• Průvodce
  • Styly
  • Trendy

aktualizováno

Domov v patchworkovém stylu – jedinečná výzdoba

Máte už dost katalogových návrhů ve skandinávském stylu, kde vládne chladná bílá a šedá? Industriální loftový styl není váš šálek čaje a chcete vytvořit něco s trochou vkusu a ukázat svého uměleckého ducha? Pak jste na správném místě. V dnešním příspěvku vám dokážeme, že patchworkový styl je něco naprosto pro vás!

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je to styl patchwork?
  • Jak docílit patchworkového stylu nábytku?
  • Jak uspořádat podlahu ve stylu patchwork?
  • Jak v obývacím pokoji kombinovat styly patchwork?

Patchworkový styl – co to je?

Začněme definicí. Samotný termín patchwork pochází z krejčovské techniky, při níž se kombinují různé druhy materiálů, a to jak barevně, tak i strukturou. Často se jedná o zdánlivě neslučitelné vzory (například kombinace teček, kostek a květinových vzorů).

V interiérovém designu se úspěšně prosadil patchworkový styl, který je často označován jako eklektický, tedy takový, který kombinuje několik různých stylů. Je to návrh pro nekonvenční lidi s uměleckým cítěním, kteří se nebojí experimentů a neobvyklých, odvážných kombinací. Při zařizování v tomto stylu si však musíte dát pozor, abyste nedosáhli opačného efektu. Je velmi snadné překročit hranice dobrého vkusu a vnést do svého interiéru chaos, proto vám níže poradíme, jak můžete snadno zavést patchworkový styl do svého interiéru.

Ať žije barva! Patchworkový nábytek

Vraťme se ke zdroji. Vzhledem k tomu, že technika patchworku se zrodila v krejčovství, nejjednodušším a zároveň nejefektivnějším způsobem, jak tento styl zavést do interiéru, je čalouněný nábytek v patchworku. V posledních letech trhají patchworkové látky v nábytkových showroomech rekordy, a to nejen ve vintage stylu.

Pokud máte dost odvahy, můžete si vybrat patchworkovou obývací soupravu nebo jen vybrané kousky. Stačí křeslo nebo taburet čalouněný barevnou látkou ve stylu patchworku, který oživí váš interiér a učiní ho jedinečným.

Zajímavým nápadem jsou také jídelní židle s měkkým sedákem a čalouněním z patchworkové látky. Jídelní židle s čalouněním jsou sice o něco méně praktickým řešením než židle ze dřeva, plastu nebo kovu. Při stolování je nábytek náchylný ke skvrnám, stříkajícím tekutinám a tkanina se udržuje v čistotě mnohem hůře než výše zmíněné materiály. Berte to v úvahu při výběru.

Patchworkový styl na podlaze

Naším dalším návrhem je podlaha ve stylu patchwork. Na trhu je k dispozici spousta vzorů podlahových krytin ve stylu patchwork. Jedná se o kachličky, jejichž jednotlivé prvky jsou rozděleny do ještě menších čtvrtí, každá v trochu jiném stylu s mírně odlišnými barvami a vzory. Barvy mohou být velmi výrazné, výrazně kontrastní nebo, pokud dáváte přednost klidnějšímu uspořádání, jednobarevné. Dlažba v různých odstínech šedé nebo hnědé vypadá velmi zajímavě a zároveň elegantně.

Dalším řešením pro patchworkový styl na podlaze jsou koberce a rohože různých druhů. Můžete se rozhodnout pro řemeslné zpracování a objednat si ručně vázaný patchworkový koberec od umělce – návrh pro skutečné znalce. Nemusíte se však hned vrhat do hlubin. V obchodech s bytovým nábytkem najdete také koberce, které se nápadně podobají ručně vyráběným patchworkovým originálům.

Má to duši – směs stylů

Patchworkový styl má rád neobvyklé kombinace a kombinace, které se k sobě zdánlivě nehodí. Zcela odlišným přístupem k zavedení patchworkového stylu je zařídit byt (nebo jen jednu místnost) v eklektickém stylu, tj. ve stylu, který kombinuje několik dalších. Jak toho dosáhnout, aniž by vznikl chaotický efekt?

TIP: Kombinujte kontrastní prvky. Moderní interiéry s retro motivy spolu dobře ladí. 

Například šedá stěna z texturovaného betonu, minimalistický stůl se skleněnou deskou a kovovými nohami a vedle něj lehátko v retro stylu s čalouněním s květinovým vzorem. Doplňuje ji lampa z mořské trávy a na stěně je domácí galerie fotografií, grafik a obrazů vytvořených různými technikami, zarámovaných v různých barevných rámech.

Nebo udělejte pravý opak – jako základ použijte bohatě zdobené tapety s květinovými nebo geometrickými motivy a poohlédněte se po stylizovaném nábytku – masivním dřevěném stole se židlemi, retro křeslech a konzole na zakřivených nohách. Jako stylistickou protiváhu představte moderní doplňky v minimalistickém stylu. Co třeba moderní abstraktní tisky v jednoduchých jemných rámech a stejně minimalistické doplňky, jako jsou figurky a další drobnosti modernistických tvarů?

Patchwork v doplňcích

Možná se vám nelíbí, že jste se rozhodli jít až na doraz, a dáváte přednost decentnějšímu stylu ve svém domově. Pokud dáváte přednost tlumenějším interiérům, ale přesto máte v duši nádech bláznivosti, existuje způsob, jak to udělat. Nemusíte doma dělat revoluci, přemalovávat stěny nebo kupovat bláznivý patchworkový nábytek. Místo toho můžete zvolit příslušenství, které lze snadno vyměnit, když vás omrzí.

Skvělým doplňkem – zejména do minimalistických, moderních aranžmá – bude patchworkový přehoz nebo deka. Oživí postel v ložnici nebo pohovku v obývacím pokoji. Stejného efektu můžete dosáhnout pomocí ozdobných patchworkových povlaků na polštáře. Jednoduché, že?

Nebojte se experimentovat – patchworkový styl vám dává velkou volnost a mnoho možností.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články