• Průvodce

aktualizováno

Je herní židle vhodná pro kancelářskou práci?

Vaše pohodlí u pracovního stolu ovlivňuje mnoho faktorů, ale asi nejdůležitější je pohodlná židle. Zajímá vás, zda je herní židle vhodná pro kancelářskou práci? Přečtěte si náš článek a přesvědčte se sami.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je pro práci v kanceláři nejdůležitější?
  • Jaké jsou vlastnosti dobré židle?
  • Jaké jsou rozdíly mezi kancelářskou a herní židlí?
  • Je možné vykonávat kancelářskou práci na kancelářské židli?

Práce u stolu – dbejte na své pohodlí a zdraví

Stále více času trávíme před monitorem počítače. Žijeme ve světě, kde stále více povinností vykonáváme za pracovním stolem a náš život je z velké části virtuální. Je to znamení doby a zcela přirozené, proto dbejte na své zdraví a každodenní pohodlí. Dlouhé hodiny strávené prací u počítače mají značný vliv na držení těla, které pak podmiňuje řadu možných tělesných potíží. Bolesti zad, krku, hlavy nebo ramen – zní vám to povědomě? Možná pravidelně cvičíte, děláte přestávky v práci, a přesto problém přetrvává. Na vině může být špatná židle.

Pohodlná ergonomická židle – co to znamená?

Na trhu existuje řada různých modelů kancelářských židlí. Na výběr je jich opravdu hodně. Přemýšleli jste ale někdy o tom, co znamená mít pohodlnou židli vhodnou pro práci u pracovního stolu? Aby byla židle ergonomická, ujistěte se, že její opěradlo je správně profilované a přizpůsobuje se přirozenému zakřivení vaší páteře. Opěradlo by samozřejmě mělo být nastavitelné. Je dobré, aby jeho výška končila alespoň v jedné rovině s linií vaší hlavy. Jde o to, aby vaše hlava měla také stabilní opěrku. Je to jedna z nejtěžších částí těla, která, když ji krk podpírá celé dny, je to velká zátěž a ovlivňuje kvalitu vašeho držení těla. V ideálním případě je opěrka hlavy pohyblivá a můžete si nastavit i její úhel. Dalším aspektem jsou područky. V ideálním případě by měly být výškově nastavitelné, i když to není povinný bod. Je důležité, aby vás jejich výška nutila zaujmout správný postoj. Samozřejmostí je výškové nastavení židle, které je u kancelářských křesel spíše standardem. Věnujte pozornost kvalitě židle a tomu, z čeho je vyrobeno sedadlo. Důležité je, aby byla kancelářská židle dostatečně měkká, aby vás při několikahodinovém sezení nic nebolelo.

Herní židle – je to lepší verze kancelářské židle?

Dobře, už víte, čím se vyznačuje kvalitní ergonomická kancelářská židle, nyní je čas podívat se na herní židli. Herní židle připomíná sedačky, které si jistě spojujete se sportovními, závodními vozy. Převedení této formy do herních sedadel má za cíl vytvořit podmínky co nejbližší podmínkám skutečného závodního jezdce. Tyto židle mají masivní, ale robustní konstrukci. Obvykle jsou vyrobeny z kůže (nebo materiálu podobného kůži) a jejich největší výhodou je maximální pohodlí. Tato sedadla jsou určena pro hráče, kteří tráví dlouhé hodiny hraním virtuálních her. Tento cíl určuje potřebu pohodlí a stoprocentní ergonomie takového kusu nábytku, abyste se do něj mohli zabořit na celé hodiny bez obav o svá záda.

Pro herní židle je charakteristický nespočet možností nastavení. Svým designem rozhodně předčí možnosti i pokročilejších kancelářských židlí. Herní křesla jsou také považována za mnohem stabilnější a odolnější. Jsou také obvykle mnohem větší než klasické kancelářské židle, takže pro ně budete určitě potřebovat více místa.

Dalším aspektem je design. Herní křesla rozhodně nejsou spojována s klasickými kancelářskými židlemi a jejich design je spíše futuristických tvarů s výraznými barevnými schématy. Obvykle převládá černá, červená nebo odstíny tmavě modré. Pokročilejší modely mají možnost masáže zad nebo drobnosti, jako je led podsvícení.

Je herní židle vhodná pro kancelářskou práci? Odpovídáme na otázku

Takže místo otázky, zda je herní židle vhodná pro kancelářskou práci, je možná lepší se zeptat sami sebe, zda potřebujete židli s takovou konstrukcí a tak pokročilou nastavitelností? Samozřejmě to neznamená, že herní židle je určena pouze pro hráče a že by hráč při hraní elektronických her neměl sedět na kancelářské židli. Pokud například pracujete z domova a rádi hrajete hry po práci, nic vám nebrání používat v práci stejnou židli jako při hraní her.

Pokud však právě stojíte před výběrem pracovní židle, je třeba zvážit několik věcí:

  • Kolik času za den strávíte u počítače? Více než 8-10 hodin? Pokud ano, zvažte herní židli.
  • Máte problémy se zády? Pokud ano, pak pro vás bude možná lepší volbou herní židle, která vám díky širšímu nastavení umožní dosáhnout ergonomičtější polohy a dbát na správné držení těla.
  • Bude herní židle stylově zapadat do vašeho interiéru? Pokud máte speciální kancelářskou místnost ve sportovnějším stylu, pak určitě. Pokud je však vaším pracovním prostorem také obývací pokoj nebo ložnice v klasickém, loftovém stylu nebo s nádechem uměleckého stylu, pak by možná herní židle byla méně vhodnou volbou.

Jak vidíte, to, zda je herní židle vhodná pro kancelářskou práci, závisí na několika faktorech. Jako vždy jde o poměrně individuální záležitost, ke které byste měli přistupovat s rozumem.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články