• Průvodce

aktualizováno

Jak odstranit škrábance z dřevěného nábytku?

Dřevěný nábytek je nadčasovou volbou, hodí se jak do moderních, tak  i klasických interiérů. Dřevo vypadá krásně, dává interiéru útulnost a nádech luxusu a pokud je o dřevěný nábytek dobře pečováno, může sloužit mnoho let.  Ale co dělat, když zjistíte, že je váš dřevěný nábytek poškrábaný? Připravili jsme pro vás několik osvědčených způsobů, jak navrátit krásný vzhled vašemu oblíbenému dřevěnému nábytku.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak odstranit škrábance z dřevěného nábytku?

Dřevo je nadčasové a obzvláště poutavé. Výběrem dřevěných kompletů nábytku vytvoříte mimořádně stylový a zároveň módní interiér. Tato surovina vyžaduje každodenní  péči, která zaručí krásný vzhled nábytku po celá léta. I když se o svůj dřevěný nábytek velmi pečlivě staráte, může dojít během jeho používání k poškrábání. Naštěstí existují jak domácí, tak profesionální přípravky pro odstranění škrábanců, díky čemuž bude nábytek vypadat jako nový.

Vlašský ořech

Ořech je nejen chutný pokrm, ale také vynikající prostředek k odstranění škrábanců na dřevěném nábytku. Je relativně měkký a mastný, takže snadno pronikne do škrábanců na nábytku. U světlého dřeva jej můžete nahradit mandlí. Dalšími náhražkami jsou para ořechy nebo pekanové ořechy. Stačí výjmout jádro ze skořápky a energickými krouživými pohyby je vetřít do poškrábaných míst. Tuto akci opakujte, dokud nebude účinek vyditelný.

Retušovací pero

Retušovací pero nebo fix je profesionální způsob, jak odstranit škrábance na nábytku z přírodního dřeva. Musíte jen vybrat správný odstín, který odpovídá barvě nábytku, a škrábance přemalovat. Je to mnohem lepší volba než ořechy, jelikož účinek je vidět již po prvním užití a je také snazší zvolit ten správný odstín pro specifičnost nábytku.

Retušovací vosk

Retušovací vosk je také skvělý způsob, jak jeho pomocí obnovit nový vzhled poškozeného dřevěného nábytku. V závislosti na vašich potřebách a preferencích si můžete vybrat z tvrdých nebo měkkých vosků. Stejně jako retušovací pera jsou vosky k dispozici v mnoha barvách, což vám zaručí sladění odstínu s nábytkem.

Voskové pastelky

Voskové pastelky jsou domácím řešením problému škrábanců na dřevěném nábytku. Poškozené místo stačí natřít voskovou pastelkou barvy nejblíže barvě nábytku. Pastelka efektivně vyplní škrábance a učiní je neviditelnými. Poté, co je škrábanec pomalován, by měl být nábytek vyleštěn, aby se odstranil přebytečný vosk.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

3.8 z 4 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články