• Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Studna informací pro milovníky stylu Vintage

Bez ohledu na měnící se trendy v interiérovém designu zůstává styl Vintage stále aktuální a dává vám možnost vytvořit originální design vašeho vysněného obývacího pokoje. Informace o stylu vintage – jak uspořádat romantický obývací pokoj s atmosférou?

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je to vintage styl?
  • Který nábytek ve stylu vintage se hodí do obývacího pokoje?
  • Které doplňky do obývacího pokoje zútulní váš obývací pokoj a vytvoří v něm romantickou atmosféru?

Základní informace o stylu vintage

Vintage je styl v kultuře a umění, který spočívá v kombinaci stylů z různých období. V módě se rozvíjela především v 19. století a podporovala oblékání se jako z jiné doby. Dnes vintage odkazuje na minulost a díky němu je starý nábytek opět populární. Vintage styl někdy využívá avantgardní a neobvyklé kombinace, takže je ideální pro lidi, kteří chtějí zdůraznit svůj individualismus.

Vintage styl se používá nejen v módě a interiérovém designu. Odkazuje na kulturu minulých epoch, čerpá z historie a využívá nejlepší řešení z minulých století. Při zařizování domu se obvykle realizuje třemi způsoby:

  • stylizace moderních předmětů do starých vintage kousků
  • vnášení starožitného, vintage nábytku do moderních interiérů jako atraktivních detailů
  • rekonstrukce starých místností a zavádění moderního vybavení nebo řešení, která usnadňují každodenní život

Nábytek do obývacího pokoje ve vintage stylu

Obývací pokoj je nejlepším místem v domě pro použití vintage nábytku a doplňků. Důležitou informací o vintage stylu je, že při navrhování příjemného obývacího pokoje je třeba uplatňovat umírněnost a důslednost. Příliš mnoho různých vzorů a barev v obývacím pokoji může působit neuspořádaně.

Pro Tip

Než začnete zařizovat obývací pokoj ve vintage stylu, promyslete si, jaké barvy nebo motivy byste chtěli zvýraznit. Může se jednat o vzorované čalounění nebo určitou barevnou škálu, v rámci které si vyberete textilie nebo odstíny stěn. Jelikož je vintage spojován s útulností, vyvarujte se kombinování základních barev a velkého množství nábytku v různých stylech, abyste předešli chaosu.

Jedním z nejzajímavějších kusů nábytku, který dokonale zapadá do vintage stylu, je pohovka. Velká měkká pohovka potažená sametovým čalouněním nebo batikovanou látkou jistě zaujme každého hosta. Pokud chcete mít v obývacím pokoji staromódní nábytek, ale nemáte mnoho místa, můžete se rozhodnout pro renovované čalouněné křeslo Ušák. Velké křeslo s knoflíky nebo židle PRL budou vypadat skvěle u tmavé stěny nebo u stěny s vzorovanou tapetou.

Dekorace na stěně s duší

Informace o vintage stylu budou užitečné pro ty, kteří milují interiéry plné památek. Místem pro jejich vystavení je stěna v obývacím pokoji. Zde si můžete pověsit barevné rámečky s fotografiemi a obrázky nalezené na trhu se starožitnostmi. Můžete také využít veselé obrázky dětí. Místo několika menších rámečků na stěně nad pohovkou můžete zvolit jeden velký obraz nebo umělecký plakát.

Stěny v obývacím pokoji mohou také zdobit zrcadla v širokých rámech, která byste si měli sami zrenovovat. Mezi tyto rámy se hodí staré závěsné záhony s různými rostlinami nebo svícny stylizované do podoby barokních lamp. Vybraná stěna ve velkém obývacím pokoji může také sloužit jako knihovna – vysoký regál z přírodního dřeva a vazby knih jsou samy o sobě jedinečnou dekorací.

Jeden akcent, který promění místnost

Vintage styl nemusí vždy znamenat, že váš obývací pokoj bude plný cetek a uměleckého nepořádku. Pokud máte obývací pokoj zařízený podle nejnovějších trendů, vintage nábytek může doplnit originální styl. V obývacím pokoji, který se nese v duchu minimalismu, použijte starý vyřezávaný stůl k umístění domácího kina nebo hudebního vybavení. Jednoduchá komoda s prostornými zásuvkami, vyrobená z kousků dřeva v různých barvách, nahradí bar a umožní vám uložit nejdůležitější drobnosti.

Informace o vintage stylu využijete, když si budete chtít koupit konferenční stolek. Kromě toho nesmí v obývacím pokoji chybět útulné textilie, zejména pro dlouhé podzimní a zimní večery. Užitečná bude velká deka, sada polštářů, z nichž každý může odkazovat na jiné umělecké období. Na podlahu můžete místo tradičního koberce položit ručně tkaný koberec, který byl vyroben před mnoha lety a předává se jako rodinné dědictví.

Vintage na stole a knihovně

Vintage styl umožňuje chytře kombinovat drobné detaily, které místnost zútulní a dodají jí kouzlo. Pokud se obáváte velkých změn v obývacím pokoji, které by znamenaly zásadní přestavbu, použijte jednoduše drobné detaily – svícny a vázy s květinami položené na nábytku. Vysaďte bytové květiny do nádob nalezených na bleším trhu a vdechněte nový život starému nábytku.

Vintage motivy se odrážejí v kvalitních látkách – přírodní lněné závěsy, bavlněný ubrus s ručně vyšívaným vzorem nebo polštáře na křesla jsou dalším krokem k vybavení jedinečného obývacího pokoje. Aby se vintage styl ve vaší domácnosti skutečně prosadil, neobejde se bez krásného keramického nádobí, které vám zpříjemní stolování nebo pití dobré kávy! Takto zařízený obývací pokoj bude pro členy domácnosti útočištěm, kde si mohou odpočinout a užít si vzájemné chvíle.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články