• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Odhalte tajemství úspěšné renovace obývacího pokoje s nízkými náklady!

Víte, že už nemůžete zavírat oči před zešedivělimý zdmi a sešlapaným kobercem. A to znamená, že se velká rekonstrukce obývacího pokoje rychle blíží! Nedává Vám to v noci spát? Rádi byste vše zařídili módně a funkčně. Kéž by to nebylo tolik nákladů… Počkejte! Než s povzdechem vyhodíte starý nábytek a vezmete si půjčku, podívejte se na některé osvědčené postupy na nízkorozpočtové změny, které do interiéru přinesou velké efekty!

Postarejte se o vzhled stěn

Slušná renovace obvykle začíná výběrem správného stylu a barvy. A pak je čas na stěny! V nízkorozpočtovém obývacím pokoji můžete si je osvěžit sami. Podle toho, na jakém efektu Vám záleží, vymalujte stěny barvami, oblepte je tapetami nebo je naaranžujte pomocí poutavých napodobenin!

Nejklasičtější řešení, tedy štětec a barva

Jak nejsnáze osvěžit stěny v obývacím pokoji? Stačí je natřít barvou dle Vašeho výběru! Nebojte se – i když jste nikdy předtím nedrželi štětec nebo váleček v rukou, zvládnete to! Než začnete pracovat, chraňte podlahu a nábytek, který nemůžete z obývacího pokoje odstranit. Použijte k tomu role fólie a maskovací pásky – oba tyto materiály jsou k dostání za drobné v každém obchodě pro kutily.

Teď je čas nanést barvu. Pokud měníte barvu stěn z tmavší na světlou, natřete je nejprve bílým základním nátěrem. Díky tomu nebude prosvítat tmavá barva a novou, světlejší, rozetřete rovnoměrněji.

A co dál? Když je základní nátěr suchý, naneste na stěny 2 vrstvy zvolené barvy. Pamatujte, že začínající malíři obvykle dosahují lepších výsledků při práci s válečkem, nikoli štětcem. Válec rychleji pokryje větší plochy stěn a zanechává méně šmouh. Pokud si potřebujete při práci odpočinout, zkuste nejprve domalovat alespoň jednu celou stěnu. Toto je další osvědčený způsob, jak minimalizovat riziko vzniku šmouh.

ideaDOBŘE VĚDĚT!

Chcete si vybrat módní barvu stěn? Nízkorozpočtový obývací pokoj bude vypadat efektně, pokud v něm budou odstíny modré, olivové, šalvějové nebo hnědé. Všechny tyto barvy budou v roce 2022 velmi módní v interiérech.

Cihla, kámen a beton v nízkorozpočtovém obývacím pokoji

Máte rádi industriální a loftové interiéry, ale náklady na umístění cihel, betonu nebo dekoračních kamenů na stěny jsou mimo Vaše možnosti? I nízkorozpočtový obývací pokoj může být moderní! Jděte do obchodu pro kutily a kupte si místo cihel nebo betonu imitaci obkladu stěn. Pokud uděláte svůj průzkum dobře, najdete ten, který je stylový a okouzlující. A co kameny? Vyměňte je za napodobeniny ze sádry! Další výhodou každého z těchto řešení je fakt, že si imitace můžete na stěny naaranžovat sami!

 https://www.meble-bogart.pl/uploads/products_clear/24587/nowoczesny-naroznik-annabelle-u57433.jpg

Dekorativní tapeta, která oživí Váš obývací pokoj

Rychlý a snadný způsob, jak renovovat Váš obývací pokoj, je umístit na něj tapetu. Nejmodernějšího efektu dosáhnete, když se vzorovaná tapeta objeví pouze na 1 nebo 2 stěnách. V malém obývacím pokoji umístěte tapetu na užší stěnu obývacího pokoje – zvláště pokud jsou vzory na ní velké. Díky tomu se vyhnete optickému zmenšení místnosti.
Před zahájením práce se ujistěte, že máte klid a někoho, kdo Vám pomůže. Aby tapeta vypadala dobře, musí být přilepená dokonale rovnoměrně. S pomocí Vaší drahé polovičky nebo kamarádky jistě dosáhnete kýženého efektu!

ideaDOBŘE VĚDĚT!

Váš obývací pokoj bude vypadat stejně módně a stylově, pokud místo tapet použijete samolepky na zeď. Nízkorozpočtový obývací pokoj osvěžíte umístěním černých, zlatých nebo stříbrných samolepek na stěny.

Samostatná renovace nábytku? Je to jednodušší, než si myslíte!

Čas se postarat o nábytek ve Vašem salonu. Než ho vyměníš za nový, zkontrolujte, zda nestačí jen lehce obnovit povrch skříně, vitríny a komody, které již jsou ve Vašem bytě. Možná, že když změníte jejich barvu, získají zpět svou bývalou slávu a budou se stále hodit do Vašeho obývacího pokoje? Zkuste! Není to tak těžké, jak si možná myslíte!
Jak natřít nábytek? Hodně záleží na tom, z čeho byl vyroben:

  • Nábytek z dýhovaného nebo pravého dřeva můžete natřít akrylovou barvou. Až budete s efektem spokojeni, chraňte jejich povrch vrstvou laku.

  • Laminátový nebo deskový nábytek osvěžte křídovými nebo ftalovými barvami. Nakonec by měla být křídová barva chráněna vrstvou laku. Ftalové barvy jsou sice o něco dražší, ale jsou odolnější. Nevyblednou vlivem slunečního záření a jsou odolné vůči vlhkosti.

 

Způsob, jak zrekonstruovat obývací pokoj, který stojí opravdu málo? Vsaďte na doplňky!

Chcete změnit vzhled svého obývacího pokoje, ale nemůžete si dovolit velké výdaje? Zajímavého efektu docílíte, pokud … jen vyměníte doplňky! Zamyslete se nad tím, o jaký styl usilujete, a poté si vyberte ty vhodné textilie. Deka, přehoz na pohovku a polštáře v nové barvě nebo se zajímavou texturou mohou opravdu změnit vzhled celého interiéru! Postarej se taky o dekor okna. Sundejte těžké závěsy a vyměňte záclony. Hned si všimnete rozdílu!

Pokud je ve Vašem rozpočtu něco jiného, poohlédněte se po doplňcích, jako jsou figurky nebo dekorativní květináče do Vašeho obývacího pokoje. Snažte se, aby jejich vzhled a barvy odpovídaly stylu, který se snažíte dát svému obývacímu pokoji. Bude také dobré vyměnit hlavní lampu. Budete překvapeni, co všechno taková malá změna dokáže!

Rekonstrukce obývacího pokoje, která nebude vyžadovat velké finanční prostředky, není náročná ani nemožná. Chce to však trochu kreativity, odvahy a sebevědomí. Nízkorozpočtový obývací pokoj bude vyžadovat investici Vašeho času a práce. Nenechte se však odradit a přijměte výzvu! Efekt bude jedinečný. A určitě budete hrdí na to, čeho jste sami a levně dokázali dosáhnout!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články