• Průvodce

aktualizováno

Jak v garsonce zařídit dětský koutek?

Garsonka má své vlastní kouzlo a umožňuje příjemné bydlení za předpokladu, že je správně a důmyslně uspořádána. Vytvoření odděleného prostoru pro dítě je běžným problémem rodin žijících v těchto malých bytech. Pamatujte, že nejenom my dospělí si potřebujeme odpočinout a být chvíli sami. I malý koutek pomůže vašemu dítěti cítit se bezpečně a důležitě. Navíc bude mít přístup ke svým vlastním pokladům. Jak tedy v garsonce zařídit dětský koutek tak, aby byl funkční a zároveň efektivní?

Pocit mít svůj vlastní prostor je velmi důležitý pro správný vývoj dítěte od prvních měsíců života. Dítě získá pocit bezpečí a sounáležitosti. Na druhé straně přístup k vlastním věcem a vědomí, že o ně musí dítě dbát, jej učí odpovědnosti. I když máte velmi omezený prostor, můžete vytvořit zajímavý dětský koutek. Kromě toho, uspořádáním dětských hraček na jednom určeném místě se vyhnete nepořádku v celém interiéru.

 

Správné místo

Ideální místo pro vytvoření dětského koutku je jeden z rohů místnosti. Je vhodné zajistit, aby místo pro dítě bylo mimo kuchyni kvůli riziku popálení nebo kvůli zápachům. Nedoporučuje se také blízká vzdálenost od televizoru. Dětský koutek lze symbolicky oddělit od zbytku místnosti pomocí pěnové matrace nebo dětského koberce. Malá knihovna s policemi bez zadní stěny je také skvělým řešením. Taková knihovna nebo regál nezaplní interiér a pomůže vyvolat dojem soukromí, např. regál Caboto.

 

Nábytek

Při výběru nábytku, který vytvoří dětský koutek, se musíme řídit nejen jeho funkčností a kapacitou ale také estetikou. Vzhledem k malému prostoru v garsonkách je vhodné vybrat pouze nábytek, který bude opravdu potřebný. Tím se vyhnete vytvoření chaosu a nepořádku v interiéru. Bude však zapotřebí několik prvků, které pomohou oddělit věci dítěte a oddělit jeho oblast od zbytku místnosti. Prvky jako:

  • Regál na hračky – vyberte si dostatečně nízký regál, aby vaše dítě na hračky dosáhlo. Nízká komoda nebo skříňka budou také dobře plnit tuto funkci.

  • Stůl a židle – tyto prvky jsou zvláště důležité, když je s vámi v garsonce předškolák. Malý stůl s nastavitelnou horní částí a otočnou židlí mu umožní tvořit spoustu věcí na jednom místě

  • Taburety taburety nebo měkké polštáře umístěné na podlaze umožní dítěti pohodlně sedět při sledování pohádky nebo čtení knihy.

 

Dekorace

Dobře zvolené dekorace zlepší efekt dětského koutku a dítě si je určitě zamiluje. Je však třeba sladit barvy dekorativních prvků se zbytkem uspořádání celého interiéru.Můžete zvolit:

  • samolepky na zeď

  • lampičky a bodová světla

  • světelné koule, lampionky

  • koberce a ozdobné polštáře

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články