• Průvodce

aktualizováno

Jak zdokonalit obývací pokoj ve skandinávském stylu?

Skandinávský styl je obzvláště populární v interiérovém designu. Zavádíme jej stále častěji nejen v otevřených prostorech obývacích pokojů a kuchyní, ale také v ložnicích a dokonce i v kancelářích. Největším determinantem tohoto stylu je minimalismus, díky kterému může interiér působit příliš stroze, ale zároveň teple a útulně. Jak efektivně dosáhnout útulnosti v interiérech vyzdobených ve skandinávském stylu?


Vlastnosti skandinávského stylu

Skandinávský styl má odrážet potřebu míru a harmonie v životě každého člověka. Proto je spojeno s použitím jednoduchých designových řešení, která mají uklidňovat smysly a podporovat relaxaci. Díky tomu se čas strávený v soukromí vašeho domova stane úžasně uvolňujícím. Ve skandinávském designu je důležitý minimalismus, který se odráží jak v počtu prvků zařízení, tak v jejich designu. Užívají se jednoduché tvary, minimum dekorací a neutrální barevné kompozice. Sady nábytku pro obývací pokoj v tomto stylu by měly být jednoduché z hlediska designu hlavně praktické.

salon w stylu skandynawskim 

Skandinávský styl a strohost

Skandinávský styl vypadá na první pohled relativně stroze. Důvodem je skutečnost, že jeho design je jednoduchý, barvy neutrální a počet příslušenství je velmi omezený. To má své velké výhody, které lze vidět jak na estetice takového uspořádání, tak na pozitivním, uklidňujícím účinku, který má celé uspořádání na členy domácnosti. Pokud se vám však obývací pokoj vyzdobený ve skandinávském stylu zdá příliš strohý, můžete jej trošičku oživit. Jednotlivé prvky by však měly být voleny citlivě. Například je dobré delikátně zvýraznit jeden kus nábytku. Může to být například patchworkové křeslo nebo jiný prvek v zajímavém designu.

Polštáře

Sedací souprava nebo pohovka v obývacích pokojích ve skandinávském stylu má obvykle strohý vzhled. To znamená, že je obvykle v jednotné barvě a subtilním designu. Skvělým způsobem, jak zjemnit strohost výrazu tohoto nábytku, je zvolit dekorativní polštáře. Mohou to být polštáře v pastelových a kontrastních barvách, jako je silně tyrkysová nebo tmavě zelená. Obzvláště dobře působí polštáře napodobující ovčí kůži nebo pletené svetry.

komplet mebli w stylu skandynawskim 

Váza a květiny

Po celá léta byly čerstvé květiny největší výzdobou interiérů zdobených v jakémkoli stylu. V minimalistickém a neutrálním barevném obývacím pokoji se stanou dokonalým způsobem, jak zdůraznit domácí hřejivou atmosféru. Zelené rostliny, dekorace ve stylu přírody budou v tomto stylu působit velice dobře. Vázy by měly být vyrobeny z přírodních materiálů a doplňovat charakter, pro který jsou určeny.

Obrazy a umělecká díla

Umělecká díla jsou dekorace, které mají jedinečnou sílu formovat charakter interiéru. Šikovně integrované obrázky nebo sošky do stylu aranžmá mohou účinně zpříjemnit jakýkoli obývací pokoj. Pak i jednoduchý nábytek do obývacího pokoje získá jedinečný výraz. Do skandinávského stylu se hodí staré, modrně stylizované obrázky. Stále více jsme také ochotni používat nestandardní řešení, jako jsou obrazy z mechu, dřeva nebo kovu.

meble do salonu 

Nepřehlédněte:

Vitríny RegályKřesla

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články