• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Podzimní proměna domu – vyzdobte dům s námi!

Podzim je časem inspirace barvami přírody. Množství zářivých barev podzimních stromů přímo vybízí k tomu, abyste si vyzdobili svůj domov. Zde je několik jednoduchých způsobů, jak si sami vytvořit jednoduché sezónní dekorace do obývacího pokoje, koupelny nebo kuchyně.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak na levné a atraktivní podzimní úpravy domova?
  • Jaké podzimní akcenty je vhodné umístit do obývacího pokoje?
  • Je možné udělat v koupelně podzimní výzdobu?
  • Co dát do kuchyně, aby podzimní pokrmy vždy chutnaly skvěle?

Jak pozvete podzim do svého domova?

Těžko si představit jiné roční období, které by barvami a vůněmi uchvátilo tolik jako podzim. Na podzim se stromy a keře zbarvují do zlaté, červené a hnědé barvy. Stejně neobvyklé je i podzimní ovoce a zelenina – ohnivé dýně, skvrnité cukety a patisony nebo fialové švestky potěší intenzitou barev a nádhernou vůní. Vneste tyto podzimní akcenty do svého domu a vytvořte si dekorace, které vám navodí jedinečnou náladu..

Podzimní proměna vašeho domova nemusí být nákladná. Stačí pár drobných detailů, aby váš obývací pokoj nebo ložnice získaly nový ráz a pobízely vás trávit v nich volný čas. Výhodou diskrétní úpravy je také to, že jednotlivé doplňky můžete vyměnit každých několik týdnů, aniž byste museli provádět generální změny a rekonstrukce. Většinu dekorací najdete na místním trhu, ve starožitnictví nebo si je můžete sami nasbírat během podzimní procházky. Vytvořit si jedinečné aranžmá je zábavné a šetří to čas!

Podzim v obývacím pokoji

Místnost, kde se podzimní proměna provádí nejsnáze, je obývací pokoj. Zde obvykle trávíme většinu času, odpočíváme a užíváme si chvíle se svými blízkými. Stačí pár drobných triků, abyste do obývacího pokoje vnesli podzim. Pro začátek změňte textilie – skvělým způsobem je vyměnit povlaky na polštáře za povlaky inspirované ročním obdobím. Polštáře v barvě hořčice, měkké polštáře v lahvově zelené nebo oranžové barvě a velké polštáře v cihlové barvě různých tvarů vám zpříjemní večerní sledování filmu nebo čtení knihy.

Na konferenční stolek v obývacím pokoji můžete umístit několik různě velkých váz, do kterých umístíte barevné listy nasbírané v parku. Kromě větviček a listů budou v kytici krásně vypadat jeřabinové větvičky, obilí nebo sušené trávy. Rostlinnou kompozici můžete doplnit větší větví jabloně nebo do vázy umístit jednotlivé větvičky mořské trávy, které působí lehce. Kolem váz umístěte několik svíček – i v chladnějších dnech tak bude v obývacím pokoji teplo a útulno.

Zářijové akcenty v koupelně

Podzimní proměna domácnosti je zřídkakdy spojena s koupelnou. I zde se však díky zářijovým drobnostem na policích a sezónním doplňkům budete cítit výjimečně. Ručníky jsou v koupelně nezbytností – na podzim nutně v odstínech oranžové, hnědé nebo s jemným květinovým motivem. Místo kytic ze sušených květin je na dveřích místo pro věnce ze sušeného ovoce, šípků nebo dokonce drobných kukuřičných klasů. Jste omezeni pouze svou fantazií – stačí sáhnout po přírodních pokladech, na které narazíte na procházce nebo cestou z práce.

Milovníci relaxace ve vaně plné teplé vody si zamilují dekorace v podobě svíček. V kombinaci s hřebíčkem a kořením, které jsou hojně rozprostřeny na tácku, vám pomohou uvolnit se po náročném dni.

Pro TIP: Koupelna může být vlhká – z tohoto důvodu ne všechny živé dekorace a květiny v květináčích snesou změny teplot a nadměrné množství vodních par. Vyberte si drobnosti, které při kontaktu s vodou vyvolají podzimní vůně – například skořicové tyčinky ve skleněném flakonu. Ozdobte prostor nad umyvadlem zlatým věncem připomínajícím přírodní listy, který je vyroben z látky odolné vůči nečistotám a případným kapkám vody.

Podzimní proměna kuchyně przemiana domu, czyli metamorfoza kuchni

V kuchyni trávíme dlouhé chvíle – je to místo, kde začínáme den, kde se setkáváme s blízkými po návratu z práce a kde večer společně stolujeme. Kuchyňské desky a jídelní stůl je poměrně snadné ozdobit úrodou přírody, kterou si rádi připravíme na talíři v září nebo říjnu. Pokud se vydáte na místní trh se zeleninou, můžete najít levné a jedinečné dekorace do jídelny. Vyberte si několik dýní různých odrůd a umístěte je doprostřed kuchyňského stolu. Na okenní parapet můžete umístit drobné, různě tvarované dýně, patisony a miniaturní cukety.

Podzimní proměna domácnosti je něco, co mají nejmladší majitelé domů rádi. Vyzvěte děti k výzdobě kuchyně – zkuste společně vyrobit papírové svícny, do kterých umístíte malou sadu světel. Dalším nápadem je vyrobit si sušené plátky citronu nebo pomeranče – stačí nakrájet ovoce na stejné kousky a položit je vedle sebe na silnější papír v blízkosti radiátoru. Po několika dnech se vytvoří kulaté ozdoby, které lze vhodit do skleněné vázy nebo zavěsit na červené stuhy na záclonovou tyč.

Skvělou zábavou pro malé i velké bude vyrábět voňavé dekorace z pomerančů a hřebíčku. Na podzim mohou oranžové koule nahradit barevnou zeleninu, která na zlatém podnose přitahuje zvědavé pohledy. Aby byl podzim v kuchyni úplně vítaný, budou se vám hodit podzimní utěrky s květinovým motivem nebo dokonce se zvířaty, která jsou s podzimem spojená – jeleni, veverky nebo divocí ptáci. Takto připravený podzimní domov vám zajistí příjemnou a hřejivou atmosféru i za zamračených a deštivých večerů..

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články