• Dětský pokoj
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Proč chtějí mít děti postel s tabulí ve svém pokoji?

Existuje nábatek, který by sloužil zároveň jako dětská hračka? Samozřejmě! Jedním z nich je postel vybavená tabulí se suchým mazáním. Takový nábytek do dětského pokoje se jistě bude líbit všem malým dětem. Podívejte se, co byste měli vědět o tomto kusu nábytku.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Proč mají děti tak rády postel se suchou stírací tabulí?
  • Jak vybrat bezpečnou a pohodlnou postel pro vaše dítě?
  • Jaké doplňky by měly být použity k vytvoření funkčního koutku pro malého umělce?

Zábava nejen v noci!

Postel vybavená tabulí na stírání je nábytkem, který si děti oblíbí v noci i přes den. V noci zajistí postel dětem zdravý a klidný spánek. Během dne se naopak stává často používanou hračkou! To vše díky tabuli na jedné ze stran postele.

Tento důmyslný kus nábytku ocení i dospělí – zejména pokud zařizují malý dětský pokoj pro své dítě. V takovém interiéru je obtížné umístit všechny hračky a navíc najít místo, kde by dítě mohlo realizovat své výtvarné schopnosti. Tento problém vyřeší tabule na posteli – nyní si bude moci malá slečna kdykoli kreslit.

Kdy se nejlépe osvědčí postel s tabulí?

  • Děti, které rády kreslí, si tento kus nábytku zamilují! Deska je obvykle umístěna poměrně nízko, takže ji využije jak roční batole, tak starší dítě předškolního věku
  • Suchou stírací tabuli na posteli využijí děti při samostatném kreslení, ale také při hře s větší skupinou. Když vaše dítě navštíví kamarádi, mohou společně vytvořit jedinečnou barevnou kresbu nebo si zahrát na slovní hříčky. Tabule se hodí pro obojí!
  • Pokud se vaše dítě bojí tmy a příšer, které v ní číhají, můžete tabuli na posteli využít jako skvělého pomocíka. Během dne na něj společně nakreslete past, do které příšera spadne, nebo „ochránce“ vašeho dítěte. Může to být policista, obří medvěd s hrozivým obličejem nebo oblíbený superhrdina vašeho dítěte!

DOBRÉ VĚDĚT!

Starší předškolák a žák první třídy základní školy může také používat tabuli. Společně s dítětem si procvičte jednoduchou matematiku nebo psaní písmen a prvních slov!

Stylový a funkční dětský pokoj

Tabuli najdete na lůžkách různých délek a barev. Proto se při výběru konkrétního modelu nábytku vyplatí řídit se i dalšími vlastnostmi. Nejdůležitější z nich jsou funkčnost a bezpečnost.

Postel do dětského pokoje musí být přizpůsobena věku dítěte. Pokud na ní spí batole ve věku 2-3 let, je dobré mít alespoň část postele zajištěnou zábranou. Vaše dítě tak bude v noci v bezpečí a nespadne na podlahu, i když se obvykle během spánku intenzivně pohybuje. Je také dobré věnovat pozornost výšce nábytku – měl by být zvolen tak, aby se vaše dítě mohlo pohodlně dostat do postele (a samozřejmě aby na ní mohlo bez problémů používat tabuli!).

Než si koupíte postel s tabulí a umístíte ji do dětského pokoje, ujistěte se, že má všechna příslušná povolení. Zjistěte, z jakého materiálu je vyrobena a jakými barvami byl natřen její povrch.

Poslední položkou, na kterou je třeba si dát pozor, jsou zásuvky pod postelí! Umožní vám získat další prostor pro poklady vašeho dítěte – uložení oblečení na další sezónu nebo méně často používané hraček a hry. Je jen důležité, aby byl systém jejich vytahování co nejjednodušší a nejpohodlnější! Pak je vaše 6-7leté dítě bude moci snadno používat samostatně. A díky tomu se mu bude zdát nábytek ještě atraktivnější!

DOBRÉ VĚDĚT!

Postel do dětského pokoje nemusí být v tlumených barvách. Ačkoli většina rodičů volí nábytek ze světlého dřeva, šedý nebo bílý, nejsou to jediné možnosti. Pokud chcete, aby bylo vaše děťátko opravdu šťastné, nechte barvu postele sladit s jeho zájmy nebo stylem, ve kterém je pokoj zařízený. Malé princezně se může líbit růžová postel, zatímco budoucímu fotbalistovi se může líbit nábytek zelený jako trávník na hřišti!

Příslušenství, které se vyplatí pořídit

Když vyberete do dětského pokoje postel s tabulí, nezapomeňte na praktické doplňky! Které? Nejdůležitější jsou samozřejmě fixy, kterými se píše na tabuli! Nejlepší je objednat si jich hned větší množství (v různých barvách).

Je také dobré mít na posteli (nebo hned vedle ní) místo, kam můžete schovat psací potřeby na tabuli. V malém dětském pokoji se v této roli skvěle uplatní organizér na postel! Několik přihrádek usnadňuje uspořádání fixů podle barev, což vašemu dítěti usnadňuje organizaci a kreslení.

Ve větším pokoji můžete vedle postele umístit malou komodu nebo regál na výtvarné potřeby. Vejdou se do ní nejen fixy na tabuli, ale také plastelína, barvy a barevný papír. Takový umělecký koutek jistě zaujme mnoho dětí a povzbudí je k vytváření nových uměleckých děl, kombinování různých materiálů a experimentování!

Postel s tabulí na fixy je snem mnoha dětí. Takový kus nábytku je nejen pohodlným místem k odpočinku. Skvěle se hodí i během dne jako oblíbená vzdělávací hračka. Vždyť kreslení rozvíjí manuální dovednosti (je to velmi dobré cvičení drobné motoriky), podněcuje představivost a cvičí přesnost, preciznost a trpělivost. Proto se vyplatí umístit do dětského pokoje něco víc než jen obyčejný kus nábytku!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články