• Kancelář
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Herní židle nebo ergonomická židle – na co se zaměřit?

Výběr správné židle je nesmírně důležitý. Pokud trávíte dlouhé hodiny v kanceláři nebo v herně, musíte se starat o svou páteř a správné držení těla. Proto vám poradíme, jaké křeslo si vybrat a na co si dát při nákupu pozor.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké držení těla byste měli zaujímat při práci s počítačem?
  • Jaké jsou vlastnosti herní židle?
  • Jaké jsou vlastnosti ergonomických židlí?
  • Na co se zaměřit při výběru židle?
  • Jakou židli zvolit – herní nebo ergonomickou?

Držení těla je klíčové!

Lidské tělo se nevyvinulo tak, aby trávilo mnoho hodin vsedě. Tím spíš před obrazovkou počítače s rukama zvednutýma u klávesnice. Bolesti zad, rukou a často také hlavy nepřicházejí jen tak z ničeho nic, a proto je hygiena v práci nebo prostě u počítače tak důležitá. Abyste se vyhnuli bolesti, pořiďte si ideální židli, která se přizpůsobí tvaru vašich zad, podepře vaši hlavu a podepře vaše paže, abyste si nevytvářeli zbytečné svalové napětí. Pokud přemýšlíte, kterou židli si vybrat – herní nebo ergonomickou – a na co se při nákupu zaměřit, přečtěte si nejprve definice těchto dvou typů židlí a zjistěte, co je pro každou z nich charakteristické a čím se vyznačuje.

Jaké jsou vlastnosti herní židle?

Herní křesla se vyznačují především designem a modelovou řadou. Připomínají sedadla sportovních vozů. A něco na tom je – vždyť e-hráči jsou také sportovci, ale na virtuální dráze. Herní modely sedadel mají tvar závodního sedadla a opěrka hlavy je integrovanou součástí opěradla. Vzhled však není jediným rozdílem. Herní křesla bývají mnohem lépe nastavitelná a přizpůsobená tělu. Výška a úhel opěradla nejsou vše. Nastavit lze také opěrky rukou a hloubku sedáku a mnoho modelů má funkci úpravy samotného opěradla tak, aby co nejlépe ergonomicky přiléhalo k bederní oblasti. To je nesmírně důležité, protože hráči obvykle tráví před monitorem dlouhé hodiny bez přestávky.

Pokud zvažujete, zda si vybrat herní nebo ergonomickou židli, a rozhodnete se pro tu pro hráče, ujistěte se, že vybraný model je vyroben z kvalitního materiálu a má všechny možnosti nastavení. Bude na tom záviset vaše pohodlí a nakonec i vaše zdraví.

Jaký druh ergonomické židle?

Co je to ergonomická židle? Jedná se o kancelářské křeslo, jehož úkolem je podpořit držení těla během dlouhých hodin strávených u počítače. Dobrá ergonomická židle by měla nabízet širokou škálu možností nastavení a také správný tvar a konstrukci. Při výběru ergonomické židle věnujte pozornost několika důležitým aspektům.

Především opěradlo, které bude kopírovat křivku páteře. Je důležité, aby záda byla co nejblíže opěradlu. Tento tvar poskytuje dostatečnou oporu bederní části zad. Bohužel právě tato část těla je nejvíce vystavena tlaku a následné silné bolesti.

Dalším důležitým prvkem je opěrka hlavy. Vaše židle by měla být nutně vybavena tímto prvkem, který bude podpírat vaši hlavu. Možná si myslíte, že je to nedůležitý detail, ale věřte nám, že i lehké opření hlavy o opěrku hlavy zmírňuje zatížení krční páteře, které vzniká při přenášení vaší váhy. Ujistěte se, že opěrka hlavy je výškově a úhlově nastavitelná. To je něco, co herní židle pravděpodobně nemají!

Dobrá ergonomická židle by měla mít zaoblenou přední hranu. To proto, aby nedocházelo k tlaku na žíly, které proudí pod koleny. Dbejte také na to, aby sedadlo nebylo příliš hluboké. I když je přední hrana kulatá, ale sedák je příliš dlouhý, vaše nohy budou stále tlačeny hranou židle. To ovlivní vaše pohodlí a prokrvení těla. Ve skutečnosti stačí, aby na sedadle spočívaly ¾ vašich stehen. Nezapomeňte, že kancelářkou židli lze nastavit v několika rovinách. Základna je nahoru a dolů, ale úhel opěradla je neméně důležitý. Některé modely mají možnost změny úhlu sedadla a lze nastavit i jeho hloubku. Každé tělo je jiné, a proto je tak důležité individuální nastavení.

Herní nebo ergonomická židle – naše tipy, kterou si vybrat

Na otázku: herní, nebo ergonomická židle, neexistuje jediná a jednoduchá odpověď! Ve skutečnosti vše závisí na vašich potřebách a možnostech. Herní židli samozřejmě doporučujeme lidem, kteří tráví dlouhé hodiny u e-sportů. Nevybírejte však židli z nejnižší cenové kategorie. U levnějších modelů si nemůžete být jisti, že byly navrženy v souladu se všemi bezpečnostními normami. Není řečeno, že křeslo pro hráče nemůže stát v kanceláři, kde pracujete dlouhé hodiny před počítačem. Záleží na tom, jakou práci děláte. Pokud jste například tvůrce videa, fotograf nebo počítačový grafik, který neopouští své pracoviště na dlouhé hodiny, mohla by se vám tato židle líbit.

Ergonomické křeslo je univerzální volbou, kterou rozhodně doporučujeme lidem, kteří tráví většinu času u pracovního stolu. Ergonomická křesla jsou obvykle lépe přizpůsobena tvaru zad a poskytují lepší oporu bederní části páteře. Všimněte si, že ergonomické židle mají velmi často sedák ze síťoviny. To pomáhá cirkulaci vzduchu a znamená, že se nebudete potit. To je důležité zejména v letních měsících, kdy nemáte po ruce klimatizaci!

Žádná židle, ani ta nejlepší, však nenahradí pravidelné přestávky v práci nebo při zábavě, kdy si můžete protáhnout kosti. Podle fyzioterapeutů nebude mít ani nejdražší křeslo žádnou výhodu oproti hodinové gymnastice. A nejlepší je, když oba aspekty – nejlepší křeslo a dodržování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na počítači – zkombinujete.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články