• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit funkční koupelnu? Část II.

V předchozí části průvodce uspořádáním funkční koupelny jsme se zaměřili na sanitární zařízení a analyzovali výhody a nevýhody sprchy a vany. Je na čase se zaměřit na  výběr nábytku a jak jej uspořádat, aby byla koupelna maximálně praktická.

Výběr nábytku

Nábytek do značné míry formuje estetiku a charakter uspořádání koupelny. Podle toho jaké koupelnové skříňky si vyberete, vytvoříte styl interiéru. Kromě aspektů designu hraje nábytek také klíčovou roli ve smyslu praktickém. Nejlepším řešením je koupit sadu koupelnového nábytku. Jelikož nábytek sestavený z jednotlivých elementů může v malé koupelně působit chaoticky. Pamatujte, že koupelnový nábytek musí být vyroben z materiálů, které jsou odolné proti vlhkosti. Dřevěné a dýhované elementy by měly být pokryty speciálním polyuretanovým lakem nebo olejem. A nábytek z desky MDF by měly být chráněny lakem nebo akrylem.

Bali white 

Je dobré  vybrat komplet, který bude plně pokrytý ochrannou vrstvou, nejen na přední straně. Při instalaci koupelnového nábytku je bezpodmínečně nutné zajistit, aby zadní stěna každé skříňky byla mírně zapuštěná, tak aby se nedotýkala stěny koupelny, na které kondenzuje vlhkost. Pamatujte také na výběr úchytek, které jsou chráněny proti korozi. Pro malé koupelny jsou nejlepší volbou uzavřené skříňky než otevřené police. Předměty položené na policích mohou místnost vizuálně přeplnit a zmenšit.

Vzdálenosti mezi jednotlivým nábytkem

Koupelnový nábytek a sanitární zařízení by měly být odděleny správnými vzdálenostmi, které zajistí funkčnost a pohodlí při používání interiéru. Je dobré ponechat před vanou volný prostor alespoň 70×100 cm. Před sprchou však může být o něco menší, cca 80 x 90 cm. Před umyvadlem je vhodné vyhradit prostor přibližně 70×100 cm. Důležité je také optimální uspořádání koupelnových skříněk. Neměly by být zavěšeny ve výšce hlavy nad vanou a nad záchodem, jelikož takové umístění je velice nepohodlné.

 

Úložný prostor v koupelně

Funkční koupelna není jen o dobře vybraném sanitárním vybavení a nábytku, ale také o dobře umístěných elementech, které používáme každý den. V koupelně skladujeme spoustu různých věcí, od kosmetiky, přes hygienické výrobky až po čisticí prostředky. Každý z nich má různé tvary a velikosti, což ztěžuje jejich praktické skladování. Největší chybou je udržování veškerých produktů v horní části koupelny. I když jsou výrobky rovnoměrně uspořádány, jejich množství bude působit dojmem nepořádku. Abyste tomuto zabránili, vybavte koupelnu užitečnými organizéry, koši a věšáky. Veškeré elementy tak budou mít své praktické místo a koupelna bude působit uspořádaným a čistým dojmem.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články