• Průvodce

aktualizováno

Co jsou to oboustranné matrace a kdo by se měl rozhodnout pro jejich koupi?

Při výběru ideální matrace musíme věnovat pozornost mnoha faktorům, které ovlivňují její vlastnosti. Kromě těchto základních parametrů, jako je šířka, stupeň tvrdosti nebo typ matracové výplně, mají matrace mnoho dalších vlastností, které stojí za zvážení. V současné době jsou stále oblíbenější oboustranné matrace, u nichž každá strana může vykazovat jiné vlastnosti. Jsou oboustranné matrace funkčnější?

Co se v tomto článku dozvíte?

  • Jaké jsou vlastnosti oboustranné matrace
  • Jaké jsou výhody oboustranné matrace? 
  • Jaké jsou typy oboustranných matrací?
Související článek: Může matrace ležet na podlaze?

Co jsou to oboustranné matrace?

Oboustranné matrace jsou také známé jako mutlifunkční matrace. Díky jejich konstrukci je lze používat na obou stranách, nikoli pouze na jedné straně jako u tradičních modelů. Strany matrace se mohou lišit jak materiálem, tak stupněm tvrdosti. Navíc mohou kombinovat vlastnosti matrací určených pro konkrétní roční období. V tomto případě může být jedna strana vhodnější v létě a druhá v zimě. Největší výhodou těchto matrací je, že získáte výrobek s dvojími vlastnostmi. To je užitečné zejména s ohledem na skutečnost, že mnoho lidí váhá, jaký model matrace zvolit. Často se stává, že i po vyzkoušení matrace v obchodě se časem ukáže, že není dostatečně pohodlná. Pokud si vyberete oboustrannou matraci s odlišnými vlastnostmi na každé straně, můžete si být jisti, že i když vám bude po několika týdnech používání nepohodlná, můžete vyzkoušet druhou stranu. V čem se ještě liší od jednostranných matrací? Obvykle jsou silnější, ale také dražší. Vyplatí se však hledět nejen na cenu, protože možnost matraci obracet a měnit strany zvyšuje i její odolnost. 

materace do sypialni

Výhody oboustranných matrací: 

·        Lepší nastavení tvrdosti 

·        Lepší hygiena 

·        Větší tloušťka 

·        Oboustranná matrace léto zima 

materace dwustronne 

Typy oboustranných matrací 

Mezi oboustranné matrace patří matrace s různou tuhostí a matrace ze dvou různých materiálů. V případě oboustranných matrací s různým stupněm tuhosti má jedna strana zcela jinou tuhost než druhá. Obvykle se jedná o kombinaci tvrdosti H2 a H3 nebo H3 a H4. I když časem zjistíte, že je pro vás jedna strana příliš měkká nebo příliš tvrdá, můžete ji snadno vyměnit a vyzkoušet druhou stranu. Matraci můžete také otáčet v závislosti na svém aktuálním životním stylu. Lidé s aktivnějším životním stylem se lépe zotaví a vyspí na tvrdší matraci. Lépe zregeneruje vaše svaly a správně podepře vaši páteř. Stupeň tvrdosti matrace lze změnit také v případě větší změny tělesné hmotnosti. Lidé s vyšší tělesnou hmotností by měli začít spát na tvrdší straně matrace, která poskytne zdravější oporu kosternímu systému a zmírní tlak na svaly. Pokud se naopak vaše hmotnost postupem času snižuje, vyplatí se přejít na méně tvrdou stranu matrace. To je významná výhoda oboustranných matrací, protože není nutné kupovat novou matraci, pokud se změní vaše hmotnost.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články