• Průvodce

aktualizováno

Jak si sami vydezinfikovat byt?

Každý z nás je čas od času vystaven nějakému virovému onemocnění. Když se v domě objeví virus, vyplatí se ho dezinfikovat, což může pomoci vyhnout se infekci od ostatních členů domácnosti nebo osob, které nás navštěvují. Dezinfekce bytu po nemoci umožňuje zlikvidovat patogeny a vyčistit prostor. Je možné provést účinnou dezinfekci v bytě vlastními silami? Ano! Navrhujeme, jak na to. 

Co se z tohoto článku dozvíte?

  • Dezinfekce bytu – proč je důležitá
  • Co se v bytě vyplatí dezinfikovat?
  • Čím dezinfikovat byt?

Dezinfekce bytu – proč je důležitá?

Do dezinfekce zahrnujeme všechny druhy činností, které se používají k odstranění různých mikroorganismů, bakterií a virů z prostředí a povrchů domácností. Takové patogeny se mohou přenášet nejen kapénkami, ale také na užitkových plochách. Mohou je obsahovat také sady obývacího nábytku, textilií nebo matrací. To platí nejen při onemocnění jednoho z členů domácnosti, ale také v důsledku přemnožení mikroorganismů.

Mnoho společností dnes dekontaminuje domy a kanceláře, ale můžete to udělat i sami. Vyplatí se dezinfikovat byt jednou za pár týdnů, abyste se zbavili choroboplodných zárodků a dům vyčistili důkladněji než při úklidu samotném. To platí zejména pro matrace, čalouněné a sanitární povrchy. Když se ale v domácnosti objeví viróza, vyplatí se okolí nemocného průběžně dezinfikovat již od začátku prvních příznaků. Je však důležité po zotavení důkladně dezinfikovat celé prostředí, abyste se zbavili patogenů v bytě. 

DOBRÉ VĚDĚT!

Při dekontaminaci bytu věnujte pozornost nejen věcem, které nemocný používal, ale také detailům, jako jsou vypínače, kliky, telefon nebo oblečení, se kterým musel být pacient denně v kontaktu. 

Co se v bytě vyplatí dezinfikovat? 

·        lůžkoviny, matrace, čalouněný nábytek 

·        telefon

·        dálkové ovladače 

·        nádobí, příbory, malé domácí spotřebiče (cokoli s knoflíky) 

·        klávesnice 

·        vypínače 

·        zubní kartáček 

·        prkénko 

·        houby do koupele a na nádobí 

Čím dezinfikovat byt? 

Jedním z nejlepších způsobů čištění bytu je ozonizace. K tomu je však potřeba zakoupit speciální zařízení, tedy generátor ozónu. Jde o metodu dezinfekce a dezodorace, díky které se interiér zbaví nepříjemných pachů, ale zároveň i dezinfikuje. Ozón je skvělý pro hubení virů a bakterií a odstraňování nepříjemných pachů. Proto se také často používá v hotelech a veřejných prostorách. Lidem, kteří se chtějí vyhnout nákupu speciálního vybavení na dezinfekci bytu, však doporučujeme používat čisticí prostředky na bázi alkoholu. Vybírejte tekutiny s minimální koncentrací alkoholu 70 %. Je také dobré používat vysokou teplotu, například ve formě páry nebo mytí v pračce a myčce na minimálně 60 °C. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

4 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články