• Průvodce

aktualizováno

Přírodní kámen v interiérech – jak jej použít?

V nejmódnějších interiérových zařízeních je patrný společný trend, který lze označit jako „návrat k přírodě“. V našich interiérech a v projektech prezentovaných světovými architekty se vyskytují především přírodní materiály jako dřevo a kámen. Odstupujeme od umělých napodobenin, přehnaných vzorů a pop-artových úprav a přikláníme se ke kouzlu přírody. Proto se zvyšuje obliba použití přírodního kamene v aranžmá. Jaké jsou výhody takového řešení a jak využít kámen v interiérech?

 meble do salonu

Přírodní kámen – proč se vám vyplatí? 

Projekty interiérového designu procházejí v posledních letech jakousi metamorfózou. Ustupujeme od laboratorních interiérů, extrémně minimalistických, ale i těch, kterým dominují umělé doplňky a vybavení. Dnes se zaměřujeme především na přírodu a inspirováni ní se snažíme vytvářet prostory jí blízké. Odtud móda pro skandinávský, boho, wabi sabi, new nordic a další styly, ve kterých jsou klíčem k úspěchu přírodní řešení, efekt útulnosti a funkčnosti. Není divu, že nejmódnějšímu interiéru dominuje dřevo a přírodní kámen. Tyto suroviny mají velký užitný a dekorativní potenciál a jimi vybavené interiéry získávají originální charakter a nevyžadují žádné další dekorativní doplňky. Módou jsou proto sestavy obývacího pokoje, ve kterých jsou detaily ze dřeva nebo kamene (např. konferenční stolky s mramorovou deskou). Kromě nábytku je však přírodní kámen vynikajícím způsobem, jak ozdobit stěny nebo podlahy. Kamenná podlaha dodává aranžmá dojem větší prostornosti a poskytuje dokonalé zázemí pro veškeré vybavení. Naproti tomu kamenná kuchyňská deska a fragment stěny nad ní, obložený stejným kamenem, vytvoří v kuchyni originální atmosféru. 

kuchnia beton 

Jakou barvu přírodního kamene zvolit? 

Přírodní kameny určené pro interiérové ​​aranžmá mají mnoho barevných odstínů, takže každý si dle svých preferencí vybere odstín odpovídající konkrétním designovým potřebám. Mnoho lidí se bojí, že přírodní kámen vnáší do interiéru poměrně nepromyšlenou a nudnou estetiku, opak je však pravdou a proto se hodí do moderních nebo industriálních aranžmá. Nic nemůže být lepší! Vhodný výběr barvy kamene působí na pozadí aranžmá velmi útulně a hřejivě. Zajímavým řešením jsou přírodní kameny s nádhernými barevnými tóny, které oscilují kolem béžové, vanilky a jemných, pískových tónů. Díky této kombinaci vypadá celé aranžmá skvěle – například v rustikálních, klasických nebo eklektických prostorech, kde chceme dosáhnout útulného efektu. Přesto ani šedé kameny nemusí působit nudně, pokud je interiér opatřen vhodným osvětlením a dřevěným nábytkem. Dobrým příkladem by mohla být ložnice s postelí v barvě dřeva a nástěnnou dekorací z přírodního kamene nebo architektonického betonu. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články