• Průvodce

aktualizováno

Měkká matrace – pro koho je vhodná?

Trh nabízí velmi širokou škálu různých matrací, které se liší mimo jiné stupněm tvrdosti. Výběr vhodného stupně tvrdosti bude mít rozhodující vliv na to, zda je matrace pohodlná, ale také na to, zda poskytuje správnou oporu vašemu tělu. Měkké matrace se zdají být nejlepší volbou, protože netlačí na tělo. Nejsou však vhodnou volbou pro každého. Zjistěte, jaké vlastnosti mají měkké matrace a pro koho jsou určeny.

Co se z tohoto článku dozvíte?

  • Jaké jsou vlastnosti měkkých matrací?
  • Pro koho se doporučují měkké matrace?
  • Jak výrobci označují měkké matrace?

Měkká matrace a její vlastnosti 

Obecně panuje přesvědčení, že tvrdé matrace jsou nejzdravější. Fyzioterapeuti však uvádějí, že se doporučují i měkké matrace, které mohou páteři a tělu poskytnout dostatečnou oporu. Je však třeba mít na paměti, že stupeň tvrdosti matrace by měl být zvolen podle individuálních fyzických vlastností a preferencí uživatele. Je také důležité, aby byl daný model matrace vyroben z kvalitních materiálů a měl vysokou bodovou pružnost. Kvalitní měkké matrace mají schopnost přizpůsobit se anatomické stavbě těla uživatele, a umožňují tak správné uvolnění svalů a kloubů. Pokud mají navíc optimalizované zóny tuhosti, poskytují optimální oporu páteři, a umožňují tak zdravý a pohodlný spánek. Trh nabízí měkké matrace se třemi, pěti a sedmi různými vodorovnými částmi, které se vyznačují proměnlivým vztlakem. Tímto způsobem podporují určité části těla. 

 meble do sypialni i materac

Které matrace jsou považovány za měkké? 

Názor na to, zda je matrace měkká, je velmi subjektivní. Záleží nejen na individuálním pocitu, ale také na jádru matrace, které výrobce označil jako měkké. Individuální pocit závisí na mnoha faktorech, jako je tělesná hmotnost, věk, výška nebo dokonce zdravotní stav. Výrobci matrací systematizovali stupně tvrdosti. Nejčastěji se dělí na čtyři typy označené symboly H1 až H4. H1 znamená měkkou matraci, H2 – střední, H3 – tvrdou a H4 – velmi tvrdou. Je však třeba mít na paměti, že dojem měkkosti matrace může ovlivnit nejen její výplň a použité materiály, ale také vnější potah. 

meble do sypialni materac

Kdo potřebuje měkkou matraci? 

Matraci je třeba vybírat podle hmotnosti osoby, která na ní spí. Čím vyšší je hmotnost, tím tvrdší by matrace měla být, aby se tělo do jejího povrchu příliš nezabořilo. Proto by měla být pevnější, aby páteř mohla zůstat ve fyziologické poloze po celou noc a aby se snížila zátěž svalů. Proto se lidé, kteří váží více než cca 80kg, na měkké matraci dobře nevyspí. Mnozí fyzioterapeuti nicméně upozorňují, že měkké matrace jsou optimální pro osoby vážící 45 až 50 kilogramů, pokud je pro ně matrace pohodlná. Pro osoby s hmotností mezi 50 a 80 kg však doporučují spíše matrace se středním stupněm tvrdosti. Je však třeba mít na paměti, že pohodlí při spánku ovlivňuje více faktorů než jen vaše hmotnost. Proto je dobré se zamyslet nad výběrem stupně tvrdosti matrace. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články