• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Jak se změní trendy v uspořádání obývacího pokoje v roce 2022?

Obývací pokoj je to ukázka celého domu. Chcete, aby byl módní a zároveň odrážel Váš charakter? Nic jednoduššího! Zjistěte, jaké jsou trendy v zařizování obývacího pokoje 2022 a vyberte si něco pro sebe! Někdy totiž stačí jen pár detailů, které osvěží i ten nejklasičtější interiér a dodají mu současný výraz!

V tomto článku se dozvíte:

  • Které barvy budou v roce 2022 v interiérech nejmódnější?

  • Jak zavést proutí a bambus do obývacího pokoje?

  • Co mají společného velur a len?

Zelené, fialové a zemité tóny

V roce 2021 se stále více projevovaly interiérové úpravy s převahou přírodních materiálů, udržované v jim podobných barvách. V roce 2022 se stanou jedním z dominantních trendů! Proto pokud chcete, aby se ve Vašem obývacím pokoji objevily módní doplňky, vsaďte na textilie nebo ozdoby v barvách jako: zelená, fialová, béžová, karamelová, šedá nebo hnědá. Pamatujte, že pokud zvolíte zelenou, nejmódnější budou hluboké syté odstíny této barvy (např. smaragdová nebo lahvově zelená). Nejžádanější verze fialové jsou přirozené odstíny: levandule, šeřík nebo bobule.

Můžete si libovolně vybrat z polštářů, přikrývek nebo nástěnných dekorací v těchto barvách. Pokud máte rádi výzvy a experimenty, sáhněte dokonce po zelené nebo fialové gauče! Takový výrazný prvek v interiéru z něj udělá velmi módní a originální!

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/39832/naroznik-rozkladany-do-salonu-dragon34266.webp
 
ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Barva Vera Peri, tedy odstín modré, který přechází do fialova, je podle Pantone Institute barvou roku 2022. V moderně zařízených salonech tedy nemůže chybět!

Trendy v uspořádání obývacího pokoje v roce 2022: bambus a ekologické doplňky

Hledáte módní lampy, konferenční stolek nebo židle? Vsaďte na bambusový nábytek a doplňky! Materiál, který se léta používá v nábytkářském průmyslu, i když v poslední době trochu zapomenutý, se v roce 2022 vrací ve velkém stylu. To vše proto, že trendy v uspořádání obývacího pokoje 2022 jsou plným obratem k přírodě. V projektech se stále častěji objevuje recyklovaný nábytek a doplňky z přírodních materiálů. Bambus se k tomuto trendu dokonale hodí!

Kromě doplňků a nábytku z bambusu si můžete vybrat i ty z jiných, podobných materiálů. Hledejte doplňky z proutí nebo ratanu. Nepochybně se skvěle jim bude hodit jutový koberec slámové nebo béžové barvy.

Stejné doplňky využijete v létě k módnímu uspořádání terasy nebo balkonu. Pamatujte však, že ne všechny přírodní materiály jsou odolné vůči slunečnímu záření a vodě. Jutový koberec a bambusové dekorace proto vždy schovejte před deštěm. Chraňte je také před nadměrným vlivem slunce aby nevybledly a nedeformovaly se.

ideaDŮLEŽITÉ!

Nejmódnějšími styly interiéru v roce 2022 jsou boho, japandi a art deco. Co je odlišuje? V interiérech ve stylu boho dominují přírodní materiály, květinové motivy a tlumené barvy. Styl japandi kombinuje skandinávský minimalismus s japonskou útulností. Interiéry ve stylu art deco jsou naopak velmi elegantní, zařízené s vkusem a smyslem pro detail.

Expresivní nábytek jemných tvarů

Kromě japonských a přírodních vlivů se v roce 2022 vrátí prvky známé z projektů populárních v 80. letech. 20. století. Co tato kombinace znamená? Módní pohovky a gauče budou mít sedadla umístěná poměrně nízko, se zaoblenými hranami a rohy. Tvary ostatního nábytku budou rovněž oblé, měkké a něžné. V návrzích prezentovaných v časopisech o interiérovém designu si stále častěji všimnete kulatých lamp, oválných zrcadel nebo kulatých stolních desek. Takový nábytek vedený v přírodních barvách dodává interiéru útulný charakter a podporuje relaxaci.

Co když dáváte přednost trochu energičtější místnosti? Dovolte, aby se ve vaši výzdobě interiéru objevily prvky, které navazují na 80 léta 20 století! Nízký, měkký nábytek může mít bláznivé barvy. Čím výraznější, tím lepší! Vyberte si tedy neonový gauč nebo křeslo! Máte rádi detaily? Vyberte si tedy koberec, deku nebo grafiku s pestrými potisky a neobvyklým tvarem. Všechny originální, bláznivé barevné kombinace jsou nyní povoleny!

Stále módní měkké látky

V roce 2021 byly módní gauče a křesla obvykle čalouněny velurem. Měkký a pohodlný, samotný vzhled vybízel k odpočinku. V roce 2022 bude velur stále v módě. Stejně jako ostatní látky příjemné na dotek: žinylka, plyš, samet.

Len je také velmi módní tkanina, příjemná na dotek. Sice už není tak měkký, ale skvěle zapadá do ekologických trendů blízkých přírodě. Jak můžete tuto látku použít ve svém obývacím pokoji? Krásně a atmosféricky budou vypadat například stojací lampy nebo nástěnná svítidla s plátěnými stínidly.

Pokud nejste perfekcionisté, můžete si vybrat i lněné povlaky na polštáře, které položíte na gauč, nebo ubrusy a běhouny na stůl z této látky. Pamatujte však, že len, ač stylový, je jedním z těch materiálů, které se hodně mačkají. Při výběru lněných doplňků máte 2 možnosti: přijmout tuto vlastnost materiálu nebo hledat produkty s přísadami. Přídavek bavlny a ještě lépe – polyesteru nebo elastanu – výrazně sníží počet viditelných záhybů.

Jaké jsou trendy v uspořádání obývacího pokoje v roce 2022? Do značné míry navazují na to, co se stalo módou již v minulých letech: udržitelnější přístup k zemským zdrojům, ekologie, využívání biologicky rozložitelných, přírodních materiálů. Dostatek místa však bude i pro pár zcela nových, možná trochu překvapivých módních trendů: výrazné barvy, nízký nábytek, křiklavé vzory. Jedno bude tedy jisté: v trendech interiérového designu pro rok 2022 si každý najde to své

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články