důraz, vytvářejí útulnou hřejivou atmosféru.

Komu se tato kombinace bude líbit? Každému, kdo si cení spíše kvality než kvantity! Těm, pro které je důležitý kontakt s přírodou a odpočinek od městského chaosu. Těm, kteří si chtějí ve svém domově vytvořit jedinečnou oázu klidu a pohody.

DOBRÉ VĚDĚT! V japonském stylu jsou kromě množství a kvality předmětů důležité také prvky jako rostliny a světlo. Interiéry by měly být co nejvíce otevřené a dobře osvětlené (nejlépe denním světlem). V obývacím pokoji nebo ložnici zařízené v tomto stylu by neměly chybět rostliny, jako jsou kapradiny, bonsaje, okrasné trávy a větvičky.

Barvy pro milovníky jednoduchosti a harmonie

Jaké barvy převládají v interiérech ve stylu Japandi? Základem jsou neutrální světlé barvy, které se hodí do každé místnosti bez ohledu na její účel a velikost. Patří mezi ně bílá, béžová a světle šedá. Ty se vyplatí umístit na stěny a největší prvky výzdoby, jako je pohovka, koberec a závěsy. Jasné základní barvy mohou být doplněny barvami, jako jsou:

  • Černá – narušuje monochromatičnost interiéru (ale v malém množství!)
  • Hnědá – zejména přírodní odstíny dřeva nebo proutí
  • Zelená – tuto barvu do interiéru obvykle vnášejí rostliny. Může se však objevit i v příslušenství. Důležité je, aby to nebyl pestrý, travnatý odstín, ale spíše tlumená, šedavá barva (např. khaki, olivová)

Dřevo, kov nebo sklo? Které materiály by měly dominovat interiéru ve stylu Japandi?

Už víte, že nejdůležitějším rysem stylu Japandi je obrat k přírodě a jednoduchost. Proto vás nepřekvapí, že dominantním materiálem interiéru by mělo být dřevo. Vyberte si dřevěné stoly, police a regály. Dekorativní dřevěné panely lze použít také jako nástěnné dekorace a jemné tenké zástěny vám pomohou oddělit různé zóny v místnosti.

Dřevěný základ by však měl být doplněn i dalšími přírodními materiály. Tímto způsobem lze do interiéru vnést různé textury, které zabrání monotónnosti a nudě. Místo stínidel lamp a ozdobných květináčů můžete zvolit například pletený ratan, bambus nebo trávu.

Vázy a malé stolní lampy z květináče (nejlépe od místního řemeslníka) dobře zapadají do stylu Japandi. Pokud se v interiéru objeví textilie, ať jsou to předměty ze lnu nebo bavlny v přírodních barvách.

DOBRÉ VĚDĚT! Pokud chcete ještě více zdůraznit japonské kořeny stylu japandi, zvolte dekorace z rýžového papíru. Mohou to být lampy, paravány nebo nástěnné dekorace.

Společné rysy nábytku ve stylu Japandi

Nejdůležitější funkcí nábytku v interiérech ve stylu Japandi je poskytnout pohodlí a komfort. Z tohoto důvodu nesmí v obývacím pokoji chybět měkká pohovka a v ložnici musí být postel vybraná podle vašich potřeb.

Veškerý nábytek by měl být co nejjednodušší a neokázalý – odkazuje tak na japonský původ zvoleného stylu. Důležité je také, aby byly vyrobeny z lehkých materiálů nebo zdobeny prvky připomínajícími takovou lehkost (např. bambusový cop).

Pokud se rozhodnete pro čalouněný nábytek (např. židle, pohovky), ujistěte se, aby na nich nebyly ozdobné švy nebo prošívání. Vyberte si co nejjednodušší čalounění a dodejte mu charakter pomocí dekorativních polštářků.

Příslušenství, které si můžete přinést do svého domu

Přestože skandinávské i japonské interiéry nejsou prostory, kde by ornamenty a doplňky hrály velkou roli, stojí za to, abyste do svého domova nějaké dekorativní prvky vnesli. Tímto způsobem dodáte prostoru osobnější a originálnější nádech.

Takovým doplňkem mohou být obrazy nebo plakáty umístěné na stěně. Zvolte neutrální, nejlépe květinové kompozice v tlumených barvách. Zvýrazněte je černým nebo zlatým rámem. Na stůl navíc umístěte keramickou vázu s pampovými trávami nebo ozdobnými větvičkami. Takový malý detail dodá interiéru teplo a útulnost.

Interiéry ve stylu Japandi jsou oázami klidu a harmonie. Podporují odpočinek a úplnou relaxaci. Právě díky těmto vlastnostem je styl Japandi stále oblíbenější a ceněnější. Pokud si i vy chcete po náročném dni doma vydechnout a máte rádi přírodní materiály, symetrii a jednoduchost, je tento styl určen právě vám!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články