• Průvodce

aktualizováno

Jak vybrat pohovku s funkcí spaní?

Od pohovky, která stojí ve vašem obývacím pokoji, pravděpodobně očekáváte funkčnost, solidnost a pěkný design. Kromě toho by měla být také pohodlná a poskytnout celé rodině i hostům chvíle příjemné relaxace. Pokud nemáte pokoj pro hosty, měli byste myslet na to, aby byla Vaše pohovka rozkládací a měla tak dodatečnou funkci spaní. Jak si správně vybrat pohovku s funkcí spaní?

 

Pohovky v našich obývacích pokojích mají především sloužit k sezení, občas je však nutné využít i jejich spací plochu. Aby bylo pohodlí při spánku uspokojivé a aby bylo rozkládání pohovky efektivní a rychlé, je třeba při výběru daného kusu nábytku věnovat pozornost několika důležitým faktorům. Existuje několik způsobů rozkládání- od manuálního vysouvání spací plochy z pohovky po automatické mechanismy. Můžeme si také vybrat různé výšky pěnových vrstev nebo šířku spací plochy.


Lehněte si pohodlně

Základním problémem je, zda budete používat funkci spaní pohovky často nebo pouze příležitostně. Nejvhodnější pro každodení užívání jsou pohovky s jednou matrací, která se rozkládá dopředu. Jedna matrace zaručuje pohodlí srovnatelné s pohodlím, které nabízí spánek v posteli. Celý povrch je rovný a nemá žídné záhyby. Rychlý rozkládací systém Vám šetří čas, jelikož takové pohovky se většinou rozkládají jedním efektivním pohybem.

Pokud však budete spací plochu pohovky využívat jen příležitostně, můžete zvolit například rohovou sedací soupravu nebo pohovku s vysouvací matrací. Tyto modely jsou obvykle vizuálně mnohem přitažlivější než modely, kde se matrace vytahuje dopředu, ale bohužel při rozložení nejsou tak pohodlné. Je to proto, že část sedadla, která je obvykle měkčí než vysunutá matrace tvoří část spací plochy a celý povrch tak má dvě různé tvrdosti.


Matrace je základ

Matrace zajišťuje nejen naše pohodlí, ale má také vliv na zdravý a efektivní spánek, který je velice důležitý. Proto je důležité vybrat ten správný model výplně nejen do matrace v posteli, ale také do matrace v rozkládací pohovce. Výplň je velmi důležitá. Rozkládací pohovky mají obvykle čtyři typy výplně:

  • elastické čalounické pásy

  • vlnité pružiny

  • bonellové pružiny

  • kapsičkové matrace

Pokud je pohovka určena převážně na spaní, je dobré věnovat pozornost tvrdosti spací plochy. Z dlouhodobého hlediska je spánek na měkkém povrchu nevhodný.  Avšak pro občasné přespání může být pohodlný. Výplně s kapsičkovými matracemi jsou tou nejlepší volbou, jelikož mají dostatečně dlouhou elasticitu, která podporuje správné držení těla během spánku.

 

Při výběru pohovky pro každodenní spaní je třeba věnovat pozornost několika prvkům:

  • typ roštu

  • typ spací plochy

  • výška matrace

Lidé, kteří rádi spí na tvrdších matracích, budou spokojeni s funkcí typu DL, která zajišťuje stabilní podporu těla. Naopak lidé, kteří očekávají vysoký standard pohodlí, se mohou zajímat o modely, které mají vysoké matrace vyrobené z vysoce elastické pěny.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články