• Průvodce
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

Domácí kutil – zahradní dekorace!

Své oblíbené barevné květiny jste již vysadili na záhony. Zajistili jste, aby cesty vypadaly uklizeně, a vybrali jste nábytek, který se hodí ke stylu vaší zahrady. Stále vám něco chybí? Pak vám určitě chybí zahradní dekorace! Ty nejkrásnější si můžete vytvořit sami. Jak? Využijte naši inspiraci!

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Čím začít při osvěžování zahrady a výběru dekorací?
  • Jaké dekorace jsou vhodné pro idylickou zahradu v anglickém stylu?
  • Jak připravit dekorace pro elegantní zahradu?
  • Které zahradní dekorace budou vždy fungovat bez ohledu na design zahrady?

Začněte s dobrým plánem!

Než se pustíte do práce, dobře se připravte a zapojte do tvorby zahradních dekorací celou rodinu. Vždyť dekorace, kterou zvolíte, musí především zdůrazňovat styl, který se vám nejvíce líbí. Začněte tedy odpovědí na několik důležitých otázek:

  • Jaký je váš styl? Chcete proměnit svou zahradu v okouzlující, idylické místo připomínající dovolenou na venkově? Nebo chcete vytvořit zahradu plnou elegance, s jasně vymezenými cestičkami a geometrickými záhony?
  • Jaký je váš rozpočet? Při vlastním zdobení zahrady můžete použít to, co již máte doma, nebo si koupit nové materiály. Budou to obyčejná prkna a kameny dostupné v každém větším obchodě pro kutily, nebo exotické dřeviny speciálně dovezené na vaši objednávku?
  • Co je pro vás nejdůležitější? Funkčnost, vzhled dekorace nebo ekologický způsob přípravy? Od toho se bude odvíjet, jaký typ dekorace zvolíte a co pro ni použijete.

DOBRÉ VĚDĚT! Zajímavým trendem, který stojí za to zohlednit při přípravě vlastních zahradních dekorací, je recyklace. O co jde? Jde o opětovné využití věcí, které byste normálně vyhodili do koše! V souladu s tímto trendem můžete použít například staré mísy, rozbité sklenice nebo pneumatiky. Nejdůležitější je kreativita!

Zahradní ozdoby, které dodají vašemu prostoru jemný půvab

Pokud na vaší zahradě převládají muškáty a levandule a každý rok máte část, kam sázíte čerstvé a voňavé bylinky, pak pravděpodobně znáte anglický styl! Idylická zahrada, kde se můžete cítit jako na dovolené u babičky, odpočívat a relaxovat za poslechu dětského smíchu a jemného bzučení hmyzu.

Domácí ozdoby jsou pro taková kouzelná zákoutí ideální! Obáváte se, že nemáte žádný umělecký talent? Nebudete jej potřebovat.

I když jste nikdy žádnou dekoraci nevytvářeli, můžete si na zahradě snadno vypěstovat… houby! Stačí si vybrat smaltované nebo kovové mísy. Natřete je hnědou barvou, abyste vytvořili jedlé houby. Když misky nastříkáte červenou barvou a dáte na ně bílé tečky, vytvoříte kloboučky muchomůrek. Nyní potřebujete malé pařezy nebo větve různých délek. Zapusťte je do země a na konec každého z nich umístěte klobouk, který jste si předtím připravili. A je hotovo! Tato dekorace vypadá nejlépe, když je umístěna ve skupině (3-6 kusů) v blízkosti jehličnanů nebo vysokých okrasných travin.

Jako zahradní dekorace můžete použít také plechovky. Důkladně je umyjte a natřete různými barvami. Do každé z nich pak zasaďte malou kvetoucí rostlinu nebo bylinky. Nakonec plechovky připevněte na vnější stěnu altánu nebo terasy!

Elegantní zahrada během několika okamžiků

V elegantních zahradách, kde je rozmístění rostlin a šířka cest naplánována do posledního centimetru, by měly být dekorace decentní a klasické. Například dekorativní kameny se dobře hodí jako zahradní dekorace! Umístěte je kolem ozdobného stromku. Tím se tato oblast zvýrazní a ještě více vynikne.

Jaký tvar byste měli dát této dekoraci? Záleží na stylu vaší zahrady! Kulaté tvary (ovály a kruhy) působí jemněji. Ostřejší hrany a tvary, jako jsou trojúhelníky nebo čtverce, pomohou vytvořit silnější efekt.

DOBRÉ VĚDĚT! Pokud chcete decentní dekoraci, zvolte světlé kameny. Nejlépe kameny, které se ve vaší oblasti přirozeně vyskytují. Chcete svým truhlíkům dodat eleganci? Obklopte je řeckými oblázky nebo laponskými kameny. Ty se na slunci krásně třpytí a za deště získávají intenzivní barvy v odstínech modré a zelené. Keramickou mozaikou můžete také obklopit záhony.

Dekorace pro každou zahradu!

Existuje určitý typ zahradní dekorace, který vždy funguje. Pokud si tedy nejste jisti, co zvolit, dobrou volbou jsou… zahradní světla! Vyberte si girlandu ze světel a propleťte ji kolem kmenů stromů nebo pod střechou altánu či terasy.

Mezi mnoha návrhy od různých výrobců jistě najdete lampičky a osvětlení, které se vám bude líbit! Před nákupem si ověřte, zda jsou vhodné pro venkovní použití (nejdůležitějším údajem je stupeň krytí IP).

Při výběru barvy světel pamatujte na obecné pravidlo. Chladné bílé světlo s modrým nádechem dodá vaší zahradě modernější nádech. Teplé žluté světlo naopak pomůže zdůraznit přirozenost a vytvořit útulnou atmosféru.

Zahradní dekorace jsou prvky, které doplňují celkový design vaší zahrady. I když jsou často malé, mohou vám pomoci dosáhnout požadovaného efektu rychleji než jiné prvky zahradní výzdoby. Než je začnete připravovat, dobře si celý projekt promyslete. Pak budete s výsledkem jistě velmi spokojeni!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články