• Místnosti
  • Předsíň a šatna
  • Průvodce

aktualizováno

Nábytek Bogart radí: při zařizování předsíně se vyvarujte těchto chyb!

Zařízení předsíně není zrovna nejjednodušší. Navíc má charakter průchodu, takže se k ní často chováme trochu nedbale. Mnoho předsíní je plných chyb, které snižují jejich estetickou i užitnou hodnotu. Poradíme vám, jak se jim vyhnout.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké „klopýtnutí“ v uspořádání patří v předsíni k nejčastějším?
  • Co lze udělat, abyste se jim vyhnuli?

Stísněná předsíň – uspořádání, kterému dominuje chaos

Ve většině bytů je předsíň poměrně malá. S ohledem na tuto skutečnost se dobrá správa jeho prostoru jeví jako prioritní záležitost. Mnoho lidí považuje za nutnost zabalit nábytek těsně do půdorysu chodby. To je poměrně častá chyba.

Výsledkem je nedostatek volnosti pohybu a omezený přístup k jednotlivým modulům. V takovém uspořádání vypadá neatraktivně a na hosty nepůsobí nejlepším dojmem. Předsíň je vhodné vybavit několika málo, ale velmi praktickými a nejlépe multifunkčními modely. Botník s čalouněným sedákem, věšák na svrchní oděvy kombinovaný s policí, konzola vybavená zásuvkou na různé drobnosti – takový nábytek by se měl nacházet v předsíni. Díky nim budete moci zmenšit její vybavení o několik prvků, a to nikoli na úkor její funkčnosti.

Prostorný kus nábytku, nebo bude lepší funkční?

Při výběru nábytku byste měli zohlednit jeho velikost a způsob uspořádání uvnitř. Často se stává, že uspořádání navržené pro předsíň zohledňuje všechny potřebné prvky vybavení, ale nejsou přesně vybrány.

V domě obývaném rodinou s dětmi komoda vybavená 4 hlubokými zásuvkami bohužel neprojde testem. Ti nejmladší mají spoustu čepic, rukavic a šál. Nedostatek přihrádek způsobí, že v interiéru nábytku bude neustále panovat chaos. Časem se může začít vymykat kontrole.

V této situaci bude lépe fungovat komoda s několika zásuvkami a uzavřenými skříňkami. Takový způsob uspořádání interiéru umožní lepší třídění obsahu.

Předsíň a zbytek domu – zdánlivě pohromadě, ale odděleně

Předsíň je neoddělitelnou součástí bytu, ale v mnoha domech je její výzdoba zcela nesourodá s ostatními interiéry. Nedostatečná soudržnost na této úrovni může být způsobena tím, že v předsíni trávíme mnohem méně času než v ložnici nebo dokonce v obývacím pokoji.

Přesto to nic nemění na tom, že zařizovat předsíň v industriálním stylu, zatímco zbytek bytu je ve skandinávském stylu, je velké nedorozumění.

V mnoha předsíních je uspořádání ještě jednou estetickou chybou. A co hůř, je to docela běžné. Mluvíme o dominanci tmavých barev, které pohlcují světlo. Takto uspořádaný interiér působí ještě menším dojmem, než ve skutečnosti je.

V předsíni je vhodné umístit na stěny světlé barvy, tj. bílou, jemnou béžovou a šedou. Vsadit můžete také na bělené pastelové barvy, např. pudrově růžovou.

Důležité! Tmavé barvy by se v předsíni měly objevit v podobě dekorací nebo drobných akcentů ve struktuře nábytku. Takto uspořádaný interiér bude světlý, ale zároveň stylový a osobitý.

Nedostatečné osvětlení, které snižuje hodnotu uspořádání chodby

Uspořádání předsíně nemůže být založeno na použití jediné závěsné lampy. Tím spíše, pokud nemá pravidelný tvar. Zde vítáte hosty, oblékáte se a upravujete si make-up před odchodem z domu. Celá plocha by tak měla být rovnoměrně osvětlená.

Dobrým nápadem je umístit do chodby bodová světla. Takové osvětlení je natolik diskrétní, že nesnižuje estetiku uspořádání předsíně.

DOBRÉ VĚDĚT! Používáte v obývacím pokoji různé typy osvětlení? Stejně postupujte i při zařizování předsíně. Na důležitých místech použijte další svítidla, např. nástěnná svítidla u zrcadla. Tímto způsobem zvýšíte komfort používání tohoto interiéru.

Estetika a trvanlivost by měly jít ruku v ruce

Předsíň je poměrně specifický interiér. Jelikož se nachází hned za vchodovými dveřmi, je více vystavena nečistotám. Mnoho lidí to při zařizování předsíně nebere v úvahu. V důsledku toho rychle přestane vypadat atraktivně.

Chcete si na jednu ze stěn nalepit tapetu? Proč ne! Ujistěte se však, že se jedná o pevnou vinylovou tapetu nebo tapetu ze skelných vláken. Stěny vymalujte omyvatelnou barvou, kterou lze čistit. Při výběru desek nebo dlaždic na podlahu vybírejte ty s vysokou třídou oděru (např. A5 nebo A6).

Nedostatečná pozornost věnovaná proporcím místnosti

Problémem mnoha předsíní je nejen malá plocha, ale také netypický tvar. Pokud je vaše předsíň dlouhá a úzká, nedávejte na její delší stěny vzorované tapety. Takový krok ji opticky ještě více zúží.

Chcete, aby místnost působila vyšší? Vyberte si stropní panel. Zrcadla mohou klamat oko. Chcete ve svém domově vytvořit pocit hloubky? Umístěte 2 z těchto lesklých ploch na protilehlé stěny.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články