• Průvodce

aktualizováno

Jak vyčistit matraci? Nejlepší domácí způsoby

Pohodlný a zdravý spánek nezajistí jen dobře zvolená matrace a polštář na spaní. Prioritou je také správná spánková hygiena. Hygiena spánku se skládá z mnoha faktorů, ale jedním z klíčových faktorů je udržování matrace v čistotě. Profesionální praní matrací není nejlevnější variantou, ale naštěstí si matraci můžete vyčistit sami. Vyplatí se však vědět, jak to udělat správně, aby vaše matrace byla skutečně hygienicky čistá a nejen tak vypadala. Podívejte se na účinné způsoby čištění matrací.

Co se dozvíte v tomto článku:

·        Jak čistit matrace?

·        Jak odstranit odolné skvrny z matrací?

·        Jak dezinfikovat matraci?

Související článek: Jak vybrat ideální polštář na spaní?

1. Mokré čištění matrace

Osvědčeným způsobem důkladného čištění a dezinfekce povrchu matrace je použití parních čističů. Jednou za tři měsíce matraci jednoduše vyčistěte párou a osvěžte ji. Mokré čištění matrace je mnohem hlubší a účinnější než povrchové osvěžení. Horká pára má dezinfekční účinky, které odstraní všechny bakterie a roztoče, které ohrožují naše zdraví. Důkladná a systematická dezinfekce matrace se doporučuje zejména osobám trpícím alergiemi, respiračními dysfunkcemi a kožními chorobami. Co byste měli použít kromě vody? V tomto případě jsou nejlepší šetrné čisticí prostředky určené k čištění čalouněných tkanin nebo přírodní oleje, jako je levandule nebo tea tree. 

 

2. Čištění matrace jedlou sodou nebo citronem 

Jedlá soda je prostředek, který má mnohostranné využití, a to nejen v kuchyni. Díky svým vlastnostem je vhodný také k čištění čalouněného nábytku a matrací. Matrace lze navíc čistit dvěma způsoby – za sucha nebo za mokra. Pokud chcete osvěžit a vydezinfikovat povrch matrace, použijte suchou metodu. Rozetřete jedlou sodu přes jemné sítko po celé matraci a nechte ji několik hodin působit. Pak stačí matraci důkladně vysát. Pokud chcete z matrace odstranit nečistoty nebo skvrny, použijte mokrou metodu. Smíchejte dvě lžíce jedlé sody s malým množstvím vody a pastu naneste na skvrnu. Po 30 minutách pastu setřete vlhkým hadříkem. Stejným způsobem lze použít vodu a citron. Smíchejte obě složky v poměru 2:1 a skvrnu z matrace vyčistěte. Nechte působit několik minut a poté skvrnu setřete vlhkým hadříkem. 

materace hilding

3. Jak odstranit odolné skvrny z matrace? 

Obtížnější skvrny a nečistoty můžete zkusit odstranit pomocí peroxidu vodíku. Stačí nalít roztok na skvrnu, počkat několik minut a setřít ji hadříkem nebo měkkou houbou. Peroxid vodíku účinně vyčistí skvrnu, ale také dezinfikuje povrch. Sůl a voda dobře působí i na obtížné skvrny, např. skvrny od krve nebo potu. Nejprve skvrnu posypte solí a poté ji opláchněte studenou vodou. Voda by měla být chladná. Kromě toho je velmi důležité tyto skvrny co nejdříve odstranit. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články