• Průvodce

aktualizováno

Jaký typ matrace pro alergika si mám vybrat?

Při výběru matrace bychom ji měli přizpůsobit své tělesné výšce a hmotnosti, poloze, ve které spíme, a také svým preferencím. Vzhledem k tomu, kolik času trávíte v ložnici a kolik času spíte, je vhodné před nákupem matrace zohlednit také zdravotní problémy. Pokud trpíte alergiemi, měli byste si vybrat matraci, která neshromažďuje prach a nevytváří příznivé podmínky pro růst plísní, hub nebo roztočů. Tyto mikroorganismy jsou nejčastější příčinou alergií.

Alergie je považována za civilizační chorobu. Navzdory dostupnosti mnoha léků může účinně ztěžovat život. Klidnému a zdravému spánku brání také alergické potíže. Lůžkoviny a matrace v ložnici jsou hlavním prostředím pro prach, alergeny a bakterie. Alergici by proto měli věnovat zvláštní pozornost designu a konstrukci matrace, na které spí, a vybrat si matraci bez alergenů, která nezhoršuje nepříjemné potíže. Nejdůležitější je v tomto případě její výplň a typ materiálu, ze kterého je vyrobena. 

Jaký typ matrace bych měl zvolit pro alergika? 

Nejlepší volbou v této situaci je matrace s výplní, která je optimálně odvětraná a vzdušná. To poskytuje účinnou ochranu proti růstu plísní, hub a bakterií a brání usazování prachu. To přispívá ke správné spánkové hygieně a zajišťuje zdravý a pohodlný odpočinek. Matrace pro alergiky se musí také snadno čistit. Potah musí být snímatelný s možností prát jej v pračce.

Aby se zabránilo příznivým podmínkám pro hromadění prachu a růst mikroorganismů v ložnici, neměla by být matrace umístěna přímo na podlaze. Neustálý kontakt matrace s podlahou narušuje správné odvětrávání matracové podložky, což vytváří ideální podmínky pro růst roztočů. Umístění matrace na rošt také usnadní pravidelné vysávání a čištění podkladu pod matrací, kde se může usazovat prach.

Matrace s jakou výplní doporučujeme? 

  • Pěnové matrace – matrace z pružné nebo vysoce pružné pěny zajišťují díky své nepravidelné struktuře vynikající cirkulaci vzduchu. Nevytvářejí příznivé podmínky pro rozvoj bakterií a také účinně odvádějí vlhkost a teplo z vnitřku matrace, což zabraňuje vzniku plísní. 
  • Latexové matrace – latex má antibakteriální a antialergické vlastnosti. Jeho rovnoměrná, kompaktní struktura neabsorbuje prach. Navíc má malé kanálky, které zajišťují vynikající odvětrávání matracové podložky. 
  • Hybridní matrace – jsou nejnovějším typem výplně matrace na trhu, jsou vyrobeny z ekologických materiálů, které neobsahují alergizující látky. Nezachycují prach, vlhkost ani nečistoty. 
 
Pěnová matrace Hilding Rock&Roll – příklad modelu ideálního pro alergiky 

Shrnutí: co byste měli zvážit při výběru matrace pro alergiky? 

  • Výplň 
  • Materiál potahu
  • Snímatelný potah 
  • Umístění matrace na roštu 


Jakým materiálům bych se měl vyhnout? 

Matrace určené pro alergiky by neměly být vyrobeny z přírodních materiálů. Vyhnout byste se měli zejména náplním z ovčí vlny, pohanky, mořské trávy nebo koňských žíní. Tyto materiály jsou ideální živnou půdou pro roztoče, plísně, vlhkost a prach. Pružinové matrace se také nedoporučují alergikům. Obsahují dutý prostor, který je ideálním místem pro hromadění prachu a tvorbu plísní, což může zhoršovat příznaky alergie.  

Správná péče 

Koupě správně vybrané antialergické matrace nestačí. Je také třeba dbát na správnou péči o matraci. Matraci je nutné pravidelně otáčet a také pravidelně větrat. To bude mít pozitivní vliv na odvětrávání matrace a eliminujete tak také vlhkost. Je také důležité potah matrace pravidelně prát (alespoň jednou za šest měsíců) podle pokynů výrobce, aby se odstranil prach a roztoči. 

Vhodně zvolená matrace pro alergiky by měla být vyrobena z vysoce kvalitních materiálů, které brání růstu nebezpečných mikroorganismů a nezhoršují alergické příznaky. To pomáhá výrazně zlepšit kvalitu hygieny spánku. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články