• Průvodce

aktualizováno

Jak obnovit dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek dodává interiéru elegantní atmosféru a je synonymem vysoké kvality. Bohužel, po letech používání, se mouhou na nábytku objedvit známky poškození i přesto, že má vyšší trvanlivost než nábytek vyrobený z nábytkových desek. Poradíme vám, jak se o dřevěný nábytek řádně starat, abyste mohli známky stárnutí značně oddálit. Pokud se na nábytku objeví první známky opotřebení, nic není ztraceno, protože je snadné je obnovit a dát jim zase nový vzhled. Poradíme vám, jak renovovat nábytek tak, aby vám sloužil po několik dalších let.

Podívejte se na nejbezpečnější způsoby, jak renovovat dřevěný nábytek s minimálním úsilím i penězi. Obnova starého nábytku by měla začít důkladným posouzením stavu povrchu, na jehož základě můžeme naplánovat způsob renovace a vybrat si správné produkty.

 

Obnovení povrchu

Nejjednodušší způsob, jak obnovit komodu, židli nebo dřevěnou skříňku, je zakrýt poškození, škrábance nebo oděrky novou ochrannou vrstvou. Je účinné, pokud poškození není příliš hluboké a není na velké ploše nábytku. Můžeme přetřít starou vrstvu laku novou, která zateče do případných rýh a poškození a tím je zamaskuje. Barvy na povrchu nábytku by měly být rovnoměrné a případné škrábance, oděrky nebo změny barvy by měly být méně výrazné.

 

Olejování a voskování

Olej a vosk mohou působit zázraky. Jsou ideální jak pro systematickou péči o dřevěný nábytek, tak pro obnovu produktů. Kromě toho jsou nejpřirozenějšími výrobky na úpravu dřeva bez škodlivých látek. Dřevěné nábytkové povrchy vyžadují pravidelnou údržbu, aby se zachoval krásný vzhled a získala odolnost proti drobnému poškození. Dřevěné komody nebo skříňky, které pravidelně olejujeme, získají jemnou záři a jejich přirozený odstín se prohloubí. Navlhčí je, ale nevytvoří na povrchu mastný povlak, chrání dřevo před pronikáním kapaliny, ale zároveň mu umožňují dýchat. Naproti tomu vosky vytvářejí na povrchu tenký povlak a dělají tak dřevo odolnější vůči nečistotám a vlhkosti.

 

Tipy:

  • Pokud nanášíte více vrstev laku, než doporučuje výrobce, povrch nábytku bude lesklý, i když účinek měl být matný

  • Čím více budete malovat dřevo, tím tmavší bude jeho odstín

  • Před lakováním nebo impregnací by měl být dřevěný povrch broušen a oprášen

  • Před zakrytím nábytkových povrchů lakem nebo mořidlem je vhodné nanést základní nátěr

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články