• Průvodce

aktualizováno

Jak čistit velurový nábytek?

Velurový nábytek je v současné době velmi populární a zdá se, že tato móda v dohledné době nevymizí. Velur je potahová látka, která dodává kusům nábytku zvláštní charakter s nadčasovým rozměrem. Přesto, stejně jako v případě jiného čalounění, vyžaduje řádnou péči a čištění. Podívejte se, jak čistit velurový nábytek, aby si dlouho zachoval svůj nový vzhled.

Lidé, kteří plánují nákup velurového čalouněného nábytku, často přemýšlejí, zda se bude snadno čistit. Očekáváme, že vybraný nábytek bude nejen krásný a pohodlný, ale také, že jeho péče a čištění nebude příliš náročná. Dobrou zprávou je, že existují účinné a jednoduché způsoby čištění velurového nábytku.

Co je to velur?

Velurový čalouněný nábytek má zvláštní estetický a funkční výraz. To vše díky potahové tkanině charakterizované měkkostí, jemností a ušlechtilým vzhledem. Nábytek čalouněný velurem vypadá stylově a nadčasově a relaxace na něm je čistá radost. Není tedy divu, že velurová móda je stále aktuální a v interiérových trendech se neustále objevují tvary pokryté tímto univerzálním materiálem. Ačkoli byl velur dlouhou dobu považován za luxusní materiál, dnes je nábytek čalouněný nejen módní, ale také dostupný pro každého. Velur je velmi charakteristický druh látky. Běžně se mu také říká samet nebo plyš. Ve skutečnosti se však jedná o názvy souvisejících tkanin. Velur je tenký typ sametu. Má měkkou a nadýchanou strukturu vlasu, které se často říká chmýří.

welurowy narożnik 

Čištění veluru – jak pečovat o velurový nábytek? 

Klíčem k úspěchu při čištění velurového nábytku je rychlá reakce. Jakmile dojde k ušpinění, skvrnu je třeba rychle odstranit, protože po zaschnutí může být odstranění skvrny obtížnější nebo dokonce nemožné. Velurovou rohovou sedací soupravu nebo pohovku je třeba čistit jemně, bez drhnutí. Protože silné tření může narušit strukturu charakteristických vláken na povrchu. Pokud je skvrna tekutá, odstraňte ji vsáknutím papírovým ručníkem. Dalším krokem je důkladné vysátí celého kusu nábytku, aby prach nevytvářel na čalounění skvrny. V závislosti na intenzitě znečištění si můžete vybrat speciální čistící přípravky pro domácnost na čištění čalounění. Vždy vyzkoušejte účinek čistícího prostředku na méně viditelném místě veluru. Poté se ukáže, zda nemá prostředek negativní vliv na texturu nebo barvu čalounění. 

welurowa kanapa 

Amoniak také pomáhá při čištění velurového nábytku 

Jak čistit velurové čalounění? Mezi domácími metodami čištění veluru stojí za zmínku roztok amoniaku. Stačí nalít dvě polévkové lžíce čpavku do litru vody a skvrnu potřít vzniklým roztokem. Pamatujte však, že nikdy nečistíte plyšové látky proti vlasu. Případné nečistoty vždy očistěte ve směru chloupků na tkanině. Po vyčištění skvrny nechte roztok na látce přibližně 30 minut. Poté pomocí kartáče s měkkými štětinami vyčistěte slepené chloupky materiálu a vysušte je fénem. Tento způsob čištění velurového čalounění je mimořádně účinný, levný a snadný. 

pufa welurowa 

Speciální přípravky na čištění veluru 

Lidé, kteří dávají přednost jiným metodám čištění veluru, mohou sáhnout po specializovaných prostředcích pro tento typ čalounické látky. Trh nabízí širokou škálu přípravků pro péči o velur ve formě kapalin, pěn nebo prášků. Taková činidla nejenže umožňují účinně odstraňovat skvrny z tkaniny, ale také zabraňují změně barvy. Doporučujeme tyto prostředky, které jsou užitečné ani ne tak pro čištění čalounění, ale pro jeho péči. Protože vám umožňují vyhnout se tzv. efektu prosezení, tj. zhutněné chloupků materiálu v místě, kde nejčastěji sedíte. Tomuto efektu je zabráněno pravidelným česáním látky měkkým kartáčem pomocí speciálního prostředku na velur. Správnou péčí o velurový nábytek zajistíte, že sada čalouněného nábytku bude dlouho vypadat jako nová. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články