• Průvodce

aktualizováno

Co dělat, když je vaše matrace příliš měkká?

Výběr ideální matrace může být náročný. Je důležité, aby matrace měla správnou tuhost, která vyhovuje vaší hmotnosti, tvaru těla a individuálním potřebám. To je jedna z hlavních věcí, které je třeba při nákupu nové matrace na spaní zvážit. Každý potřebuje optimálně přizpůsobený povrch na spaní, který by neměl být ani příliš měkký, ani příliš tvrdý. Co ale dělat, když se vám zdá vaše matrace příliš měkká?

Co se z tohoto článku dozvíte?

  • Proč je tak důležité volit mezi měkkou a tvrdou matrací?
  • Jaké jsou následky spaní na příliš měkké matraci?
  • Jak mohu svou matraci zpevnit?
  • Proč byste se měli zajímat o téma topperových matrací?

Tvrdá nebo měkká matrace – proč je výběr důležitý? 

Na optimálně zvolené matraci často závisí nejen naše pohodlí při odpočinku, ale také naše zdraví. Zvláštní pozornost je třeba věnovat stupni tvrdosti spací plochy. Příliš měkká matrace může způsobovat bolesti zad, nepříjemné svalové napětí a dokonce i chronické bolesti hlavy. Kromě toho neumožňuje správné nastavení těla a každá změna polohy vyžaduje od uživatele námahu. To znamená, že příliš měkká matrace brání zdravému odpočinku, neumožňuje optimální spánek a z dlouhodobého hlediska může mít vliv na vaše zdraví. Stojí za to vědět, že nejnovější modely matrací mají různé stupně tvrdosti, označené symboly od H1 (pro osoby s hmotností do 60 kg) po H4 (pro ostatní), přičemž nižší hodnota znamená měkčí povrch. 

Účinky spaní na příliš měkké matraci: 

  • snížený komfort spánku 
  • zhoršení nemocí 
  • bolesti páteře a kloubů 
  • vysoké svalové napětí 
  • nedostatečná regenerace těla během spánku 
  • změna polohy těla vyžaduje velké úsilí 
  • pocit únavy 
  • špatná denní nálada 
  • ztuhlost krku 
  • bolesti v krční nebo bederní oblasti 

Jak zpevnit matraci na spaní? 

DOBRÉ VĚDĚT!

Pokud je zakoupená matrace příliš měkká, nemusíte ji hned vyměnit. Je dobré nejprve vyzkoušet způsoby zpevnění matrace a přizpůsobit ji svým individuálním potřebám. 

Prvním způsobem je zakoupení speciální kokosové podložky, kterou můžete vložit pod potah nebo mezi pěny (v případě pěnových matrací s oddělenými vrstvami). Výhodou tohoto řešení jsou nízké pořizovací náklady a také vlastnosti kokosové matrace. Výplň je vyrobena z přírodních materiálů, což také zlepšuje cirkulaci vzduchu v matraci a poskytuje ochranu proti množení bakterií a prachu. Ve druhém případě lze použít vrchní matraci s integrovanou kokosovou podložkou.  

Nejdoporučovanějším řešením je topper na matraci. Jedná se o horní matraci nebo také krycí matraci, která kromě dodatečného zpevnění spací plochy chrání matraci před účinky používání a poskytuje lepší stabilizaci těla. Většina kvalitních topperů se vyznačuje antialergickými a antibakteriálními vlastnostmi, které chrání matraci před vznikem alergenů. 

http://lozkpo%20sypialinane%20w%20barevným%20odstínu%20kašmír%20 Postel Nicole 140×200

15100.00 Kč 15100.00 Kč

Dalším způsobem zpevnění povrchu příliš měkké matrace je tzv. topper matrace z vysoce pružné pěny, která zpevňuje a vyrovnává stupeň tvrdosti spací plochy a zároveň poskytuje lepší oporu naší páteři. Taková horní matrace také zvyšuje hygienu spánku, prodlužuje životnost hlavní matrace a zlepšuje komfort spánku. 

Pokud je vaše matrace příliš měkká a vy pociťujete následky, je důležité provést tyto změny co nejdříve. Zlepšení tuhosti na správnou tuhost zvýší vaše pohodlí při spánku a relaxaci. Nejdůležitější však je, že přispěje k vaší pohodě, odstraní chronické bolesti a umožní vašemu tělu během spánku plně se zregenerovat. Vaše svaly se optimálně uvolní a vy se nebudete cítit ospalí a budtet schopni přijmout výzvy nového dne. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

4 z 4 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články