• Průvodce

aktualizováno

Možnosti jak rozdělit prostor

Pokud se obytný prostor skládá z míst různého účelu, může být jeho funkční a estetické uspořádání výzvou. V této situaci bude nejlepším řešením označení oddělenosti jednotlivých zón několika vnitřními triky, díky nimž nebude nutné vestavovat příčky. Jak rozdělit prostor malých a velkých interiérů?

 

Bez ohledu na to, zda se jedná o garsonku nebo velký byt, který plní několik funkcí, stojí za to rozdělit interiér praktickými zónami. To znamená, že za účelem vyhnutí se chaosu a získání funkčnějšího interiéru je vhodné vytvořit zóny v jeho jednotlivých částech podle funkce pomocí nábytku, např.

  • zóna odpočinku: sedací souprava, křesla, ležák

  • zóna pracovní: psací stůl, židle, regál na dokumenty, bar

  • zóna dítěte: pěnová nebo vzdělávací matrace na zem, hračky, regál nebo police, krabice na uschování a rozdělení drobných předmětů

  • zóna jídelní: stůl, židle, vitrína a regál

Spojení denních zón do jednoho celku, usnadňuje členům domácnosti trávit čas společně a interiér domu je tak prostornější. Hranice dělící zóny by měly být jasně označeny, aby byl v bytě pořádek. Jak oddělit zóny v malém interiéru a jak ve velkém?

 

Malý interiér
Malé interiéry vyžadují obratný přístup ke způsobu uspořádání, aby byla zajištěna plná funkčnost interiéru a zajímavá estetika. Dobrým způsobem, jak oddělit místo pro práci v ložnici nebo obývacím pokoji, je izolovat tento prostor nastavením otevřené knihovny bez zadní stěny. Podobně můžete rozdělit garsonku na spací a obytný prostor. Jídelní část by měla být od kuchyně oddělena barem nebo ostrůvkem. Otevřená knihovna v určitých malých interiérech zcela neodděluje danou zónu, ale určitě vám umožní oddělit prostor, kde chcete mít soukromí. Kromě toho taková knihovna nezastiní prostor a umožní tak světlu pronikat celým interiérem – opticky jej tedy nezmenšuje.

 

Velký interiér
Regály jsou ideální pro velké interiéry, například v obývacím pokoji, který chceme rozdělit na denní část, pracovní část nebo část určenou dětem s prostorem pro doplňky a hračky. Otevřené police vypadají skvěle v prostorných interiérech, které dodávají pocit lehkosti, ale stejně tak si můžeme ve velkém prostoru dovolit postavit masivní elementy, které se stanou další ozdobou interiéru. Takové budovy jsou pak zajímavější verzí příčky. Na druhou stranu, pokud chcete oddělit jídelní kout od prostoru pro sezení, vše, co potřebujete, je pohovka nebo gauč, který ustavíte zády k jídelnímu stolu. Tento efekt můžete vylepšit ještě umístěním stojací lampy za pohovku nebo vytvořit dělení na podlaze, např. kobercem.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články