• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit koutek pro čtení?

Každý milovník čtení knih sní o tom, že bude mít svůj osobní čtecí koutek doma, kde by se mohl schovat se svou oblíbenou knihou a šálkem horkého čaje. Vytvoření takového místa není obtížné a nezabere příliš mnoho místa, pokud je uspořádáno správně. Podívejte se, jak zařídit svůj koutek snů určený ke čtení?

regał

 


Koutek na čtení – proč je dobré jej mít

Chvíle s vaší oblíbenou knihou jsou speciální okamžiky, které vám umožní odpoutat se od reality, relaxovat a odpočinout si. Taková relaxace vyžaduje jedinečné prostředí a podmínky, aby bylo možné si okamžik užít v maximální míře. Prvním krokem je tedy vytvoření příjemného prostředí. Domácí koutek pro čtení se smaozřejmě neobejde bez regálu nebo polic na knihy, malého stolku, lampy a pohodlného křesla. Ideálním řešením je křeslo s taburetem na opření ohou. Takto vybavený čtecí koutek se stane vašim ideálním místem k relaxaci a odpočinku. Je také dobré zajistit, aby takové místo bylo příjemné a vyzařovalo uklidňující klima. Nezáleží na tom, zda uspořádáte čtecí koutek v obývacím pokoji, ložnici nebo v jiné části bytu. Je však důležité, aby byl umístěn tam, kde vám bude zajištěno tiché a pohodlné čtení. Například v jednom z koutů místnosti, který je daleko od míst neustálého pohybu členů domácnosti. Zajímavým řešením je také oddělení čtecího kutku od zbytku místnosti pomocí regálu bez zadní stěny.

 fotel do kącika czytelniczego

Hlavní prvek koutku pro čtení

V koutku na čtení hraje hlavní roli správně tvarované křeslo. Volba křesla je samozřejmě individuální záležitostí, protože každý má jiné požadavky na pohodlí a stupeň tvrdosti sedadla nebo výšku opěradla. Správnou volbou bude ale jistě nákup křesla s relaxační funkcí nebo s opěrkou nohou. Takový nábytek vám umožní změnit úhel opěradla a opěrky nohou, takže můžete pohodlně číst v sedě i v leže. Věnujte také pozornost profilu opěradla, které je velmi důležité pro zdraví a pohodlí páteře. Při čtení jsou na křesle velmi důležité opěrky hlavy, jelikož tyto poskytují pohodlnou oporu krku i hlavě. Pohodlí zvyšují také područky, které vám při čtení poskytnou oporu pro vaše ruce a lokty.

fotel borneo

 

Útulný koutek pro čtení se může stát oblíbeným místem ve vašem domě, pokud bude správně uspořádáno. Bude to místo pro uklidnění vaší mysli a chvíle pro sebe. Uspořádejte koutek tak, aby podporoval klid a soustředění. Okamžiky s vaší oblíbenou knihou v ruce se pak stanou skutečným potěšením.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články