• Průvodce

aktualizováno

Kam nejlépe umístit postel v ložnici?

Ložnice je místnost, kterou bychom si měli spojovat s blaženou relaxací, efektivním odpočinkem a oázou klidu. Aby však tato očekávání naplnila, musí být ložnice zařízena promyšleně. Důležitá je jak vybraná sestava nábytku do ložnice, tak i uspořádání jednotlivých kusů vybavení. S přihlédnutím k tomu, že hlavním prvkem tohoto interiéru je postel, zaměřme svou pozornost právě na ni. Připravili jsme několik praktických variant umístění postele v ložnici.

V tomto článku se dozvíte:

  • Kam nejlépe umístit postel v ložnici?

Umístění postele v ložnici a feng shui

Mnoho lidí, kteří si kladou otázku, kam umístit postel v ložnici, volí metodu v souladu se starodávnou tradicí feng shui. V tomto ohledu jsou zásadní dvě pravidla. První je umístit postel ke stěně a druhá je podle světových stran. Feng shui naznačuje, že způsob uspořádání postele má významný vliv na efektivitu našeho nočního odpočinku a zdravého spánku. Zajímavé je, že kromě směru ustavení postele je důležité i to, kde se ložnice nachází z hlediska světových stran.

http://bezowe%20postel%20do%20ložnice%20 Postel do ložnice Verica 140

16850.00 Kč 16850.00 Kč

http://postel%20160x200%20do%20ložnice%20s%20matrací%20 Boxspring postel Mattias 160×200

17300.00 Kč 17300.00 Kč

Podle feng-šuej je nejoptimálnější jihozápadní část domu či bytu. Feng shui navíc předpokládá, že čelo postele by mělo být u stěny na severní světové straně. Nohy ležící osoby by měly směřovat na jih. Tato konvence předpokládá, že postel by neměla být umístěna u okna, ale u dlouhé stěny bez oken a dveří. Pro lidi, kteří nejsou zcela přesvědčeni o platnosti předpokladů feng shui, však máme i tipy navržené interiérovým designérem. 

Perfektní způsob umístění postele v ložnici 

Mnoho lidí zvažuje, kde je nejlepší místo pro umístění postele, mezi dvěma oblíbenými možnostmi. První možností je umístit postel k oknu a druhou možností je ke zdi. Ve většině interiérů ložnic je hlavním prvkem aranžmá postel a snažíme se její tvar umístit centrálně ve vztahu k dispozici pokoje a dalšímu vybavení. Je důležité, aby postel vzhledem ke své velikosti nebyla umístěna v blízkosti jiných velkých kusů nábytku, jako je posuvná skříň nebo masivní komoda. Nejoptimálnějším řešením je umístění postele s čelem ke středové části stěny bez dveří a oken. Vstup a okna naproti posteli učiní aranžmá nejen esteticky efektivnější, ale také funkčnější. Pokud to samozřejmě vnitřní dispozice neumožňuje, pak lze postel umístit pod okno. Dbejte však na to, aby kus nábytku nebránil přístupu k oknu, protože to  vám může z dlouhodobého hlediska způsobit problém. 

Kam umístit postel v malé ložnici 

Malá ložnice může být výzvou pro uspořádání. Přesto s trochou snahy a hrstkou ověřených tipů dokážete vytvořit interiér, který zaujme nejen esteticky, ale i funkčně. Osoby, které uspořádávají malé ložnice, čelí dilematu, kam umístit postel. Pokud to podmínky pokoje umožňují, je nejlepší umístit postel před vchod do ložnice. Vyplatí se ji však umístit čelem k této stěně, která je dostatečně široká, aby umožňovala pohodlný pohyb po obou stranách nábytku.

DOBRÉ VĚDĚT!

Aby malá ložnice nepůsobila příliš stísněně, je dobré do ložnice vybrat postel, která nemá masivní formu ani tmavou barvu. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

4.7 z 3 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články