• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit boho obývací pokoj? 3 jednoduché zásady

Boho styl dobyl svět interiérového designu a zdá se, že tato móda nás bude provázet ještě dlouhá léta. Není divu, protože potěší svým eklektickým charakterem, kombinujícím různé konvence, a také nadčasovým estetickým výrazem. Obývací pokoj ve stylu boho poskytuje maximální pohodlí, umožňuje smyslům relaxovat a přírodní design z něj dělá dokonalé místo k odpočinku a trávení času se svými blízkými v příjemných a útulných podmínkách. Připravili jsme pro vás hrstku praktických tipů, jak zařídit útulný obývací pokoj v boho stylu.

Pár slov o boho stylu 

Boho je svoboda, láska k přírodě a kreativita. Samotný výraz „boho“ pochází z „bohemia“, tedy názvu umělecké komunity. Umělci z boho kruhu dávají svou tvorbu stranou konvencím a společenským normám. Tato skupina milovala avantgardní přístup k životu a umění. Samotný pojem velmi úzce souvisí se svobodou a úplnou svobodou tvorby. Boho tak rychle proniklo z umění do dalších oblastí života, zejména do oděvní módy, svatebního průmyslu a interiérového designu. Interiéry ve stylu Boho jsou nedefinované, protože jsou poháněny především přirozenou kreativitou a eklektickým přístupem k interiérovému designu. Aranžmá v tomto stylu je vždy bez omezení, sofistikované a originální. Sestava nábytku do obývacího pokoje i vybrané dekorace proto mají působit přirozeně, ale také vyjadřovat kreativitu členů domácnosti. Móda pro boho v interiérech začala proutěným nábytkem. Nejcharakterističtější jsou boho křesla a židle, které se vyznačují odlehčenou formou provedení, dále sedáky a opěradla potažené přírodním materiálem získaným z ratanu, proutí či jiných alternativ dřeva.

fotel krzesło rattan boho 

Boho styl v obývacím pokoji 

Boho styl ovládl svět interiérového designu a stále častěji se objevuje jako leitmotiv v aranžmá. Jeho inspirace jsou často zaváděny do moderních interiérů, aby byly designově trochu teplejší. Harmonická kombinace mnoha konvencí a stylů způsobila, že se stále více lidí pokouší zavést do svých domovů a bytů tóny spojené s boho stylem. Směs designu 60. let, etnických motivů, útulné idyly, trochy bohémského charakteru a hippie svobody je receptem na útulný interiér, ve kterém bude relaxace mimořádně účinná. Tento styl je tedy přímo stvořený pro interiér obývacího pokoje, protože právě tam se máme cítit uvolněně. Boho je velmi univerzální styl a umožňuje čerpat určité prvky z jiných estetických konvencí a dává vám svobodu je vzájemně kombinovat. Obývací pokoj v boho stylu bude nejen velmi útulným prostorem, ale bude připomínat i umělecké dílo. 

ława w stylu boho 

Jak zařídit obývací pokoj ve stylu boho? 

1. Barvy boho stylu 

Boho styl je založen především na jasných, přirozených barvách. V takovém obývacím pokoji by neměla chybět zejména bílá, šedá, béžová a hnědá. Pokud bychom však použili pouze takové barvy, mohlo by se ukázat, že aranžmá působí příliš monotónně a boho styl je přece kreativita. Klidné barvy stěn by měly být považovány za barevný základ a zpestřeny použitím jiného nátěru ve výklencích nebo vyplněním povrchu barevnými plakáty a malbami. Zajímavým postupem je také použití texturovaných povrchových úprav nebo architektonických panelů s originálními vzory. 

2. Rustikální doteky 

V obývacím pokoji ve stylu boho by neměly chybět rustikální prvky. Je to proto, že tyto dva styly se vzájemně prolínají a harmonicky se propojují. Tímto způsobem můžeme zahřát aranžmá vytvořením jedinečné kompozice. V obývacím pokoji ve stylu boho se vyplatí použít dřevěné dekorace nebo nábytek s přírodní barvou dřeva, například kávový stolek s dřevěnými a kovovými akcenty. 

fotel boho rattan 

3. Originální motivy a rostliny 

Boho styl miluje vzory! Skvěle zde budou fungovat etnické vzory a trocha folku. Motivy odkazující na kultury z celého světa se mohou objevit v podobě textilií, dekorací a obrázků. Mohou to být i aztécké diamanty, marocké mozaiky nebo africké detaily. Jejich zásadní barvy a mozaika různých vzorů na neutrálním barevném základu originálně oživí aranžmá. Celá kompozice boho obývacího pokoje by měla být korunována zelenými rostlinami. Umístěné v hliněných nebo pletených květináčích dokonale zapadnou do boho stylu a dodají aranžmá šmrnc. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články