• Kancelář
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Jak vybrat psací stůl do malého pokoje?

Ne každý si může užít 100 metrů čtverečních bytu nebo ještě většího domu. Pokud máte k dispozici několik desítek metrů čtverečních prostoru, bude výzvou dobře hospodařit s každým centimetrem. Jak vybrat psací stůl do malé kanceláře, aby byl funkční a dobře vypadal? Prozradíme vám, na co byste si měli dát pozor.

V tomto článku se dozvíte:

  • Na co pamatovat při zařizování malého pokoje?
  • Jaké jsou možnosti výběru psacího stolu do malého pokoje?
  • Jak si sami vyrobit psací stůl do malého pokoje?

Malé místnosti – velké problémy s uspořádáním

Ne vždy máte k dispozici velké plochy, kde jediným omezením při zdobení je vaše fantazie. Co když potřebujete naplánovat uspořádání nábytku v malé místnosti? Není to nejjednodušší úkol, ale není nemožný. Současní designéři nábytku nabízejí obrovskou škálu možností a navrhují řešení, která vám vyjdou vstříc, i když potřebujete zařídit mikroskopickou místnost.

Současné byty jsou řešeny tak, aby na co nejmenší plochu pojaly co nejvíce lidí a předmětů. To znamená logistickou gymnastiku, ale pomoci může řešení jako modulární nábytek nebo multifunkční nábytek, který se během pár okamžiků může proměnit v kus nábytku s úplně jinou podobou, než původně byl. A jak vybrat psací stůl do malého pokoje? Možností je několik a není to tak těžké, jak si možná myslíte!

Hodnocení situace

Co znamená malý pokoj? Začněme definicí. Pro jednu osobu to bude pokoj o rozloze 15 metrů čtverečních, pro jiného 9 metrů. Velikost psacího stolu, který budete potřebovat, by měla být dána vašimi individuálními potřebami a skutečným prostorem, který můžete pro tento účel vyčlenit. Položte si otázku, k čemu tento kus nábytku vlastně potřebujete? Budete občas potřebovat pracovat na svém notebooku? Nebo možná připravujete místo pro dítě, které bude každý den dělat domácí úkoly? Možná tento stůl využije dítě, které právě začíná své dobrodružství s papírem, tužkou a perem? Každá z těchto situací bude vyžadovat trochu jiný přístup.

Psací stůl se sklopnou deskou – kompaktní řešení

Pokud máte omezený prostor a budete psací stůl využívat jen příležitostně, pak pro vás bude skládací stůl tím nejlepším řešením. Čím jednodušší struktura, tím lépe. Obvykle se takový nábytek skládá z malé stolní desky a držáků, které lze složit. Kdykoli to potřebujete, rozložíte stolní desku, na kterou položíte notebook nebo psací soupravu. Po skončení práce přístroje zmizí z desky stolu, která neviditelně přilne ke stěně.

Stůl – regál/postel: multifunkční nábytek

Jak vybrat psací stůl do malého pokoje? Na pomoc přicházejí řešení 2 v 1. V této roli bude fungovat nábytek, který kombinuje regál s pracovní deskou, stejně jako postele v antresola s psacím stolem níže. V takových projektech máme na jedné straně co do činění s nábytkem, který funguje jako úložiště drobností a knih, nebo je místem na spaní s na straně druhé je místem pro práci či studium. Doporučujeme konstrukce, které mají další úložný prostor těsně pod pracovní deskou. Díky tomu tam po skončení práce schováte notebook i psací příslušenství a vyhnete se efektu nepořádku.

Zapomeňte na masivní konstrukce – desku stolu s tenkými nohami

Při přemýšlení o pracovním stole do malého pokoje dbejte na to, abyste místnost opticky nepřetěžovali. Rozhodující nejsou pouze rozměry nábytku, ale také jeho konstrukce. Stojíte-li před výzvou pořídit si stůl do malého pokoje, volte jednoduché formy. Jednoduchá tenká stolní deska podepřená tenkými nohami bude mnohem lepší než tradiční psací stůl se zabudovanými bočnicemi, které jsou vyrobeny z jednoho kusu dřeva nebo desky.

Dávejte pozor na proporce

Velikost místnosti je jedna věc. Zvažte také proporce místnosti, do které psací stůl hledáte. Deska stolu může být podlouhlá nebo čtvercová a to může být v případě malých místností rozhodující. Pokud má váš pokoj v projekci podlouhlý obdélník, je pravděpodobně nejlepší volbou podlouhlý kus nábytku. Pro místnosti s podobným půdorysem jako čtverec by byl možná lepší nápad kompaktnější model stolu. Před rozhodnutím o nákupu tento problém analyzujte. Nejlepší je vybrat si přesné místo, kam plánujete kancelář situovat, aby vás po návratu z prodejny nečekalo nepříjemné překvapení.

Pro tip: Nezapomeňte na prostor pro židli a prostor nutný k jejímu odsunutí. Při měření vezměte v úvahu tyto další desítky centimetrů.

Psací stůl na míru – perfektně se hodí

Existuje ještě jeden způsob, aby stůl perfektně zapadl do malého pokoje. Můžete si ho navrhnout sami a zadat truhláři, nebo pokud máte takové dovednosti a vybavení – vyrobte si stůl sami. Díky tomu máte šanci na dokonalé a nejoptimálnější využití prostoru. Takový psací stůl může být vyroben například z obyčejné nábytkové desky – dřevěné nebo MDF, kterou můžete namontovat na nožičky nebo trvale připevnit na stěnu na držáky. Velmi často se taková řešení používají v dětských pokojích, kde je v jedné místnosti více dětí. Taková úzká deska stolu, která se táhne po celé délce jedné ze stěn, se bude skvěle hodit jako psací stůl pro sourozence, kteří sdílejí jeden prostor.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články