• Průvodce

aktualizováno

Jak naplánovat interiér domu – Nábytek Bogart radí!

Stavba domu nezačíná položením první cihly! Pokud chcete, aby budova, ve které budete bydlet, byla co nejfunkčnější, je třeba nejdůležitější práce provést mnohem dříve, a to již ve fázi návrhu. V této fázi probíhá plánování interiéru domu. Zjistěte, na co si dát pozor, abyste dosáhli vysněného efektu!

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč je třeba věnovat čas přípravě podrobných plánů před stavbou domu?
  • Co je denní a noční prostor v domě?
  • Jak si mám naplánovat denní oblast?
  • Co je třeba vzít v úvahu při organizaci nočního prostoru?

Proč je plánování interiéru domu tak důležité?

Když se rozhodnete pro stavbu domu, získáte jedinečnou příležitost přizpůsobit všechny místnosti svým potřebám! Záleží jen na vás, kolik bude mít dům ložnic, jak velký bude obývací pokoj a zda bude mít otevřenou nebo uzavřenou kuchyň. Nedělejte žádná z těchto rozhodnutí ve spěchu na základě toho, co jste viděli! Něco jiného je přece rodina s malými dětmi a něco jiného svobodný pár, který chová psy. Lékař, který plánuje do budovy umístit svou ordinaci, bude mít jiné nároky na interiér než vícegenerační rodina se seniorem.

Kolekce Kastelio

Při plánování interiéru domu je třeba zohlednit všechny požadavky každého z nich. Teprve pak bude budova skutečně funkční. Jak začít? Začněte tím, že oddělíte obývací a spací část.

Co je to denní a noční oblast?

Co je denní a noční prostor v domě? Denní část je místem, kde budete trávit čas s ostatními členy rodiny nebo hosty. Právě v obytných místnostech je prostor pro rodinné hry a oslavy. Správné plánování interiéru domu předpokládá, že obytná zóna zahrnuje místnosti, jako je obývací pokoj, kuchyně, jídelna, všechny pracovní místnosti, pracovny a herny.

Noční zóna jsou naopak místnosti, kam mají zpravidla přístup pouze členové domácnosti. Jsou místem, kde si po každém dni odpočinete a relaxujete. Noční prostor proto zahrnuje ložnice, koupelny a šatny.

DOBRÉ VĚDĚT! Velmi často se do obytné části zahrnují také veškeré domácí skladovací a užitkové prostory – například prádelna nebo spíž. Přestože v těchto pokojích nepřijímáte hosty, jsou vždy k dispozici všem členům domácnosti.

Nejdůležitější zásady plánování obytného prostoru

Co je nejdůležitější mít na paměti při plánování interiéru vašeho domu a navrhování uspořádání obytného prostoru? Věnujte pozornost aspektům, jako jsou:

Sestava kuchyňského nábytku Kate
  • Rozložení a prostornost pokoje. V mnoha domácnostech plní obývací prostor více funkcí najednou. V mnoha obývacích pokojích lze snadno vytvořit jídelní kout, televizní koutek nebo čtecí koutek. Obývací pokoje by proto měly být co nejpružnější a nejprostornější. Když se potřeby vaší rodiny změní, můžete obývací pokoj nebo kuchyň snadno přizpůsobit nové realitě.
  • Otevřená nebo uzavřená kuchyně? Uzavřené kuchyně se v moderních, módně zařízených domech prakticky nevyskytují. To však neznamená, že jsou špatnou volbou! Pokud vaříte jen zřídka nebo nechcete, aby hosté viděli neumyté nádobí ve dřezu, můžete se rozhodnout pro uzavřenou kuchyň.

Pokud však žijete aktivním společenským životem a v domě je stále hodně hostů, je lepší velká kuchyně otevřená do obývacího pokoje. Umožňuje připravovat jídlo, aniž byste museli přerušovat konverzaci s přáteli! Prostorná kuchyně otevřená do jídelny nebo obývacího pokoje je také dobrou volbou pro velké rodiny, kde se téměř všechna jídla připravují doma! Pak má domácnost ještě více příležitostí trávit čas společně!

  • Plánování uspořádání skladovacích a užitkových prostor. Při plánování interiéru domu si dobře rozmyslete, kolik úložných prostor budete potřebovat a kde je nejlépe umístit. Možná potřebujete vedle kuchyně spíž na zavařeniny a suché potraviny? Možná potřebujete místo pro uložení sportovního vybavení? Nebo snad máte velkého psa, takže je bezpečnější, když východ na zahradu není přímo v obývacím pokoji, ale v menší místnosti? Tam můžete v klidu otřít tlapky svého domácího mazlíčka a ochránit tak koberce a panely v obývacím pokoji.
Komoda Nicole

Funkční noční zóna

Jakmile máte za sebou plánování interiéru denní části, je čas naplánovat noční část. Co byste měli v tomto případě zvážit? Přemýšlejte o tom, jaký typ uspořádání místnosti by pro vás byl nejpohodlnější! Je ideální mít ložnici přímo spojenou s koupelnou nebo šatnou? Nebo byste raději, kdyby se tyto místnosti nacházely v úplně jiných částech domu, aby jejich užívání zbytkem domácnosti nerušilo váš odpočinek?

DŮLEŽITÉ: Při plánování prostoru pro spaní se ujistěte, že velikost místností (zejména ložnic!) zahrnuje také prostor pro posezení. V závislosti na vašich preferencích to může být pohodlné křeslo a regál nebo malá domácí posilovna.

Plánování interiéru vašeho domova je zodpovědný úkol. Je to hlavní faktor, který rozhoduje o tom, zda bude dům, který později postavíte, plně funkční. Proto se nerozhodujte ve spěchu a zohledněte především preference své rodiny. Pak budete mít jistotu, že Vaše rozhodnutí jsou správná.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články