• Průvodce

aktualizováno

Jak si vybrat barvy do ložnice?

Ložnice je oázou klidu, kde se můžeme cítit intimně, relaxovat a užívat si pohody. Sem se nedostane stres z každodenního shonu, ani hosté, kteří příjdou do našeho domu. Při uspořádání ložnice můžete myslet pouze na své potřeby, vkus a očekávání pro tento jedinečný interiér. Základem uspořádání ložnice je volba barevné kompozice. Jak ale vybrat ty správné barvy do ložnice?

Psychologie barev

Odborníci říkají, že barvy určitým způsobem stimulují náš mozek. Teplota, sytost, barevná hloubka na nás mohou mít pozitivní nebo naopak negativní vliv. Při výběru barevných kompozic je proto důležité mít na paměti, že barvy, které každý den používáme, mají vliv na naši pohodu, nálady a dokonce i ochotu jednat. Při plánování uspořádání ložnice je proto důležité zvolit barvy s vědomím jejich dopadu na naše smysly a určit, zda budou v souladu s očekáváními pro tento interiér. Ložnice může být uspořádána minimalisticky a barevně neutrálně nebo teplým a útulným způsobem. Jaké jsou nejoblíbenější barvy do ložnice a jak ovlivňují naši pohodu?

kolory do sypialni margo 

Neutrální paleta a harmonie

Trendem, který dominuje v interiérech ložnic, je minimalismus, který se projevuje jak v množství doplňků a nábytku v ložnici, tak v barvách. Neutrální barvy fungují nejlépe v moderních ložnicích s ekonomickou dekorativností, geometrickými tvary nábytku a jednoduchým designem. Pro tento typ jsou nejlepší odstíny bílé, šedé a studené béžové. Takové kompozice přinášejí klid a vytvářejí harmonii, což je obzvláště žádoucí v interiérech ložnic. Tlumené barvy umožňují smyslům rychlejší uklidnění a relaxaci po dlouhém dni.

Ložnice s neutrálními barvami bude ideální pro osoby, které chtějí uklidnit svoji mysl. Aby interiér nevypadal příliš stroze, můžete jej doplnit dekorativními polštářky, závěsy nebo přehozem. Kus nábytku jako například křeslo s živější barvou čalounění, bude také dobrým rozptýlením, jelikož mírně naruší soudržnost celého uspořádání a stane se zajímavým doplňkem.

neutralne kolory do sypialni 

Teplé nebo výrazné?

V klasických ložnicích jsou stále častěji voleny teplé barevné kompozice, díky nimž se uspořádání stává útulným a domáckým. Jedná se o velmi dobrý směr uspořádání, jelikož vám umožňuje cítit se v ložnici jako doma, což usnadňuje relaxaci. Obvykle se zde používají béžové, teplé krémové nebo hnědé odstíny a nábytek do ložnice je vyroben ze dřeva nebo pokrytý dýhou, která se jí podobá. Naše smysly vnímají barvy Země (hnědé, béžové, zelené, žluté) jako něco přirozeného a blízkého, což je velice uklidňující. Je však třeba zajistit, aby barvy nebyly příliš intenzivní.

kolory do ciepłej sypialni 

Zastánci moderních řešení chtějí do svých ložnic často zavést výrazné barvy. Z estetického hlediska interiéru je to dobrý nápad, ale takovou kompozici byste měli zvážit a dávat pozor, abyste to nepřeháněli. Protože pokud použijete příliš mnoho intenzivních, kontrastních barev, vytvoříte vizuální chaos, který vás bude z dlouhodobého hlediska dráždit a bude namáhat vaše oči i mysl. Proto je dobré zvolit pouze dvě výrazné barvy a sladit je s neutrálním pozadím. Pak bude uspořádání vypadat módně a zároveň nebude příliš intenzivní pro interiér, ve kterém máte odpočívat.

komplet mebli do sypialni 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články