• Místnosti
  • Průvodce
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

Lze ratanový nábytek natírat?

Ratanový nábytek zdobí tisíce teras, balkonů a zahrad. České podnebí jim však příliš nepřeje, a proto se čas od času vyplatí postarat se o jejich stav. Zajímá vás, jak na to a zda lze ratanový nábytek natírat? Odpověď najdete v článku níže.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak pečovat o ratanový nábytek?
  • Je možné natřít ratanový nábytek?
  • Jak připravit povrch ratanového nábytku na lakování?
  • Jak natřít ratanový nábytek?

Jak se starat o ratanový nábytek?

Pokud je ratanový nábytek součástí vybavení vaší terasy nebo zahrady, dobře víte, jak důležitá je péče o tento druh materiálu. Každodenní vystavení atmosférickým podmínkám, jako je déšť, slunce a UV záření nebo vítr, jsou faktory, které způsobují stárnutí a poškozování nábytku. Nejste však bezbranní a můžete se o svůj nábytek postarat.

Především jej nezapomeňte chránit před deštěm. Když se spustí liják, zakryjte nábytek speciálními kryty. Nezapomeňte nábytek přikrýt také na noc – nikdy nevíte, zda nepřijde nečekaný déšť. Pokud se však nábytek namočí, snažte se ho co nejdříve otřít do sucha.

DOBRÉ VĚDĚT!

Když se blíží konec sezóny a vy máte takovou příležitost, je nejlepší, když ratanový nábytek schováte do garáže / sklepa nebo jiné bezpečné a především suché místnosti !

Samozřejmě, že je těžké chránit nábytek před sluncem – vždyť po mnoho měsíců toužebně čekáme na slunce – ale existuje i jiný způsob, jak ho chránit před slunečními paprsky – natírání správnými přípravky!

Lakování ratanového nábytku – je to možné?

Rozhodně! Naštěstí je na trhu k dispozici široká škála přípravků, které ratan ochrání a navíc mu dodají krásný vzhled a oblíbenou barvu. Proces lakování ratanového nábytku se v zásadě příliš neliší od lakování nábytku z masivního dřeva. Není to nic složitého a níže vám ukážeme, jak to udělat sami doma v několika krocích.

Krok 1 – příprava povrchu

Nejprve důkladně očistěte nábytek od všech nečistot. Použijte hadřík namočený ve vodě a čistícím prostředku, např. v prostředku na mytí nádobí. Pokud se musíte vypořádat se silnějšími nečistotami, použijte kartáč nebo houbu s ostrým povrchem. Dávejte pozor, abyste nábytek příliš nenamočili. Ratan absorbuje vodu silněji než jiné materiály, proto jej nepolévejte vodou. Hadřík nebo houba by měly být vlhké – ne mokré na ždímání.

Až se zbavíte nečistot, je čas zbavit se staré vrstvy barvy nebo laku. Proč je to tak důležité? Je pravděpodobné, že staré vrstvy se již na mnoha místech odlupují a drolí. Pokud se ho nezbavíte, nový nátěr nebude mít šanci na povrchu držet.

Chcete-li se zbavit zbytků barvy a laku, použijte šmirgl papír se střední zrnitostí. Pokud je barva na některých místech odolná, použijte škrabku. Poté nábytek očistěte od prachu a nečistot a povrch odmastěte, například extrakčním benzínem. Tím se zvýší přilnavost nového nátěru a laku.

Uff… Váš povrch je vyčištěný – je čas na první krok lakování.

Krok 2 – základní nátěr povrchu

Je to však předlakování, na které byste měli použít základní barvu. K čemu to je? Základní nátěr povrchu zaručuje přilnavost barvy nebo laku. Stejný postup se používá při natírání dřeva, kovu nebo stěn. Tento krok nevynechávejte – váš nábytek vám za něj poděkuje.

V závislosti na tvaru nábytku můžete základní nátěr nanést štětcem nebo barvou ve spreji. Druhý způsob je užitečný zejména v případě, že váš nábytek má složitější tvary a běžným štětcem byste se jen těžko dostali do všech zákoutí.

Krok 3 – lakování ratanového nábytku

A konečně hřebíček na hlavičku – nátěr ratanového nábytku. Než sáhnete po plechovce s barvou nebo lakem, je třeba zvážit několik důležitých aspektů. Především si vyberte výrobek, který je určen pro venkovní použití. Složení těchto prostředků zaručuje ochranu natřených povrchů před škodlivými atmosférickými podmínkami.

Druhou věcí je výběr prostředku. Pokud chcete zcela změnit barvu svého nábytku, zvolte správnou barvu. Pokud však chcete svůj nábytek pouze chránit a ceníte si jeho přirozené barvy, bude nejlepším řešením lazura. V tomto případě zvolte bezbarvé mořidlo.

Poslední věcí je technika malování, tedy způsob nanášení přípravku. Nejběžnější metodou je štetec, ale doporučujeme také různé typy houbových válečků.

DOBRÉ VĚDĚT!

Nanášení přípravku štětcem je mnohem snazší, ale nezapomeňte, že štětce ztrácejí štětiny, takže praktičtější volbou je váleček, který štětiny neztrácí – nejlépe v podobě houbičky.

Doporučujeme také barvy ve spreji, s nimiž se dostanete do každého zákoutí nábytku.

Vždy malujte dvakrát. Mezi jednotlivými vrstvami dodržujte intervaly. Jak dlouho? Záleží na tom, co doporučuje výrobce vybraného výrobku, proto si vždy přečtěte etiketu a postupujte podle pokynů.

Krok 4 – Co se stane po natření?

Než začnete nábytek znovu používat, nechte příravek dobře zaschnout. Dbejte na to, aby nábytek nebyl během této doby vystaven příliš vysokým nebo nízkým teplotám nebo povětrnostním vlivům.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

3.7 z 3 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články