• Průvodce

aktualizováno

Nejlepší pohovka. Jak ji vybrat?

Gauč nebo pohovka je nábytkem, který je nesmírně užitečný v každém domě. Bez ohledu na to, zda jej umístíte do obývacího pokoje, dětského pokoje nebo kanceláře, bude se vždy dobře prezentovat a prakticky sloužit. Trh nabízí výjimečně široký výběr pohovek s různými funkcemi a  designem. Jak si tedy vybrat tu nejlepší pohovku nebo gauč? Ukážeme vám, na co se při výběru ideální pohovky zaměřit.

Nejlepší pohovka

Nejlepší pohovka je ta, která nám poskytuje maximální pohodlí jak při sezení, tak při ležení. Pohodlí je bezpochyby nejdůležitějším determinantem dokonalého kusu nábytku. Sedací nábytek by však měl být také extrémně odolný, jelikož je kvůli častému používání vystaven poškození nebo zničení. Proto musí být jak konstrukce, tak čalounění co nejvyšší kvality. Za zmínku stojí také to, že v našich domovech není nic tak užitečného jako multifunkční nábytek. Výběrem nábytku, který kromě své základní funkce poslouží i například úložným prostorem – získáte konkrétní nábytek 2 v 1, který jistě oceníte při každodenním používání. Při výběru nejlepší pohovky dávejte pozor na to, zda je vybavena úložným prostorem pod sedákem, skrytými přihrádkami nebo výsuvnými poličkami. Existuje mnoho možností!

najlepsza kanapa penelope 

Zaprvé – pohodlí

Pohovky, gauče a rohové sedací soupravy musí být především pohodlné. Toto je první faktor (kromě estetiky), kterému věnujeme při nákupu pozornost. Pohodlný gauč by měl být pohodlný a dobře profilovaný pro podmínky uživatele. Před nákupem proto nezapomeňte věnovat pozornost výšce sedadla (aby se vám z pohovky dobře vstávalo) a zda je výplň čalounění správně profilována, aby podporovala přirozené křivky těla. Pokud trpíte chronickou bolestí krční páteře, vyberte si gauč s vysokým opěradlem zad, které bude podporovat celou délku páteře. Dobrým řešením bude také pohovka nebo rohová sedací souprava s nastavitelnými opěrkami hlavy, jejichž polohu lze upravit podle individuálních preferencí. Pokud se však má pohovka používat také na spaní, zkontrolujte, zda je také plocha na spaní pohodlná a jaká je tvrdost matrace.

Zadruhé – životnost

Kvalita konstrukce je nesmírně důležitá jak pro rozkládací pohovky, tak klasické gauče. Je důležité věnovat pozornost typu konstrukce, kvalitě závěsů a rozkládacímu systému. Typ sedáku je také velmi důležitý. U nejlevnějších pohovek je výplň sedadla obvykle z obyčejné pěny, která se bohužel rychle opotřebuje. Proto si pohovku s takovouto výplní vyberte pouze v případě, že na ní nemáte v úmyslu spát nebo ji nebudete příliš používat. Při silném a bodovém tlaku se sedák rychle a trvale deformuje a matrace se po několika letech ztenčí. Optimálním řešením jsou sedáky vyrobené z vlnitých pružin, které zvyšují pohodlí a trvanlivost nábytku. Doporučují se také pružiny bonell, které se vyznačují mimořádnou trvanlivostí a díky vysoké pružnosti poskytují pohodlí při používání.

kanapa jazz 

Zatřetí – čalounění

Čalounická tkanina je velmi důležitým prvkem pohovky, která určuje nejen vizuální vlastnosti, ale také trvanlivost nábytku. Je dobré věnovat pozornost typu materiálu, jelikož některé látky se mohou příliš rychle odbarvit nebo opotřebovat. Chcete-li zjistit kvalitu materiálu, věnujte pozornost jeho gramáži. Tento parametr určuje tloušťku materiálu a jeho hustotu. Vyjadřuje se v gramech na metr čtvereční (g / m2). Důležitá je také pevnost v tahu, která udává, kolik daná tkanina vydrží před roztržením, a odolnost při otěru – udává se v počtu tření, po kterých se materiál začne ničit. Čím vyšší číslo, tím odolnější materiál. Také je dobré zkontrolovat odolnost vůči ultrafialovému záření. Čalounické látky Magic Home jsou obzvláště odolné vůči nečistotám a poškození, protože nečistoty a skvrny nepronikají do struktury látky a dají se snadno vyčistit. Materiály Magic Home jsou k dispozici také u nás v internetovém obchodě Nábytek-Bogart.cz, proto se při výběru dané pohovky zeptejte našeho poradce na dostupnost těchto materiálů.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články