• Průvodce
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

Dětský koutek na zahradě – vytvořte si s námi základní tábor snů!

Pro děti není nic horšího než nuda. Zatímco doma mají k dispozici spoustu hraček, venku jim často dochází nápady na zábavu. Řešením je dětský koutek na zahradě. Jak takové místo zařídit, aby bylo zajímavé, funkční a zároveň bezpečné?

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Co je třeba zvážit při plánování umístění dětského koutku na zahradě?
  • Jakými atrakcemi se vyplatí takový prostor vybavit?

Jak vybrat místo pro dětský koutek na zahradě?

Každodenní povinnosti ne vždy umožňují rodičům doprovázet své děti po domě. Proto je vhodné zařídit dětský koutek v blízkosti kuchyňského okna nebo vedle terasy. Takto můžete mít své dítě neustále na očích, i když jste doma.

DŮLEŽITÉ: Dětský koutek na zahradě by měl být mimo rizikové oblasti. Patří mezi ně mimo jiné: branka, schody a jezírko. Pokud je to možné, snažte se jej naplánovat na stinném místě. Pokud nemáte mnoho prostoru k manévrování, investujte do stříšky, která vaše dítě ochrání před sluncem.

Dětský koutek na zahradě: Čím ho vybavit?

Pokud jde o dětské zahradní atrakce, je z čeho vybírat. Jak se rozhodnout, když máte tolik možností?

Zvažte především věk dítěte a jeho současné zájmy. Je důležité, aby bylo zařízení nebo hračka bezpečné. Nejlepší je, když je certifikovaná. V neposlední řadě zvažte, kolik místa máte k dispozici pro zřízení hracího koutku v okolí vašeho domova. Zajímá vás, jakými atrakcemi byste měli vybavit dětský koutek na zahradě? Máme pro vás několik návrhů, které můžete zvážit.

  • Pískoviště

Přenosné pískoviště je skvělou volbou pro dětský koutek. Velmi oblíbené jsou barevné, nápaditě tvarované (např. ve tvaru mušle) modely z plastu. Skládají se ze dvou krytů. Jeden můžete naplnit pískem a druhý vodou. Vaše dítě tak bude mít přístup do bazénu i na pískoviště zároveň.

  • Houpačka

Na dětském hřišti by neměla chybět houpačka. V případě malých dětí jsou nejlepší modely s opěradlem a bezpečnostní zábranou. Pro trochu starší děti můžeme zvolit houpačku, jejíž sedátko má podobu desky. Zajímavou nabídkou je houpačka typu čapí hnízdo, kterou mohou používat dvě osoby najednou..

Univerzálním řešením, které poslouží všem členům domácnosti, je závěsné křeslo.

Nemáte na zahradě podmínky pro houpačku? Můžete ji nahradit houpacím křeslem nebo, pokud jste rodičem dvou dětí, zátěžovou houpačkou typu koně.

  • Trampolína

Skákání na trampolíně udržuje malé děti v dobré fyzické kondici, umožňuje jim zbavit se přebytečné energie a je pro ně skvělou zábavou. Jednou z velkých výhod trampolín je jejich velká všestrannost. Mohou ji používat děti všech věkových kategorií a užijí si s ní stejnou zábavu.

K dispozici jsou trampolíny o průměru 140 cm. Pro takové zařízení můžete snadno najít volné místo v domě.

DOBRÉ VĚDĚT! Při výběru trampolíny pro dětský koutek na zahradě není ani tak důležitý dostupný prostor, ale věk a výška dítěte. Dokonalé přizpůsobení na této úrovni může zaručit úspěšnou a bezpečnou hru.

  • Zahradní domek

Pokud máte omezený rozpočet, můžete dítěti pořídit zahradní domeček na hraní. Barevné plastové konstrukce si děti zamilují. Potřebujete jen domeček s otevíracími dveřmi a okny.

Starší děti budou nadšené, když se u domu objeví dřevěný domeček se skluzavkou. Navíc může být vybaven žebříkem nebo lezeckou stěnou umístěnou na jedné z jeho stran.

Kreativní přístup k uspořádání dětského koutku na zahradě

Děti milují úkryty. Doma si často vytvoří základnu z židlí a dek. Venku vám bude stačit stan. Měl by být dostatečně vzdušný a prostorný, aby neomezoval v pohybu.

Stan můžete vystlat dekami a měkkými polštáři nebo nechat interiér na dítěti. Dítě se tak může schovat, odpočívat, číst si knihu nebo být samo.

Mnoho rodičů je k myšlence miniaturní zeleninové zahrádky skeptických. Pro ty nejmenší je zatím velkou zábavou možnost pěstovat zeleninu na vlastní pěst a pak o ni pečovat a sledovat, jak roste. Další výhodou je možnost vzbudit v dítěti zájem o zahradničení nebo alespoň o zdravou výživu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články