• Styly

aktualizováno

Křeslo Chierowski – poznejte historii nejslavnějšího kusu nábytku z období komunismu

Za komunistické éry je znali všichni naši krajané. Dnes je opět obdivujeme díky jeho osvěžené podobě. Je velmi uznávané i mimo naši zemi. Křeslo 366, jak je označováno, se s velkým rozmachem vrátilo do trendů interiérového designu. Stále častěji se objevuje nejen v návrzích interiérů světových designérů, ale i v našich domácnostech. Seznamte se s historií křesla 366 a profilem jeho designéra.

Křeslo Chierowski – malé křeslo, skvělý design

Křeslo 366 navrhl Józefa Chierowského je jedním z nejvýznamnějších a nejoblíbenějších příkladů modernismu. Křeslo 366, známé také jako klubové křeslo, je model, jehož historie dokazuje, že kvalitní a vytříbený design může být nadčasový a objevovat se v interiérovém designu po mnoho let. V průběhu let se tento model stal kultem nejen v očích zkušených sběratelů a historiků designu, ale také mezi námi – příjemci a uživateli sedacího nábytku.

fotel klubowy Chierowskiego 

Co je tedy fenoménem? Klubové křeslo neboli křeslo 366 se vyznačují minimalistickým tvarem, díky němuž získává určitý rozměr nadčasovosti. Jeho nejcharakterističtějším rysem jsou dřevěné nohy, které jsou prohnuté a zároveň se směrem dolů zužují. Celý vizuální celek tvoří lichoběžníkový sedák a opěradlo. Sedák a opěradlo jsou potaženy silným masivním čalouněním. I když některé moderní verze tohoto modelu používají také měkčí provedení. Za největší přednost tohoto modelu jsou považovány jeho malé rozměry a komfort při používání. 

 fotel klubowy Chierowskiego

Jak vzniklo křeslo Chierowski? 

Návrh křesla 366 vznikl pravděpodobně v roce 1962 v Dolnoslezské továrně na nábytek ve Świebodzicích. V době krize společnosti se vedení továrny snažilo najít design nábytku, který by bylo možné vyrábět velmi rychle a s nízkými náklady. Józef Chierowski představil svůj návrh křesla s jednoduchým, moderním designem, který se lišil od těžkého nábytku předválečného stylu. Jednalo se o návrh, který se výrazně lišil od nábytku, který se v továrně do té doby vyráběl. Návrh rychle vyvolal rozruch a stal se skutečným bestsellerem. Dnes, 30 let po své premiéře, se v různých podobách vrací do našich interiérů. Současné klubové židle vycházejí z původního tvaru, ale přebírají jeho různé interpretace a styly povrchové úpravy. 

fotel klubowy 

Proč bylo křeslo Chierowski přijato s takovým nadšením? Především byl jedinečný svým tvarem a vynikal nad tehdejší masovou produkcí. Objemná, dynamická forma se ideálně hodila k novému životnímu stylu a potřebám, které se v důsledku poválečné transformace ve společnosti sublimovaly. Kompaktní rozměry křesla byly ideální pro malé byty v panelových domech a zároveň se ukázalo, že je velmi pohodlné. Pohodlí bylo dosaženo díky přesně zvoleným proporcím křesla, které bylo navrženo v souladu se zásadami ergonomie. Chierowského křeslo se navíc vyznačovalo stabilní konstrukcí s vysokou odolností. K výrobě bylo použito pouze přírodní bukové, jasanové nebo dubové dřevo. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články