• Průvodce

aktualizováno

Jaká by měla být matrace pro sportovce?

Každý ví, že zdravý spánek je nesmírně důležitý pro regeneraci organismu. Zvláštní pozornost by však této problematice měly věnovat osoby, které jsou velmi fyzicky aktivní. Regenerace organismu po intenzivní fyzické námaze je nesmírně důležitá pro fungování celého organismu. Proto by sportovci měli vybírat vhodné matrace se zvláštní péčí a dbát na dobré podmínky pro zdravý spánek. Jakou matraci by si měl sportovec vybrat? 

To se dozvíte v tomto článku:

·        Proč je pro sportovce důležitý zdravý spánek?

·        Jaké typy matrací se doporučují pro sportovce?

·        Je zdravotní matrace pro sportovce dobrou volbou?

Související článek: Máte problémy se spánkem? Odborník radí

Spánek v životě sportovce 

Každý sportovec si uvědomuje, jak důležité je pro jeho kariéru dbát na zdravý životní styl. Abyste se mohli rozvíjet a dosahovat očekávaných sportovních výsledků, je nutné nejen zdravě se stravovat a pravidelně trénovat, ale také dbát na optimální regeneraci organismu. Nejen odpočinek během dne, ale také kvalitní spánek je v tomto ohledu zásadní. To je základem regenerace mysli i těla. Měli bychom dbát na to, abychom spali přibližně 8 hodin denně. Hlavním faktorem, který ovlivňuje efektivní spánek, je dobře zvolená matrace. Matrace pro fyzicky aktivní osoby by měla dokonale podpírat celé tělo se všemi jeho křivkami. Páteř pak zůstane v přirozené rovné linii, i když tělo během noci změní polohu. Pokud svaly a klouby nemají správnou oporu, jsou v neustálém napětí, místo aby se regenerovaly. Během dne se pak budete cítit slabí, což rozhodně nebude mít pozitivní vliv na kvalitu vašeho sportovního tréninku. 

materac dla sportowca

Ideální matrace pro sportovce 

Mezi doporučená řešení patří zejména termoelastické matrace. Výhodou těchto matrací je, že se dokonale přizpůsobí linii těla, což je důležité pro efektivní spánek. Díky vysoké elasticitě a skutečnosti, že povrch reaguje nejen na tlak, ale také na tělesnou teplotu, je noční spánek pohodlný a prospěšný pro regeneraci těla i mysli. To je důležité zejména pro sportovce. Matrace z termoelastické pěny jsou navíc velmi odolné a nepodléhají deformaci. Udržování páteře ve správné poloze po celou noc je pro sportovce velmi důležité, protože tělo ve zdravé poloze mnohem rychleji regeneruje. Správná matrace pro sportovce pomáhá zlepšit metabolismus, schopnost soustředit pozornost a umožňuje relaxovat po hodinách cvičení. Pokud pro vás z nějakého důvodu nejsou termoelastické matrace optimální, mohou být alternativou latexové nebo taštičkové matrace

materac dla sportowca 

Zdravotní matrace pro sportovce? 

Může se zdát, že zdravotní matrace jsou určeny výhradně pro nemocné a starší osoby. Je však také ideálním řešením pro každého sportovce. Zdravotní matrace jsou navrženy tak, aby podporovaly regenerační a rehabilitační procesy, a proto jsou velmi pružné a pohodlné. Při nákupu takové matrace je však důležité zkontrolovat, zda model splňuje nejvyšší standardy kvality a je certifikován. Pouze takové modely přispívají ke zlepšení fungování pohybového aparátu a zároveň vytvářejí až 7 diferencovaných zón tvrdosti. Některé zdravotní matrace mají ve svých vložkách pružnou a odolnou vrstvu kokosu a plsti, která navíc zvyšuje prodyšnost a optimální cirkulaci vzduchu uvnitř matrace. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články