• Průvodce

aktualizováno

Jaký vliv má matrace na pohodlí mého spánku?

Výběr konkrétní matrace je nesmírně důležitý nejen pro kvalitu našeho spánku, ale také pro pohodlí, které cítíme každou noc. Při nákupu matrace přemýšlíme, jaký model zvolit. Na trhu je k dispozici mnoho typů, což vytváří další nákupní dilemata a vyvolává mnoho otázek. Každý z nás se chce při spánku a odpočinku cítit pohodlně. Za tímto účelem je vhodné věnovat pozornost několika otázkám souvisejícím se správným přizpůsobením typu matrace našim individuálním potřebám. 

Co se z tohoto článku dozvíte?

  • Jaké faktory ovlivňují komfort spánku?
  • Jak vybrat matraci podle hmotnosti uživatele?
  • rošt vliv na kvalitu našeho spánku?
Související článek: Jak vybrat správný rošt pod matraci? 

Na co se mám zaměřit, abychom dosáhli zdravého spánek? 

1.      Tělesná hmotnost a matrace 

Při výběru matrace je třeba zvolit stupeň tvrdosti podle hmotnosti uživatele. Měkké matrace se doporučují osobám, jejichž tělesná hmotnost nepřesahuje 80 kg. Pro osoby s hmotností do 100 kg se doporučuje středně tvrdá matrace. Osoby s vyšší tělesnou hmotností by měly volit matrace silnější a nejlépe několikavrstvé. Důležité je také zajistit, aby matrace nebyla příliš tvrdá nebo příliš měkká. Pokud je matrace příliš tvrdá, způsobuje dlouhodobý tlak na cévy během spánku, znecitlivění končetin a neposkytuje pohodlí během spánku. Naopak, pokud je matrace příliš měkká, tělo se do ní příliš zaboří. To se projeví pocitem nepohodlí, ale také únavou a bolestí zad během dne. 

komplet mebli do sypialni i materac

2.      Správná poloha při spánku 

Kromě stupně tvrdosti matrace je při výběru vhodné analyzovat, v jaké poloze obvykle spíme. Ti, kteří raději spí na boku, by si měli vybrat matraci, která se přizpůsobí přirozenému zakřivení páteře. Může se jednat o termoelastickou matraci. Taková matrace optimálně udržuje naši páteř v přirozené lehké esovité linii. Dobře se osvědčují také některé latexové a dokonce i pružinové matrace. Pro lidi, kteří spí na zádech, je výběr vhodných matrací mnohem širší, protože hmotnost těla je pak rozložena rovnoměrně. Lidé, kteří během noci často mění polohu, by si měli vybrat matraci z visco – termo – elastické pěny nebo vysoce elastických pěn. Takové matrace jsou univerzálnější a vhodně profilované, díky čemuž se při změně polohy rychle přizpůsobí tvaru těla. 

meble sypialniane i stelaż

3.      Rošt pod matrací a pohodlí při spánku 

Pro pohodlí spánku je velmi důležitá nejen samotná matrace, ale také správně zvolený rošt. Rošt má vliv na zlepšení odvětrávání matrace, stejně jako na její trvanlivost a tvrdost. Kvalitu spánku zlepšuje také vhodně zvolený rošt. Nejběžnější je rošt s příčkami, který je navinutý na popruhu. Funguje především jako podklad a zpevnění matrace. Bohužel tento velmi často zkracuje životnost matrace. Na druhou stranu rošt z pružných lamel zabudovanými do rámu lépe spolupracuje s matrací, protože se ohýbá pod vahou těla spící osoby. Nejvíce doporučované jsou rošty, u kterých můžete nastavit (mechanicky nebo elektricky) polohu matrace v oblasti hlavy a nohou. Zvyšují komfort spánku a přizpůsobují povrch individuálním potřebám. Tímto způsobem také zlepšují regeneraci organismu. Tyto rošty jsou vhodné pro většinu pěnových, latexových a termoelastických matrací. Polohovatelné rošty se však nehodí pod pružinové matrace nebo matrace s kokosovým vkladem. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články