• Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Jak kombinovat barvy v interiéru – Nábytek Bogart radí

Komponování barev v bytě – například v obývacím pokoji – je poměrně náročné. Obzvlášť obtížné je to v případě, že máte rádi výrazné barvy, ale nevíte, jak je v interiéru kombinovat. Nebojte se – víme o tom dost a dnes vám prozradíme několik osvědčených triků.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaká jsou základní pravidla pro kombinování barev?
  • Jak kombinovat intenzivní a kontrastní barvy?
  • Jak kombinovat harmonické barvy?
  • Jak vybrat barvy pro jednobarevné uspořádání?
  • Jak používat barevné kolo?

Výběr barev pro interiér – základní pravidla

Když plánujete výzdobu nebo přestavbu interiéru, dobře naplánujte použití barev. Hned na začátku se rozhodněte, jakým směrem se chcete vydat (budou to základní barvy, zemité barvy, jednobarevné hnědé, nebo jste snad odvážní a nebojíte se eklektických, někdy až bláznivých kombinací?).

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli azimut, existuje několik univerzálních pravidel, kterých se vyplatí držet:

  • Při rozhodování o konkrétní barevné paletě zvolte tu, která bude leitmotivem a bude v interiéru nejvýraznější. Ostatní považujte za doplňky. Tím získáte harmonický design.
  • Snažte se kombinovat barvy s podobnou sytostí. To pomůže dosáhnout konzistentnějšího výsledného efektu uspořádání.
  • Vyvarujte se kombinování studených a teplých barev. Ne vždy se jedná o chybu, ale je třeba velké zručnosti při zacházení s barvami, aby se dosáhlo uspokojivého efektu a neriskovalo se fiasko při aranžování.

Jak kombinovat barvy v interiéru? Výběr základny

Ať už jste v oblasti interiérového designu nováčkem a zařizujete svůj první domov, nebo máte za sebou již několik úspěšných projektů, toto pravidlo platí vždy. Vyberte si jednu základní barvu, která se stane motivem nebo bezpečným základem pro zvýraznění dalších odstínů.

TIP: Jako základ zvolte velmi světlou, teplou béžovou a doplňte ji několika výraznějšími odstíny. Dobře se zde uplatní čokoládově hnědá v různých odstínech a například jedna výrazná barva pro kontrast. Může to být tmavě modrá, cihlově červená nebo tmavě zelená.

Nemám ráda výrazné barvy – jak mám zkombinovat tlumené odstíny?

Kombinace barev nemusí nutně znamenat kombinaci výrazných, kontrastních odstínů. Nemenší dovedností je kombinovat jemné nebo dokonce monochromatické odstíny (tj. jednu barvu v několika intenzitách). Jak tedy kombinovat barvy v interiéru, když zvolíte jemné odstíny?

Dbejte na to, aby se v těsné blízkosti (např. na sousedních stěnách) nesetkávaly barvy s různou teplotou. To znamená, že pokud plánujete vymalovat jednu stěnu teplým světlým odstínem béžové nebo šedé, snažte se raději vyhnout studenému společníkovi. Taková kombinace spolu příliš dobře nefunguje a může vás dlouhodobě dráždit.

Kontrastní míchání barev

O tom, jak kombinovat barvy v interiéru, by se dala napsat kniha, ale v tomto průvodci se zaměříme na nejdůležitější pravidla, která vám pomohou naplánovat barevnou mapu vašeho bytu.

Jedním z osvědčených a velmi oblíbených způsobů kombinování barev je kontrast. Co to obnáší? Potřebujete barevné kolečko. Vyberte si základní barvu, která vás zaujme, a doplňte ji barvou, která je přesně na opačné straně kolečka. Ačkoli se tyto kombinace mohou na první pohled zdát agresivní a velmi výrazné, nezapomeňte, že hodně záleží na tom, jak s těmito barvami zacházíte. Nemusíte jimi pokrývat velké plochy – například jako barvou stěn nebo sedací soupravou v určité barvě. Stále máte k dispozici celou řadu doplňků, jako jsou textilie, dekorativní prvky a osvětlení. Kombinujte s nimi i zdánlivě křiklavé barvy. Pokud jsou použity jako akcenty, oživují interiér.

Harmonické barvy – jak je kombinovat v interiéru?

Dalším způsobem, jak kombinovat barvy v interiéru, je kombinovat sousední barvy v barevném kole. Co to znamená? Tato forma výběru barev zahrnuje juxtapozici odvozených odstínů. Například u zelené to budou odstíny žluté a u žluté oranžové. Modří se naopak budou cítit dobře ve společnosti mořských zelených. Přemýšlíte, s čím kombinovat růžovou, aniž byste to přehnali? Dodejte mu výrazný červený nádech. Používejte barvy s rozumem a snažte se to nepřehánět.

Pro milovníky klidných aranžmá – kombinace jednobarevných odstínů

A nakonec nejbezpečnější ze všech způsobů, jak kombinovat barvy v interiéru. Bojíte se, že si neporadíte s výraznými, kontrastními barvami? Nebo se možná bojíte, že se vám po nějaké době přestanou líbit tak výrazné barevné kombinace a budete se ve svém domově cítit nepříjemně. Zvolte bezpečné řešení a zvolte jednobarevné barvy. Jak to děláte?

Vyberte si základní barvu, například čokoládově hnědou, a podívejte se na paletu barev. Nyní stačí sladit několik světlejších variant stejné barvy. Velmi vám pomůže paleta, kterou si spojujete s obchody pro kutily. Barvy jsou na něm uspořádány do vertikálních sad několika odstínů. To vám bude vodítkem při výběru monochromatických barevných kompozic.

V takovém jednobarevném uspořádání se vyplatí vsadit na jednu základní barvu (psali jsme o ní na začátku), která bude interiéru dominovat. K ostatním přistupujte jako k doplňkům, abyste vytvořili harmonický celek.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články