• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce

aktualizováno

Nedělejte tyto chyby při zařizování velkého obývacího pokoje!

Jste šťastným majitelem prostorného obývacího pokoje? Možná si myslíte, že vytvořit prostorný obývací pokoj je snadné. Jakých chyb se však můžete dopustit při zařizování obývacího pokoje této velikosti? Existuje několik překážek, jejichž odstranění vám umožní vytvořit téměř dokonalý interiér.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak neumisťovat nábytek v obývacím pokoji?
  • Proč je důležité věnovat pozornost detailům?
  • Jaké činnosti mohou opticky zmenšit i velký interiér?
  • Proč je lepší nedostatek než nadbytek?

Při zařizování obývacího pokoje se zaměřujeme na výběr nábytku a doplňků. Chceme, aby byly v souladu s naší vizí interiéru. Tato fixace často vede ke ztrátě správné perspektivy, což má za následek různá „uklouznutí“ při uspořádání.

Připravili jsme pro vás seznam nejčastějších chyb při zařizování obývacího pokoje. Jejich znalost vám pomůže se jim vyhnout.

1. Schematické uspořádání nábytku

Častou chybou při zařizování obývacího pokoje je seskupení nábytku těsně u stěn. Zdá se, že takové uspořádání umožní co nejlépe využít dostupný prostor a navíc jej opticky zvětší. Ve skutečnosti je tomu právě naopak.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products/2706326539265342653326531265302652626524komoda-trzydrzwiowa-z-3-szufladami-prowansja-k3s-grey30591.webp

Takto zařízená místnost působí dojmem, že je menší, než ve skutečnosti je. Při takovém uspořádání vzniká ve střední části místnosti prázdné místo. S ním nebude obývací pokoj ani útulný, ani pohodlný. A co hůř, oči těch, kteří vstupují do místnosti, se zaměří právě na tuto neatraktivní oblast. To můžete napravit posunutím několika modulů od stěny, např. pohovky nebo křesla. Pokud se alespoň dva designové prvky vymykají vzoru, bude celkový dojem mnohem lepší.

2. Nedodržení ergonomických zásad

Rádi večer odpočíváte u filmů? Umístění pohovky ke stěně na jednom konci místnosti a televizoru na druhém je naprosto nesmyslné. Taková konfigurace nebude v žádném případě pohodlná.

Televizory vyráběné v dnešní době jsou stále větší a větší, což způsobuje problémy s jejich správným umístěním.

DOBRÉ VĚDĚT! Předpokládá se, že střední část televizní obrazovky by měla být v úrovni očí. V praxi to znamená, že televizor musí být ve výšce přibližně 100-110 cm nad podlahou. Co se týče vzdálenosti mezi pohovkou a zařízením – v případě 49palcové obrazovky televizoru (rozlišení 1920×1080) by to mělo být přibližně 1,6 m.

Při umísťování zařízení myslete na své pohodlí při jeho používání. Tímto způsobem se vyhnete chybám v uspořádání obývacího pokoje, které snižují jeho funkčnost.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/products_clear/49145/zestaw-mebli-do-salonu-loftia-2---artisan-czarny-mat39360.jpg

3. Žádné oběhové cesty

Rozdělení místnosti na zóny (např. odpočinková, jídelní) umožňuje pohodlné každodenní užívání obývacího pokoje. O plném štěstí lze hovořit pouze tehdy, když je mezi nimi zachován přiměřený odstup. Takový postup zaručuje volný pohyb v interiéru. Pohybovat se mezi zařízeními s hrnkem plným kávy bude z dlouhodobého hlediska problém.

DOBRÉ VĚDĚT! Vzdálenost mezi jednotlivými funkčními oblastmi je cca 80 cm a umožňuje volný průchod.

4. Kabely a zástrčky ponechané na volném prostranství

V dnešní době je asi jen málo obývacích pokojů, které nejsou komplexně vybaveny audio a video zařízením. Všichni se čas od času rádi podíváme na zajímavý film nebo si odpočineme u hudby. Ale musíme také obdivovat cívky drátů táhnoucí se po místnosti?

Skrýt kabely, zásuvky a prodlužovací kabely v malém obývacím pokoji není obtížné. Ve větší místnosti je budete muset chytře skrýt. Můžete je schovat do zdi, vést za nábytkem nebo použít chráničky kabelů.

5. Příliš nízko zavěšené záclony

V mnoha domácnostech jsou okna zdobena pouze vzdušnými záclonami, nezřídka se však vyskytují i rolety jako jediná okenní krytina. Pokud jste zastánci tradic a bez závěsů se neobejdete, ujistěte se, že garnyž visí těsně pod stropem.

Čím výše závěsy zavěsíte, tím lépe vyniknou proporce vašeho interiéru. Důležitá je také jejich délka. Závěsy by měly končit těsně nad podlahou. Pokud jsou příliš krátké, opticky uberou několik centimetrů z výšky vašeho obývacího pokoje.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/51926/zestaw-mebli-z-lawa-baros-10-czarny-polysk-39261.webp

6. Špatně vybraný a uspořádaný koberec

O textilu stále častěji přemýšlíme v souvislosti s dekorací. Zatím mají specifické využití. Koberce se do interiérů umisťují kvůli lepší akustice a příjemnému stání na teplém a měkkém povrchu. Umístění koberce mimo místa k sezení je špatný nápad. Při odpočinku na pohovce vám příjemně „zahřeje“ nohy. Pokud na koberec alespoň částečně položíte kus nábytku, trochu ho stabilizujete.

7. Nechuť k prázdným stěnám

Mnoho lidí si myslí, že prázdné stěny jsou chladné. Pokud zaberete téměř každý centimetr, efekt nebude o nic lepší. Namísto pocitu útulnosti tak vznikne přetížený a velmi chaotický interiér.

Na výzdobě stěn není nic špatného, pokud ji provádíte s rozumem a péčí. Plánujete je vyzdobit fotografiemi nebo grafikou? Nezavěšujte je školním způsobem do rovné řady. Pro takovou kompozici použijte část jedné stěny. Nezkrášlujte ji lapačem snů ani květinovým záhonem.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články