• Průvodce

aktualizováno

Jak udržovat čalouněný nábytek z ekokůže?

Nábytek čalouněný ekologickou kůží je mimořádně efektivním aranžérským prvkem, který dává interiéru mimořádný dojem elegance a kvality. Ekologická kůže je navíc obzvláště odolná, za předpokladu, že se o ni náležitě staráme. Podívejte se, jak pečovat o nábytek potažený ekokůží.

Čalouněný nábytek z ekokůže

Sedací soupravy jsou bezpochyby nejdůležitějšími prvky každého obývacího pokoje. Poskytují nám pohodlí během odpoledního spánku, sledování televize i přijímání hostů. Proto musí nejen poskytovat pohodlí během používání, ale také vyniknout efektivním designem. Mohou být potaženy ekologickou kůží, což je nejčastěji volený materiál pro čalounění. Ekokůže je vynikající volbou z estetických důvodů, jelikož se hodí jak ke klasickému, tak k modernímu stylu. Jedná se tedy o velmi praktickou volbu z hlediska univerzálního designu. Navíc má ekologická kůže oproti látkovému čalounění tu výhodu, že je mnohem snazší ji udržovat v čistotě. Nečistoty nebo vlhkost nepronikají ekokůží a často je stačí jen otřít, abyste nábytek zbavili skvrn.

Domácí způsob čištění ekologické kůže

Domácí přípravky jsou obvykle nejúčinnější a nejbezpečnější. Stačí nalít do nádoby vlažnou vodu a poté do ní přidat trošku klasického tvrdého mýdla nebo jemného čisticího prostředku. Smíchanou tekutinu dejte na měkkou houbu. Pomocí dobře vyždímané houby jednoduše otřete čalounění z ekologické kůže. Nakonec je důležité pohovku nebo křesla otřít suchým hadříkem nebo papírovým ručníkem, aby na ekokůži nezůstala vlhkost. Takové běžné čištění nábytku z ekokůže by se nemělo provádět častěji než jednou za měsíc, aby tkanina příliš často nepřicházela do styku s vlhkostí. Samozřejmě v případě skvrn by měl být nábytek okamžitě vyčištěn, aby se ekokůže nezabarvila nebo do ní nečistota neprosákla. Kromě toho se staré skvrny odstraní mnohem obtížněji.

hoker ekoskóra

Čím ekologickou kůži nečistit?

K čištění čalouněného nábytku musíme používat pouze osvědčené a určené prostředky, aby nedošlo k poškození struktury čalounění. K čištění za žádných okolností nepoužívejte čisticí prostředky obsahující petrolej, alkohol, čpavek a jiné žíraviny. Kromě toho se musíte vyhnout rozpouštědlům nebo odstraňovačům skvrn,  jelikož tyto mohou odbarvit barvu čalounění sedací soupravy nebo pohovky. Dále se vyhněte voskovým přípravkům. Pokud navíc denně dáváte na nábytek  z ekokůže přehoz nebo přikrývku, ujistěte se, že neznečistí povrch nábytku. Pokud se však stane, že barva přehozu nebo oděvu zabarví čalounění z ekokůže, můžete zabarvení odstranit pomocí speciálního fixu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

1 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články