• Místnosti
  • Styly
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

Co takhle balkon v pařížském stylu?

Bydlíte v panelovém domě a máte malý balkon, který chcete využít? Pak je pro vás ideální volbou balkon v pařížském stylu. Jak jej získáte? V tomto příspěvku vám poskytneme několik tipů, jak na to.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Co je to balkon v pařížském stylu?
  • Jaký je nejlepší nábytek na balkon v pařížském stylu?
  • Jak vybrat doplňky a textilie na balkon?
  • Jaké jsou barvy balkonu v pařížském stylu?

Jaké je to na pařížském balkoně?

Pokud budete mít možnost procházet se pařížskými ulicemi, jistě vás zaujmou typické pařížské balkony. Jejich vzhled vlastně připomíná velké okno sahající až k podlaze a místo plochy balkonu máme zábradlí – často bohatě zdobené. Tento typ balkonu se nazývá porte-fenêtre, což v překladu znamená dveře-okno a doslova ilustruje tento typ balkonu. Přestože v něm chybí místo pro stůl a židle, Pařížané si tento skromný prostor skvěle vyzdobili a zkrášlili.

Samotné balustrády jsou bohatě zdobené a vyrobené z umělecky kovaného železa. Na zábradlích zase kralují záhony s různými druhy rostlin, orámované ozdobnými květináči. Balkon v pařížském stylu je velmi často tvořen kaskádou rostlin padajících ze zábradlí nebo, pokud je prostor mezi oknem a zábradlím široký jen několik centimetrů, květináči s malými stromky, které vyplňují prostor svěží zelení.

Pařížské balkony však nejsou jen ve stylu okenních dveří, ale také malých balkonů, na které se vejde stůl a dvě židle, kde si můžete vychutnat ranní kávu. Zní to krásně, že? I vy můžete mít takový balkon u sebe doma. V následujících odstavcích vám ukážeme, jak si zařídit skutečný balkon v pařížském stylu.

Nábytek na balkon v pařížském stylu

Naší první zastávkou je nábytek. Jaký typ balkonového nábytku vládne pařížskému stylu? Elegance! Francouzi, zejména ti z hlavního města, jsou považováni za jeden z nejelegantnějších národů, pro který je elegance a třída druhým jménem. Smysl pro estetiku se zřetelně odráží i ve způsobu uspořádání obytného prostoru. Nábytek, který bude umístěn na balkoně v pařížském stylu, bude převážně kovový. Vzhledem k tomu, že máte k dispozici malý prostor, měl by mít nábytek jemný design. Tenké nohy židlí a stolů jsou často zakončeny ozdobnými, zakřivenými tvary. Efekt lehkosti dodá barva nábytku, proto doporučujeme zvolit bílý nábytek.

Textilie, které zútulní váš balkon

Textil je další velmi důležitou součástí vybavení balkonu. Myslíte si, že je nemožné je rozumně umístit do tak malého prostoru? Mýlíte se. Především se ujistěte, že pro vás bude příjemné strávit pár chvil u rychlé kávy, a na židle dejte pohodlné a měkké polštáře. Nezapomeňte, že malé kovové židle nebudou z dlouhodobého hlediska tak pohodlné, jako když jejich sedáky vycpete polštářem správné tloušťky. Pod opěradlo můžete také umístit malý polštářek, tzv. polštářek, který bude plnit nejen praktickou funkci, ale bude i dalším dekorativním prvkem.

Pořiďte si také deku, kterou můžete bezstarostně přehodit přes jedno z opěradel židle. Nejenže bude vypadat dobře, ale v chladnějších ranních nebo večerních hodinách se jím můžete přikrýt.

Co třeba krajkový ubrus? Může to být i malý ubrousek. Takovéto drobnosti mají velký význam a dotvářejí výzdobu.

Květináče a držáky na rostliny

Balkon v pařížském stylu je plný rostlin, které potřebují vhodné prostředí. Používejte dekorativní květináče a držáky na rostliny. Používejte přírodní materiály, například keramiku. Skvěle vypadají také kovové nebo hliníkové květináče s nápisy a ozdobnými kresbami rostlin.

Dekorativní doplňky, které udělají tečku za větou

Chcete-li si vytvořit vlastní balkon v pařížském stylu, nezapomeňte přidat něco navíc. Co se k tomuto stylu hodí? Nejrůznější lucerny na svíčky, které večer vytvoří intimní a útulnou atmosféru. Pro balkon v pařížském stylu můžete použít ozdobné kovové klece na figurky nebo menší rostliny. Můžete je také nechat prázdné – i tak budou vypadat hezky a minimalisticky.

Protože váš balkon bude plný bujných rostlin, nezapomeňte mít vždy po ruce konev s vodou. Může také plnit dekorativní funkci. Plast a všechny umělé materiály nechte stranou – zvolte kov nebo hliník. Může to být zvláštní, ale lakovaná konev s kresbami nebo zajímavými nápisy bude vypadat skvěle. Možná je můžete koupit v sadě s obaly na květináče a vytvořit tak ucelenou kompozici?

Jak vybrat barvy pro balkon v pařížském stylu

A na závěr stručný průvodce barvami, které se nejlépe hodí na balkon v pařížském stylu.

Především si zamilujte bílou barvu – ve všech jejích variantách. Francouzsko-pařížský styl miluje jasné barvy, a to i v pastelových variantách. Proto kromě bílé zvolte také jemnou fialovou, béžovou a šedou. Zbavte se výrazných a kontrastních barev, které by zničily jemný a vytříbený charakter aranžmá v pařížském stylu. Při plánování kompozice balkonu si určete jednu hlavní barvu a ostatní považujte za doplňky. Díky tomu bude váš balkon působit uvolněně a s nádechem elegance, a koneckonců balkon v pařížském stylu je ztělesněním francouzské elegance

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články