• Průvodce

aktualizováno

Jakou židli vybrat pro studenta?

Při zařizování pokoje pro studenta je důležité vybrat takový nábytek, který bude podporovat studium a zároveň bude pohodlný. Základními prvky vybavení jsou samozřejmě stůl a židle. Pro zdraví mladé páteře Vašeho dítěte je však nejdůležitější židle. Před výběrem tohoto typu nábytku byste si měli přečíst několik rad, které vám umožní rozhodovat se vědomě a rozvážně.

 

NEJLEPŠÍ KANCELÁŘSKÁ ŽIDLE

Ideální kancelářská nebo studentská židle je ta, která bude správně udržovat polohu těla při sezení a zároveň uvolňovat páteř. Zdravý a pohodlný design židle je samozřejmě prioritou. Druhým aspektem nejlepší židle je její estetika. Studentskou židli se vyplatí vybrat  spolu s vaším dítětem. Úkolem rodičů je zajistit, aby byla židle ergonomická a pevně vyrobená.

 

OPĚRADLO

Opěradlo židle by mělo být profilované tak, aby se v různých úhlech přizpůsobilo přirozeným křivkám páteře dítěte. Obzvláště důležité je, aby opěradlo podepíralo hrudní a bederní oblast. Rovněž je důležité, aby bylo možné opěradlo nastavit podle stupně sklonu, tak, aby opěradlo podepíralo záda v různých polohách dítěte.

 

SEDÁK

Sedák by měl být především dostatečně široký, aby boky dítěte nevyčnívaly přes jeho okraje (také během poposedání charakteristického u dětí). Po stranách sedáku při usednutí dítěte by mělo zůstat několik centimetrů. Výška sedáku by měla být nastavena tak, aby nohy dítěte spočívaly na podlaze v pravém úhlu k holenní kosti a stejně tak v  kolenou musí být také ohnuty do pravého úhlu.

DODATEČNÉ FUNKCE

Nejdůležitější pro zdraví a pohodlí mladého studenta je na židli sedák a opěradlo, které by mělo co nejvíce odpovídat přirozené poloze těla dítěte. Současná kancelářská a studenstká křesla mají i několik dodatečných funkcí, díky kterým bude model ještě pohodlnější a funkčnější. Jsou to tyto:

  • otočné křeslo vybavené kolečky, což  zajistí volný pohyb dítěte při sezení a usnadní přístup k předmětům, které jsou mimo dosah rukou dítěte;

  • loketní opěrky snižují napětí v pažích a ramenou;

  • hlavová opěrka, i když to není nutné, se jistě ukáže jako užitečná, když si chce dítě na chvíli v křesle odpočinout;

  • opěrka nohou bude vaše nohy příjemně podepírat.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články